Leg de pizzasteen tijdig op de barbecue, zodat deze voorverwarmt. Wacht totdat de temperatuur de 250 graden aantikt en leg dan de pizza op de steen. Om te voorkomen dat het pizzadeeg blijft plakken aan de pizzasteen kun je wat maismeel of polenta op de steen strooien. Vervolgens bak je de pizza in 5 tot 10 minuten af.
Met een pizzasteen hoeft je pizza veel korter in de oven en is dus lekker snel klaar. Bij mij kan ik de pizza meestal al na zo'n vijf minuten van de pizzasteen halen. Let hierop als je een van mijn pizzarecepten maakt, kijk gewoon even af en toe in de oven om te zien of deze al klaar is.
Je plaatst de ongebakken pizza op een hete pizzaschep.
Waarschijnlijk gebruik je voor het lanceren, draaien en uit de oven halen dezelfde pizzaschep. Hierdoor wordt jouw pizzaschep warm en pizzadeeg dat warm word gaat heel snel heel erg plakken. Dit komt omdat het vocht direct begint te verdampen.
Plaats de koude steen op uw koude grill of in een koude oven en warm hem voor. U wilt dat de steen een temperatuur van 218°C of meer bereikt voordat u gaat koken, waar u iets langer voor moet voorverwarmen dan wanneer een grill of oven tot deze temperatuur wordt opgewarmd - minimaal 30 minuten.
Hoe lang moet pizza in de houtoven? Bij 300-350 graden celcius is de oven zo warm dat je pizza binnen 50 á 60 seconden volledig gaar is gebakken. Is je oven warmer, bijvoorbeeld tussen de 400 en 500 graden, dan zal je pizza binnen 20 á 30 seconden al gaar zijn, let dus goed op dat deze niet verbrandt!
Tip 1: zorg dat je pizzasteen minimaal 250 graden is
Hierdoor warmt je pizza steen geleidelijk op en voorkom je dat hij barst. De beste pizza bak je kort en op hoog vuur. Zorg dus dat de temperatuur van je pizza steen en BBQ tussen de 250 en 350 graden Celsius is.
Bak ze op een zo hoog mogelijke temperatuur. Helaas halen huishoudovens vaak maar 250°C. 300°C of meer is ideaal. Het gebruik van een hete pizzasteen kan alvast helpen.
De korst van de pizza wordt krokanter en de bodem goed gaar. Wel of geen bakpapier op een pizzasteen? Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza.
De steen houdt de hitte vast en zorgt ervoor dat het vocht in je pizzadeeg razendsnel kan verdampen. Het resultaat daarvan? Een lekker knapperige bodem zonder dat de saus uitdroogt. Kies als je kunt voor een pizzasteen met gaten, want die zorgen ervoor dat de pizza gelijkmatig gaart.
Voorkomen dat je pizza aan de pizzaschep vast plakt
Houd je pizza iets kleiner dan de omvang van de pizza schep, anders is de pizza lastig in en uit de oven te krijgen. Om te voorkomen dat je pizzadeeg aan de schep vastplakt, bestrooi de de schep eerst met bloem of semolina.
Om te voorkomen dat het pizzadeeg blijft plakken aan de pizzasteen kun je wat maismeel of polenta op de steen strooien. Vervolgens bak je de pizza in 5 tot 10 minuten af. Hierbij hou je het deksel van de barbecue gesloten. Zodra de pizza op de steen ligt, ruik je de lekkere geur van een pizza in een steenoven.
Dikte pizzasteen
Dit betekent dat als je nog een pizza wilt bakken de steen eigenlijk weer opnieuw moet opwarmen, anders verliest de pizzasteen zijn functie. Doordat deze steen 3 centimeter dik is houd hij genoeg warmte vast om meerdere pizza's achter elkaar te bakken, zonder kwaliteitsverlies.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
De pizzasteen werkt dus eigenlijk als een soort 'batterij van warmte': hij absorbeert warmte tijdens het opwarmen van de oven, en geeft deze af tijdens het bakken van de pizza, waardoor de temperatuur in de oven minder daalt bij het openen van de oven en sneller op temperatuur is voor het bakken van de pizza.
Pizzastand. De pizzastand combineert onderwarmte met de ventilator. Hierdoor wordt de bodem van de pizza goed verwarmd en wordt deze lekker krokant. Voor het bakken van een pizza is met name de onderwarmte belangrijk zodat de bodem goed gebakken wordt zonder dat de bovenkant van de pizza verbrandt.
Wat je daarnaast ook zeker nodig hebt is een pizzasteen. Deze pizzasteen leg je op de BBQ en hierop bak je je pizza. De pizzasteen is gemaakt van een materiaal dat veel warmte kan hebben en dit is ook nodig, want een goede pizza bak je kort, maar op een hoge temperatuur.
In Nederland is de Pizza Steel van Qwality de makkelijkste keuze voor een pizzasteen van staal. Warmt zeer snel op en bakt pizza's sneller dan keramiek en cordieriet. De perfecte en snelste keuze voor 1 a 2 pizza's achter elkaar. Duurder, maar geen kans op breken via een thermische schok.
Je kunt twee pizza's op een ovenrooster bakken door de pizza's door de helft of in kwarten te snijden en te verdelen op het rooster. Zo vul je de ruimte van het ovenrooster optimaal en passen er met gemak twee pizza's op de plaat. De traditionele vorm van een pizza is rond.
Bak de pizzabodem eerst voor op de plaat en voeg daarna pas de topping toe. Laat de plaat na afloop goed afkoelen buiten de oven voor je deze reinigt. Je kunt de pizzaplaat ook op de bbq plaatsen met een deksel en zo je eigen pizza maken. Hiervoor kun je een speciale pizzaplaat van Weber kopen.
Je kan veel beter een grote gietijzeren pan gebruiken als je die hebt, of bijvoorbeeld een römertopf. Die laatste zal je best vaak bij een kringloopwinkel zien staan of op marktplaats. Bij de Lidl hebben ze ook pizzastenen voor 12 euro, zijn alleen niet zo heel dik.
Hetelucht: 200°C, baktijd: 7 – 9 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van het type oven. Zo eenvoudig gaat het: Verwarm de oven voor (Boven- en onderwarmte) op 220°C.
Bak de pizza kort in een koekenpan met een beetje olijfolie. Dat beetje extra vet zorgt ervoor dat de pizza niet uitdroogt en dat de bodem mooi krokant bakt. Bak je slice wel aan beide kanten, ongeveer twee minuten.
Hoe sterker de bloem (hoe hoger de W-waarde), des te langer moet je deeg rijpen. Als hobbybakker kan je voor het gemak uitgaan van minimaal 4 tot 8 uur rijzen en rijpen op kamertemperatuur. Ben je een iets gevorderde pizzabakker, dan kan je ook eens proberen om je deeg 24 uur te laten rijpen in de koelkast.
Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de hete oven, tot de korst goudbruin ziet en de kaas begint te bubbelen.