In opleidingsvorm 3 (OV3) bieden we enerzijds een algemene en sociale vorming aan onze leerlingen.Anderzijds wordt er gewerkt aan arbeidstraining. De jongeren worden op deze manier voorbereid om zelfstandig in de maatschappij te functioneren en participeren.
Type 3 is onderwijs voor kinderen met een emotionele of gedragsstoornis die geen verstandelijke beperking hebben.
In opleidingsvorm 4 wordt het programma van het 'gewone' secundair onderwijs gegeven, maar dan met doelstellingen en ondersteuning aangepast aan de problematiek van de jongere.
Het onderscheid tussen voltijd-, deeltijd- en duaal onderwijs. Bij de opleidingsvorm wordt onderscheid gemaakt tussen voltijd-, deeltijd- en duaal-onderwijs. Voltijdonderwijs is dagonderwijs, dat op doordeweekse dagen wordt gegeven.
Het type 3 van het buitengewoon onderwijs is bestemd voor leerlingen waarbij waarbij specifieke stoornissen (op vlak van aandacht, hyperactiviteit, oppositioneel-opstandigheid, gedrag, angst, stemmingen en/of hechting) zijn vastgesteld door multidisciplinair onderzoek.
Als je het 5de jaar BUSO OV3 hebt doorlopen, al dan niet afgerond met een getuigschrift, kan je een alternerende beroepsopleiding volgen. Je volgt dan 2 dagen les op school en 3 dagen doe je werkervaring op in een bedrijf.
Er werd daarbij gekeken naar die scholen die opleidingsvorm 3 en/of 4 aanbieden. Opleidingsvorm 3 geeft een sociale en beroepsvorming met de bedoeling te integreren in een gewoon leef-en werkmilieu. De voorbereiding op een studie in het hoger onderwijs en de integratie in een actief leven is voor opleidingsvorm 4.
In opleidingsvorm 2 (OV2) bieden we enerzijds een algemene en sociale vorming aan onze leerlingen.Anderzijds wordt er gewerkt aan arbeidstraining. De jongeren worden op deze manier voorbereid op een zo zelfstandig mogelijk leven in een beschermde leefomgeving.
In opleidingsvorm 1 vind je activiteiten die de zelfredzaamheid, de communicatie, de sensomotoriek en de sociale vorming van de leerlingen ontwikkelen op vlak van wonen, werken en vrije tijd.
Jongeren die specifieke zorg nodig hebben door een beperking, kunnen ook terecht in het buitengewoon secundair onderwijs (buso).
De Karwij bezit de expertise om leerlingen Type 9, zijnde jongeren met een AutismeSpectrumStoornis (ASS) of pervasieve ontwikkelingsstoornis te begeleiden.
In het buitengewoon onderwijs wordt type 9 ingericht voor leerlingen met een autismespectrumstoornis die geen verstandelijke beperking hebben, maar niet in het gewoon onderwijs terecht kunnen. Een overzicht van de scholen die type 9 aanbieden: type 9 in het buitengewoon basisonderwijs.
Als je op het einde van het 5de jaar slaagt, ontvang je een kwalificatiegetuigschrift van de opleiding.Je kan hierna gaan werken of verder studeren. Binnen BUSO OV3 kan je nog een extra jaar 'alternerende beroepsopleiding of ABO' volgen in de integratiefase.
Dit is onderwijs voor kinderen die opgenomen zijn in een ziekenhuis, een residentiële setting of voor kinderen die in een preventorium verblijven.
Dit is onderwijs voor kinderen met een visuele beperking. Dit zijn kinderen bij wie een gezichtsstoornis werd vastgesteld die beantwoordt aan volgende criteria: Je ziet minder dan 3/10 voor het beste oog, je hebt een betekenisvolle uitval in het gezichtsveld.
Onderwijs voor kinderen met een auditieve beperking of Spraak- en taalstoornis (STOS).
Buitengewoon onderwijs type 9 vind je in kleuter- en lagere buitengewone scholen en in secundaire buitengewone scholen. In sommige scholen worden meerdere types onderwijs aangeboden en andere scholen zijn exclusief voor leerlingen met een autismespectrumstoornis.
Tevens behaalt inmiddels een aanzienlijk deel van de leerlingen het entree-diploma (mbo-niveau 1) in het praktijkonderwijs. Sinds 2022 ontvangen leerlingen van het praktijkonderwijs aan het einde van hun opleiding een schooldiploma.
Over OV2. BuSo OV2 (= Opleidingsvorm 2 van het buitengewoon secundair onderwijs) bereidt leerlingen met een matige of ernstige mentale beperking voor op een toekomst in een beschermde werk- en woonsituatie. Dit gebeurt stapsgewijs.
Wat is het? Het OV4-verslag geeft een leerling toegang tot buitengewoon secundair onderwijs opleidingsvorm 4. Een leerling met een OV4-verslag kan er ook voor kiezen om les te volgen in het gewoon secundair onderwijs.
Met name in westerse landen komen systemen voor waarin binnen dezelfde school verschillende niveaus van secundair onderwijs naast elkaar bestaan. Een voorbeeld is het Nederlandse systeem met zijn onderscheid tussen vmbo (4 lesjaren), havo (5 lesjaren) en vwo (6 lesjaren).
Type basisaanbod: voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften voor wie het gemeenschappelijk curriculum met redelijke aanpassingen niet haalbaar is in een school voor gewoon onderwijs. Dit type vervangt sinds september 2015 geleidelijk de types 1 en 8.
Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) is een van de vormen van voortgezet onderwijs in Nederland. Het vmbo combineert theorie en praktijk en bereidt leerlingen voor op een mbo-opleiding. Wat is mbo? Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) bereidt mensen voor op de beroepsprak- tijk of een vervolgopleiding.
Wat kan je behalen na "STEM-wetenschappen" ? (OV 4 - G1) Je behaalt op het einde van het 2e leerjaar A 1 van de volgende oriënteringsattesten: A– attest = je bent geslaagd en je mag naar het 3e leerjaar. Je mag verder studeren in alle richtingen van de van de 2e graad, in alle finaliteiten en onderwijsvormen.
BuSO of Buitengewoon Secundair Onderwijs is een onderwijsvorm bedoeld voor leerlingen die tijdelijk of permanent extra ondersteuning nodig hebben. Mogelijke redenen daarvoor zijn een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking, gedragsproblemen en/of emotionele problemen, zware leerstoornissen.