Dagtherapie is een therapeutisch programma van één of twee dagen per week.We bieden therapeutische ondersteuning bij psychische problemen die het dagelijks functioneren belemmeren. Dagtherapie kan een nazorgbehandeling zijn na een opname of kan opgestart worden om een volledige opname te voorkomen.
Een dagbehandeling is een intensief programma dat bestaat uit bijvoorbeeld groepsgesprekken (met 8 tot 10 cliënten) die inzicht geven in jou als persoon, mindfulness, systeemtherapie en psychomotorische therapie. Ook heb je een keer in de week een individueel gesprek met jouw vaste behandelaar.
U kunt voor een dagbehandeling opgenomen worden in verband met een onderzoek, behandeling, infuus of een operatieve ingreep. Een dagopname houdt in dat u op dezelfde dag wordt opgenomen, behandeld en ontslagen.
Deeltijdbehandeling is een vorm van behandeling in groepsver- band. Een groep bestaat uit maximaal acht cliënten die drie maal een halve dag in de week bij elkaar komen onder begeleiding van een of twee hulpverleners. Het voordeel van een groep is dat cliënten met elkaar kunnen oefenen en van elkaar kunnen leren.
Het doel van klinische behandeling is om de klachten zodanig te verminderen en dragelijk te maken, dat je daarna weer je eigen leven kan oppakken, meestal in combinatie met een vervolgbehandeling. Een klinische opname schrikt mensen vaak af.
Opname in de ggz kan nodig zijn wanneer je psychische problemen zodanig groot zijn dat het je leven ontwricht en ambulante behandeling niet effectief genoeg is. Klinische opname kan vrijwillig zijn of gedwongen. Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname.
We kijken naar jouw gedrag en klachten. We onderzoeken jouw lichamelijke gezondheid en als dat nodig is behandelen we ook lichamelijke ziekten. We geven je informatie over je psychische problemen en jouw behandeling. We helpen je om op een goede manier met moeilijke gevoelens of gedachten om te gaan.
Een dagbehandeling kan uit één of meerdere dagen/dagdelen bestaan. Bij meerdere dagen of dagdelen noemen we het ook wel deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling kan een opname vervangen of verkorten. U kunt ook deeltijdbehandeling krijgen ná een opname, om een terugval te voorkomen.
GGZ Drenthe biedt hulp bij psychische problemen aan ouderen, volwassenen, kinderen en jongeren. Samen met onze patiënten werken wij aan herstel en kwaliteit van leven. Onze hulp is eenvoudig en kort als het kan, intensief of langdurig als het nodig is.
Het is 5 dagen van 10 tot 16 uur of drie dagen van 10 tot 16 uur en dat 12 weken lang.
Wat is een dagopname? Een dagopname is een opname in het ziekenhuis die minder dan één dag duurt. U wordt 's ochtends of 's middags opgenomen en gaat dezelfde dag weer naar huis. Op die éne dag ondergaat u een medische behandeling zoals een operatie, een pijnbehandeling of een onderzoek.
In de sector Intensieve zorg zitten de volgende onderdelen: Kliniek, Daghospitaal, Intensive home treatment, High intensive care, Medische dienst en Spoedeisende psychiatrie.
Een psychomotorisch therapeut richt zich vooral op de klachten die uw lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, uw manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving.
Ambulante hulpverlening houdt in dat je hulp krijgt voor je psychische klachten of verslaving in de vorm van een aantal korte behandelsessies (therapie). Je wordt niet opgenomen in een ziekenhuis of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en na elke sessie ga je gewoon weer naar huis.
Systeemtherapie, meer bekend als (partner-) relatietherapie of gezinstherapie, is een vorm van therapie waarbij de aandacht niet zozeer op het individu is gericht maar op wat zich afspeelt tussen individuen die deel uitmaken van elkaars leven, het systeem.
Bij een crisisdienst werkt een team van psychiaters, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen. U krijgt er direct hulp en behandeling. Daarna gaat u weer naar huis en krijgt u zo nodig behandeling op afspraak. Soms is een verblijf met behandeling in de GGZ-instelling de beste keuze.
Het herwinnen van fysiek en geestelijk welzijn is niet persé een doel op zich, maar een middel om een volwaardig en zinvol leven te leiden. Vanuit dit perspectief draagt de ggz bij aan herstel en meer kwaliteit van leven. Aansluitend bij de eigen kracht van patiënten en bij de onmisbare steun van hun naaste(n).
Meestal is opname vrijwillig
Wanneer mensen opgenomen worden in een GGZ-instelling of op een PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis), gebeurt dat meestal vrijwillig. Vrijwillige opname gebeurt met toestemming van de persoon zelf; met de betrokkenen en in overleg met hulpverleners of huisarts.
Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet. Iemand kan ook verplicht worden om regelmatig naar een instelling terug te komen.
Hoe lang je in een afkickkliniek verblijft, hangt van verschillende factoren af. Een lichamelijke detox duurt meestal 1–2 weken. Daarna kun je ervoor kiezen om de rest van je behandeling in een kliniek te volgen, maar je kunt ook thuis van je verslaving herstellen.
Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten. Men spreekt van een depressie als de gevoelens van neerslachtigheid minstens twee weken duren. Hierbij hoort ook een gebrek aan motivatie.
Behandeling chronische depressie met rTMS
Om die reden kan een andere vorm van therapie noodzakelijk zijn. Naast succesvolle behandelmethodes zoals interpersoonlijke psychotherapie en cognitieve gedragstherapie, bestaat er de rTMS-behandeling.
Psychomotorische vaardigheden zijn sensorische, perceptieve, cognitieve en motivationele processen die de basis vormen voor houding en beweging. Deze competenties kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: grove motoriek, fijne motoriek en visuomotoriek.
Hoe ziet de behandeling er uit? Psychomotorische therapie bestaat uit sessies van ongeveer drie kwartier. De behandeling vindt plaats in grotere ruimten en in de behandeling maakt de PMT'er gebruik van bewegingsvormen en lichaamsgerichte technieken.