Jazeker, maar wees gerust het komt echt niet vaak voor. Er bestaan veel verschillende soorten vlooien. Maar de mensenvlo komt eigenlijk nauwelijks nog voor in Nederland. Het komt wel eens voor dat de kattenvlo (die zowel bij honden als katten de meest voorkomende vlo is) op mensen springt.
Vlooien kunnen namelijk mensen, katten, honden, konijnen en kippen bijten!
Vlooien houden het meest van katten en honden. Ze springen alleen op mensen als er te weinig honden of katten in de buurt zijn. Dat kan ook relatief zijn: Als er heel erg veel vlooien zijn in verhouding tot het aantal dieren in huis. Dus mensen krijgen meestal pas last van vlooien als er erg veel zijn.
Kunnen vlooien zich in menselijk haar nestelen en hoe krijg je vlooien eruit? Ja dat kan, vlooien kunnen zich op alle behaarde, warmbloedige dieren nestelen. Ze geven de voorkeur aan huisdieren zoals katten en honden, maar kunnen zich ook prima voeden met het bloed van mensen.
Een vlooien beet op een mens of dier herken je als volgt: het is een rood bultje met een wit of rood puntje in het midden. Heel vaak zie je vlooienbeten op voeten, onderbenen, in liezen of in oksels.
Vlooien springen in bed. Dit in tegenstelling tot bedwantsen die alleen lopen in bed. Vlooien zijn overdag ook actief, terwijl bedwantsen vooral 's nachts actief zijn. Vlooien vinden een plekje midden op je matras prima.
Koop altijd een middel met selamectine (Stronghold®, Revolution® e.a.) of pyriproxyfen (Cyclio®, Exil Twinspot® e.a.), want dit doodt volwassen vlooien én vlooien-eitjes op je huisdieren én vlooien, larven, eitjes en poppen in je huis. Zodoende ben je in één klap van alle ellende af.
Niet alleen vlooien, maar ook bedwantsen verblijven graag in uw bed. Beide diertjes zijn vrij klein en daardoor met het blote oog moeilijk te herkennen. Toch heeft ieder diertje zijn eigen kenmerken, waardoor u weet of u te maken heeft met bedwantsen of vlooien in bed. Vlooien springen in bed.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden. Onder normale huishoudelijke omstandigheden zal de levenscyclus van de vlo na ongeveer twee weken aflopen (afhankelijk van temperatuur en vochtigheid).
We vinden ze vooral op de kat en de hond, maar ook mensen, konijnen en fretten kunnen last hebben van vlooien. De vlo is ongeveer 1-3 millimeter groot en heeft krachtige springpoten. Een vlo maakt van begin tot eind een hele gedaantewisseling mee.
Hoe herken je een vlooienbeet? We reageren op het speeksel dat de vlo gebruikt om het bloed in onze bijtwond te laten stollen (net zoals bij de mug). Hierna wordt het een rood bultje of soms zelfs een grote blaar, met vaak een bloedkleurig puntje in het midden, dat gaat jeuken.
Vlooien zitten vooral graag in de vacht rond de staart en rug. Sommige katten ontwikkelen een vlooienallergie. Eén vlooienbeet kan dan al leiden tot zeer heftige jeuk bij de kat waarbij ze zichzelf tot bloedens toe kunnen krabben of openbijten.
Eén beet is nog niet zo erg, maar meestal blijft het niet bij eentje. Zeker bij thuiskomst na een vakantie, waarin de vlooien zich lekker in de warmte en in alle rust hebben kunnen vermenigvuldigen, kun je besprongen worden door een hele plaag.
Ze zijn normaal gesproken rood-bruin en ongeveer 2 mm groot. Controleer de achterpoten van uw hond of het hoofd en de nek van uw kat. Dit zijn de gebieden waar vaak vlooien zitten en waar u tekenen van vlooien zou kunnen zien.
Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Voorkomen van vlooienbeten op mensen. Gebruik een citroenspray. Vlooien houden niet van de geur van citroen en zullen dingen met deze geur vermijden. Door een lemonspray rond je huis en op je huisdieren te spuiten, kun je de vlooien wegjagen, in elk geval tijdelijk.
De risico's van vlooien bij uw kat
Als een kitten van vier weken (ongeveer 0,5kg) besmet raakt met 220 vlooien, kunnen vlooien zorgen voor een dagelijks bloedvolume verlies van tien procent. De jonge kat zal dan zeer snel bloedarmoede krijgen. Ook bij volwassen katten kunnen vlooien bloedarmoede veroorzaken.
Volwassen vlooien kunt u zien kruipen over de huid van uw hond. Ze zijn zo'n 2-3 mm lang en hebben een rode of bruine kleur. Een vlo legt per dag wel 20 tot 50 verse eitjes. De eitjes van vlooien zijn heel klein, slechts een halve mm en hebben een ovale vorm en witte kleur.
Dweilen met dettol of javel (ontsmettingsmiddelen) zal niet zo veel helpen omdat deze stoffen enkel een bacteriële en schimmelwerende werking hebben. Vlooien zijn echter insecten en je zou dus al moeten dweilen met een insecticide om ze te doden.
Als je wordt gebeten, reageert je afweersysteem op het speeksel van de vlo. De vlo gebruikt zijn speeksel bij het bijten om te voorkomen dat het bloed stolt en zijn zuigsnuit verstopt. De huidreactie kan leiden tot jeuk.
De mensenvlo is lichtbruin tot roodbruin van kleur en heeft geen wangkammen. Vlooien zijn vleugelloos, zijdelings afgeplat en hebben goed ontwikkelde springpoten. De eitjes zijn wit van kleur en ovaal van vorm, met een lengte van ca. 0,5mm.
Om een kruidenpoeder te maken, meng je rozemarijn, wijnruit, alsem, venkel en pepermunt in een vijzel en vermaal je al deze ingrediënten tot een poeder. Strooi het op uw tapijt, meubels, dierenmanden en alle andere plekken in uw huis waar vlooien zitten. NB: Rozemarijn is een natuurlijk afweermiddel tegen vlooien.