Zodra je de zeep uit de vorm haalt, begint het rijpingsproces al. Het overtollige water zal uit je zeepjes verdampen. Dit zorgt ervoor dat de zeep harder wordt, beter schuimt en langer houdbaar is. Daarnaast is gerijpte zeep zachter en vooral ook milder voor de huid dan ongerijpte zeep.
Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Je zeep moet minimaal 24 uur in de mal opstijven voor je hem kunt storten en (in sommige gevallen) snijden. Daarna moet hij 4 tot 6 weken uitharden: het water moet uit de zeep verdampen en eventuele loog die nog niet gereageerd heeft, krijgt de tijd om dat alsnog te doen.
Kun je zeep maken zonder loog? Het is niet mogelijk om vanaf nul zeep te maken zonder loog. Natuurlijke zeep krijg je door natriumhydroxide op een bepaalde temperatuur te laten reageren op vetten. Er ontstaat dan een chemische reactie: verzeping.
Voor harde zeep gebruik je natriumhydroxide om je loogoplossing mee te maken. Zelf maak ik alleen zeep op lage temperaturen, meestal tussen de 43 en 47 graden. Het resultaat is zeep en glycerine, een natuurlijk bijproduct van het zeep maken. De loog die voor natuurlijke zeep wordt gebruikt is natriumhydroxide (NaOH).
Zeep wordt verkregen door een chemische reactie tussen alkaliën en vet. Vroeger werd dit gedaan door het vet van varkens te mengen met een oplossing die verkregen was door water langs houtskool te laten druppelen. Echte zeep is een combinatie van mooie oliën of vetten en loog.
Je kunt de zeep op verschillende plekken laten drogen. Zelf doe ik dat in een schoenendoos. Het belangrijkste is dat de zeep kan 'ademen', omdat in de eerste weken nog veel water verdampt uit de zeep. Leg de zeep dus niet in een luchtdichte bak.
Aleppozeep is de beroemde zeep uit Syrië met olijfolie en laurierbesolie als basis. Veel liefhebbers van natuurlijke verzorging zweren bij deze sulfaatvrije, plantaardige zeep. Aleppozeep is vrij van synthetische ingrediënten en heeft een aangename, klassieke geur. De milde zeep is geschikt voor jong en oud.
Er zijn twee soorten manieren om zeep te maken. Cold process (CP) en hot process (HP). Bij cold process giet je vloeibare zeep in een mal, die daarna 6 tot 8 weken moet uitharden. Hot process zeep is na 24 uur al hard en klaar voor gebruik.
Zeep is het product van verzeping: een chemische reactie die plaatsvindt wanneer we een vetten/oliën (plantaardige olie, plantaardige boter, was) mengen met sterke basen zoals natriumhydroxide (ook loog of natriumloog genoemd).
Olie voor zeep
Als basis voor de meeste zeepsoorten wordt olijfolie of zonnebloemolie gebruikt. Deze oliën zijn makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. De eigenschappen van deze oliën zijn misschien te sober, door er een percentage exotische oliën aan toe te voegen krijgt de zeep een ander karakter.
Weeg de zeepbasis. Per afgewerkte stuk zeep heb je 100 gr zeepbasis nodig. U kunt de zeepbasis smelten in een waterbad of in een magnetron wanneer deze in stukken van 3 x 3 cm wordt gesneden. Smelt in de magnetron op 80% vermogen met intervallen van 30 seconden en roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen.
Als je een vaste hand hebt, dan kun je gewoon een keukenmes gebruiken om je zeep in stukken te snijden. Gebruik een groot, apart keukenmes om je zeepcake mee te snijden. Bij voorkeur één zonder kartels. Een tip is om op een stuk karton streepjes te zetten in stappen van 2,5 cm.
Douchegels zijn een stuk makkelijker in gebruik dan zeep, maar zorgen wel eerder voor een droge huid. Veel gels bevatten namelijk agressieve en synthetische stoffen als sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten en voor uitdroging en gevoeligheid zorgen.
Volgens onderzoek van Dermatologisch Centrum Utrecht is een stuk zeep niet onhygiënischer dan vloeibare zeep. Een stuk zeep kan namelijk geen bacteriën overdragen van mens tot mens. Dit komt door de pH waarde. Het blok is zelfconserverend waardoor de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.
Ziet de zeep er ranzig uit, bijvoorbeeld doordat er schimmelvorming op zit, dan is de zeep bedorven. Dit gebeurt eerder met handgemaakte zepen omdat daar natuurlijk oliën en andere natuurlijke bestanddelen in zitten, die eerder bederven. Voor deze zepen wordt daarom geadviseerd om ze binnen een jaar op te gebruiken.
Natuurlijke zeep, de naam zegt het al, wordt gemaakt van producten die in de natuur te vinden zijn. In een scrubzeep die in een fabriek is gemaakt, worden vaak plastic bolletjes toegevoegd, de zogenoemde microplastics en -beads.
Glycerine zeep – de stap-voor-stap instructies
Om het eenvoudig te stellen, kan je zeggen dat 1g glycerinebasis ongeveer gelijk staat met 1 g water Je kan dus gemakkelijk afmeten hoeveel gram of milliliter water er in de vorm van uw keuze past.
1. Voeg 15 druppels geurolie toe per 100 ml zeep. (het flesje rechtop houden om vlot te laten druppelen) 2. Even roeren met de roerlepel (niet langer dan nodig om vroegtijdig stollen te voorkomen) 3.
Aleppo Zeep en Marseille Zeep
Aleppo zeep werd 4000 jaar geleden al in Syrië gemaakt en werd door de kruisvaarders meegenomen naar Marseille. Daar gingen ze het natuurlijk zelf ook maken. Het enige verschil met Marseillezeep is dat in Aleppozeep ook nog de toevoeging laurierbes zit .
Aleppozeep is zeer geschikt om je haar mee te wassen. Het reinigt je haar en hoofdhuid intensief en zorgt er tegelijk voor dat de hoofdhuid kalmeert.
Groene en witte zeep uit Marseille: wat is het verschil? Groene zeep uit Marseille is gemaakt met ten minste 72% olijfolie. Dit is de mildste variant: geschikt voor lichaamsverzorging.
synthetische zeep bevat aardolie. natuurlijke zeep bevat plantaardige olie en vet.
Zeep wordt gemaakt van water, loog en vetten. Loog, of natriumhydroxide, is een stof die een vet (of olie) omzet in zeep. Eenmaal de zeep volledig klaar is, is dit loog volledig verdwenen. De vetten die voor natuurlijke zepen gebruikt worden zijn natuurlijke oliën en boters.
Zeep kan de huid namelijk flink uitdrogen als je het te veel gebruikt. Dit komt doordat zeep natuurlijke oliën (talg) van je huid verwijderd. Als je van jezelf een erg droge huid hebt is het dus verstandig om je goed in te lezen over het gebruik van zeep.