In welke voeding zit vitamine D? Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).
Met name citrusvruchten (sinaasappel, citroen), kiwi's, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, broccoli, zoete en normale aardappelen bevatten veel vitamine C. Wanneer je dagelijks voldoende groente en fruit eet, is de kans groot dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt.
Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien. Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groente in weinig water te koken, en niet langer dan nodig is.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Is er te weinig vitamine D, dan geeft dat vooral een probleem met de botten. Bij kinderen kunnen de botten anders groeien. Ouderen kunnen zwakkere botten krijgen en sneller een bot breken. Een kind met veel te weinig vitamine D en kalk krijgt steeds zwakkere botten.
Daarnaast kan vitamine C slecht tegen verhitting en raakt het (deels) verloren door het koken, stomen, grillen en roerbakken van groenten. Ook is vitamine C labiel voor zuurstof. Dus ook het snijden van groente en fruit vermindert het gehalte aan vitamine C.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
Van de 10 populairste groentesoorten zijn sperziebonen en bloemkool het rijkst aan verschillende vitamines en mineralen en is rode paprika de beste keuze als het om alleen vitamine C gaat.
De Europese voedselveiligheidsautoriteit ( EFSA Europese Voedselveiligheidsautoriteit (Europese Voedselveiligheidsautoriteit)) adviseert daarom maximaal 100 microgram vitamine D per dag voor volwassenen. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten.
Ascorbinezuur is de vorm van vitamine C die het best is onderzocht. Deze vorm komt van nature voor in voeding en wordt goed opgenomen door je lichaam.
In welke voeding zit vitamine D? Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).
Een gebrek aan vitamine D veroorzaakt rachitis bij kinderen. Bij volwassenen leidt een langdurig ernstig gebrek aan vitamine D door onvoldoende mineralisatie van het bot tot osteomalacie met diffuse bot- en spierpijnen en proximale spierzwakte (pijn in de bovenbenen en heupen, moeite met overeind komen, waggelgang).
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Je kunt eigenlijk niet van één fruitsoort zeggen of het gezonder is dan een andere. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je nooit alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten kunnen bieden. Het is daarom belangrijk om door de week met verschillende fruitsoorten te variëren.
Het gezondste ontbijt: fruit, groenten en eiwitten
Een bakje fruit (voor de vezels, vitaminen en fructose) met magere, suikervrije kwark of yoghurt, of nog beter: een plantaardige variant (voor de eiwitten en het verzadigingsgevoel), zijn het beste voor je lichaam.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Vitamine C is een sterke ontstekingsremmer die actief bijdraagt aan het verminderen van deze ontstekingsprocessen (2). Deze voedingsstof is dus een krachtige beschermer van uw vaatwanden.
Met een goede evenwichtige voeding krijgt u ruim voldoende vitamine C binnen. Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen.
Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt. Gelukkig zijn negatieve effecten van het innemen van te veel van vitamine D zeer zeldzaam.