Over het algemeen worden de Griekse blauwe ogen in huizen, kantoren, auto's, scholen, kleding, of als sieraden gedragen, om jezelf tegen het
Het Turkse oog, ook bekend als het "blauwe oog" of "oog van Horus", is een amulet van Turkse oorsprong dat al eeuwenlang wordt gebruikt als symbool van bescherming en geluk. Het zou zijn oorsprong hebben in de oude Egyptische mythologie, waar het in verband werd gebracht met Horus, de god van de hemel en de oorlog.
Symbool van geluk
In Griekenland is het een oud gebruik om op Nieuwjaarsdag een granaatappel, als een symbool van voorspoed, tegen de voordeur kapot te gooien.
Het boze oog, in blauw, wit en zwart, wordt op grote schaal gebruikt in Turkije. Boze ogen worden gebruikt om krachten af te wenden, maar ook als muurdecoratie of in sieraden. Het symbool is vaak te vinden op prullaria die in toeristenwinkels worden aangeboden. Sinds 2018 is er een emoji van het boze oog.
Een blauw oog is een blauwe plek rond de huid van het oog door een kneuzing. Wanneer de kleine bloedvaatjes in je huid rond je oog beschadigen ontstaat een bloeduitstorting die zorgt voor de donkere verkleuring rond het oog.
Over het algemeen worden de Griekse blauwe ogen in huizen, kantoren, auto's, scholen, kleding, of als sieraden gedragen, om jezelf tegen het boze oog te beschermen. Het oog zou het kwaad om je heen weerspiegelen.
Nazars tegen het boze oog worden in de Oriënt graag aan de kleren van kleine kinderen bevestigd, hangen er overal als amulet aan de achteruitkijkspiegel van taxi's en vrachtwagens, of dienen als versiering aan een sleutelhanger. Men vindt ze echter ook aan de ingang van veestallingen.
het kwade oog beschermt je voor kwade ogen. Dit Turkse bijgeloof gaat er namelijk vanuit dat alle blikken die gericht worden op jou en je bezit een zekere graad van jaloezie en kwade wil bevatten (bewust of onbewust) en dat elke kwade blik die jouw richting uitkomt je ook daadwerkelijk ongeluk en schade zal toebrengen.
Het Boze Oog in het geloof.
De profeet Mohammed zegt erover: “De invloed van het kwade oog is een feit…”. De Joodse Rabbijn Eliezer schreef: het kwade oog is erger dan een slechte vriend of een boos hart.
In onder andere Turkije en Griekenland is het blauwe oog, ook wel de nazar, hét symbool om onheil af te wenden. Het blauwe oog moet in de ban, volgens de Turkse autoriteit voor religieuze zaken.
Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek.
Het kruis op de vlag van Griekenland staat bekend als het Griekse kruis en heeft een religieuze betekenis. Het is een symbool van het Grieks-orthodoxe geloof, dat de belangrijkste religie is in Griekenland.
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'. Yássas en chérete worden vaak opgevolgd door kaliméra, kalispéra, of ti kánete (hoe gaat het).
Deze beschermen de drager tegen ongeluk en wenden het kwaad of het boze oog af. En vooral voor dat laatste waren kinderen en baby's erg gevoelig, dachten de romeinen. Mogelijk is de emotie en schaamte bij het zien van dergelijke obscene symbolen het gene wat het boze oog afwendt.
Hoe worden de “boze ogen” gebruikt? Er zijn vele mogelijkheden en manieren waarop men de blauwe ogen kan gebruiken. Ze worden bijvoorbeeld in huis opgehangen ter bescherming tegen het kwaad of onheil.Ook worden ze veel gebruikt als hanger in de auto of als sleutelring en er zijn ook veel sieraden met het “boze oog”.
Een blauw oog ofwel periorbitaal hematoom is een kneuzing rond het oog die doorgaans binnen de oogkas valt.
Het alziend oog binnen de vrijmetselarij
Bij de vrijmetselarij denkt men aan het oog van God, die daar de Opperbouwmeester van het Heelal wordt genoemd. Er is niets wat aan zijn blik ontsnapt. Het alziend oog wordt in de regel afgebeeld op of binnen een driehoek. Tijdens een ritueel wordt het verlicht.
Jezus kon mensen zien door de ogen van Gods liefde.Hij zag daardoor hoe mooi mensen van binnen zijn en wat God daarvan tot uiting zou willen brengen. Hij keek alleen maar met ontferming naar mensen, oftewel: Hij wijst niemand af! Hij kijkt dwars door alle pijn en teleurstelling van mensen heen.
De oorspronkelijke naam van het Oog van Horus is Het Oog van Ra, wat in de mythologie van het Oude Egypte verwijst naar de vrouwelijke zon. De afzonderlijke onderdelen van het oog staan voor ruiken, zien, denken, horen, proeven en voelen. Het werd en wordt ook wel gebruikt als amulet ter bescherming van het boze oog.
Een blauw oog genezen gaat in principe vanzelf en behoeft weinig behandeling. Je kunt de zwelling en pijn proberen te verhelpen door het gebied te koelen. Dat kan door een washandje of theedoek gevuld met ijsblokjes tegen de aangedane huid aan te drukken. Druk hierbij niet te hard op je oog zelf.
Kalimèra betekent letterlijk "goedendag". 'Chèrete' zegt men tussen 12.00 u en 17.00 uur en bij aankomst. 'Se Cheretó' of 'Sas Cheretó' gebruik je bij vertrek en dat betekent 'ik begroet je' of 'ik begroet jullie'. 'Kalispèra' zegt men vanaf 17.00 uur tot laat in de avond.
Voordat je iets vraagt, is het altijd beleefd om eerst een te verontschuldigen voor het stellen van een vraag, dus laten we beginnen met sorry. Dit spreek je in het Grieks uit als Sygnómi en schrijf je als Συγνώμη.
Wat zeggen de Grieken eigenlijk om iemand te. feliciteren? Zij zeggen vaak 'Xronia Polla' (fonetisch: Chrónja.
Ze noemen hun land Ελλάδα (Ellada) en officieel ook wel Ελλάς (Ellas of Hellas). Het zijn de Romeinen die de naam Griekenland (Graecia) hebben bedacht, waarmee ze het zuiden van Italië bedoelden waar toen ook Grieks werd gesproken. Later werd Graecia meer een naam voor Griekenland zelf.