een groot ego: egocentrisch of egoïstisch. profiteren graag van een ander. denken veel aan zichzelf en zijn niet gericht op een ander. willen best wat voor een ander doen als ze er maar beter van worden.
Ik noem als valkuil: Alles zelf willen doen. Niets uit handen kunnen geven. Te laat of te weinig om hulp vragen.
Typerend voor een valkuil is: Het gaat altijd over soms (soms of regelmatig stap je in je valkuil) Wat je als zwak ervaart van jezelf (als minpunt) Wat je bij jezelf door de vingers ziet, waar je aan voorbij zou kunnen gaan of waar je de neiging hebt om het goed te praten.
Dan wil je betrouwbaar zijn, maar je komt er zelf mee in de problemen. De valkuil van betrouwbaar is er dus wel. Wanneer je te betrouwbaar bent, word je naïef of kwetsbaar. Misschien soms te degelijk, dogmatisch, te principieel of zelfs saai of te braaf.
De valkuil van geduld is er ook en misschien herken je die wel: teveel tijd nemen en geen notie nemen van deadlines. te langzaam werken en niet begrijpen dat er druk is bij anderen of dat er deadlines zijn gesteld. dood gemoederd aan het werk gaan terwijl anderen in de stress zitten omdat iets af moet.
Vriendelijkheid wordt een valkuil waarin je jezelf kwijtraakt. Psychologe Jacqui Marson heeft in haar jarenlange praktijk veel met deze andere kant van vriendelijkheid te maken. Het is erg lastig om los te breken van vertrouwde gedrags- en denkpatronen die de belangen van een ander boven de eigen belangen stellen.
Ongezonde nieuwsgierigheid: valkuil
wanneer je onbescheiden iemand het hemd van het lijf vraagt en vragen stelt waar je niks mee te maken hebt. wanneer je een bemoeial wordt en indringt in iemands privacy. wanneer je vraagziek wordt, ook naar zaken die niet tot jouw verantwoordelijkheid behoren.
De valkuil is: gemakzuchtig of laks, té snel genoegen nemen met, achteloos, te gemakkelijk ingesteld of te weinig alert en waakzaam.
De zwakte of de valkuil
Als doorzetter: weet je van geen ophouden, kun je nooit stoppen of opgeven en je gaat door tot je er bij neervalt. je kent geen grenzen en je vraagt teveel van jezelf. heb je moeite met mensen die wat gemakkelijker zijn ingesteld.
Té flexibel zijn leidt vaak tot vragen over tijdgebruik. Wanneer je té reactief ingesteld bent, teveel ad hoc op zaken reageert of wanneer je impulsief of wispelturig bent, dan gaat je dat tijd kosten. In ieder geval verlies je snel het overzicht. Of je creëert chaos.
Zoals hierboven in het kernkwadrant van behulpzaam is uitgelegd, is de valkuil van behulpzaam zijn om jezelf op te offeren. Je staat te veel klaar voor anderen waardoor je jezelf vergeet. Je bent loyaal, betrokken, gehoorzaam en 'nee' zeggen doe je niet snel.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Het unieke setje eigenschappen dat je bij je draagt, zorgt ervoor dat jij bent wie je bent. Ze worden bepaald door je genen en je omgeving. Goede eigenschappen noemen je ook wel persoonlijke kwaliteiten of talenten. Slechte eigenschappen heten eerder een eigenaardigheid, neiging, merkwaardigheid of een karaktertrekje.
Definities die `karakterfout` bevatten:
Tekortkoming = 1) Défaut 2) Defect 3) Faal 4) Feil 5) Fout 6) Gebrek 7) Gemis 8) karakterfout 9) Leemte 10) Manco 11) Mankement 12) Misslag 13) Misstap 14) Ondeugd 15) Onvolkomenheid 16) Schuld 17) Tekort 18) Zedelijke fout 19) Zwakheid...
De betekenis van 'ambitie'
Ambitie houdt simpelweg in dat je hogerop wilt komen of streeft naar een betere situatie. Goede voorbeelden hiervan zijn: het streven naar een betere baan, streven naar fijnere leefomstandigheden of werken aan je gezondheid. In alle gevallen ben jij bezig met het verbeteren van jouw situatie.
Valkuil: Onderdanig
Door je trouwe opstelling naar andere toe kun je jezelf gemakkelijk wegcijferen ten gunste van die ander. Waarbij je over je eigen grenzen heen gaat. Anderen kunnen hierdoor gemakkelijk misbruik maken van jouw loyaliteit en trouw.
De valkuil voor zorgzaam is bemoederend of te zorgzaam zijn. Overzorgzaam komt voort uit een overmatige gerichtheid op de ander. Je wilt dat het goed gaat met die ander. En je spant zich volop in om dat te bewerkstelligen.
De valkuil van enthousiasme
Dat zal gebeuren wanneer je als overdreven uitbundig overkomt op anderen. Of wellicht ben je soms overweldigend. De omgeving wil je dan temperen. Eigenlijk zegt men: 'doe niet zo onstuimig' en 'reageer eens wat nuchterder'.