Als je op een heldere nacht naar de sterren kijkt zie je dat sommige sterren lijken te knipperen. Schijn bedriegt. Het knipperen ontstaat wanneer de lichtstraal tussen de ster en je ogen wordt onderbroken, bijvoorbeeld door een hoge luchtvochtigheid of stof en andere kleine deeltjes.
Als een lichtstraal door die trillende lucht gaat, wordt het licht ietwat gebroken. Het resultaat is een fonkelende ster. Het licht van een ster die laag boven de horizon staat, moet een langere weg door de dampkring afleggen. Daarom zullen die sterren meer flikkeren.
Over Algol
Op dit moment kun je de ster Algol 's nachts zien knipperen. Elke 69 uur daalt zijn helderheid tot slechts 30 procent van zijn normale niveau, en tien uur later is hij weer op vol vermogen. De naam Algol betekent 'demon' in het Oudarabisch en zijn gedrag houdt astronomen al bezig sinds de oudheid.
“Sterren doorlopen een hele levenscyclus”, vertelt Kolenberg. “En in een bepaalde fase van hun leven kunnen ze onstabiel worden, waardoor ze gaan trillen en geluidsgolven voortbrengen. Dan galmen ze als een reusachtige gong, of vibreren ze als de snaren van een muziekinstrument.”
Conclusie: de sterren lijken te fonkelen omdat we ze door de laag van de atmosfeer waarnemen. Door de verstoring ervan breekt het licht meerdere keren, wat lijkt op flikkeren. De zon en de planeten schijnen stabieler omdat ze dichter bij de aarde staan, zodat hun licht minder door de lucht wordt vervormd.
Sirius staat erom bekend te fonkelen met intens gekleurde lichtflitsen. Dat komt doordat waarnemers op het noordelijk halfrond de ster meestal laag aan de hemel zien staan, waardoor het zeer heldere licht van de ster door een dikkere deken van lucht moet passeren.
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel. Je kunt deze daarom met het blote oog zien als een grote ster.
Volgens spirituelen en astrologen geven de sterren bepaalde boodschappen en energieën door die van invloed zijn op onze eigen wereld. Sterren worden vaak gezien als magisch en mysterieus, waarin het universum wordt weerspiegeld. Ook zou de ster betekenis hebben voor iets dat hoger, mooi, verhelderend en machtig is.
Sterren bewegen natuurlijk niet alleen naar ons toe of van ons af, maar ook zijwaarts. Die beweging is dus te 'zien' aan de hemel (door iedere paar jaar nauwkeurige positiemetingen te doen met telescopen) en deze beweging wordt de eigenbeweging van de sterren genoemd.
Wat is een harmonische trilling? Een harmonische trilling is een trilling waarbij de uitwijking en de terugduwende kracht recht evenredig met elkaar zijn. Er geldt dus F = -C·u. Gevolg hiervan is dat de u(t) grafiek van de trilling sinusvorming is.
Sirius (alpha Canis Majoris) is de helderste ster van de nachtelijke sterrenhemel. Met een schijnbare helderheid van −1,46 is hij bijna dubbel zo helder als Canopus, de helderste ster na hem. Omdat Sirius de helderste ster is van het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major) staat hij ook bekend als de Hondsster.
Maar hoe wordt de afstand tot een ster precies bepaald? De gemakkelijkste manier om een afstand tot een ster te bepalen is uit het spectrum van de ster te weten te komen hoe helder de ster in werkelijkheid is en vervolgens te meten hoe groot de schijnbare helderheid, gezien vanaf de Aarde is.
Sirius straalt ongeveer 25 keer zo veel licht uit als onze eigen zon. Er bestaan sterren met een nog veel grotere lichtkracht, maar Sirius staat ook nog eens vrij dichtbij, op een afstand van 'slechts' 8,6 lichtjaar (ongeveer 80 biljoen kilometer). Daardoor is hij de helderste ster aan de nachtelijke hemel.
Sterren staan zo ver weg dat het echte 'puntbronnen' zijn, maar planeten vertonen piepkleine schijfjes (om die te zien is een sterk vergrotende verrekijker of een kleine telescoop nodig). Elk punt op zo'n klein planeetschijfje flonkert weer op zijn eigen manier, en al die flonkeringen middelen elkaar enigszins uit.
' 'De flikkering die je waarneemt, is een gevolg van afbuiging van het licht in die turbulente lucht. Warme lucht is ijler dan koude lucht en geeft een lichtjes andere brekingsindex. ' Die ongelijkmatigheid is niet constant waardoor de lichtgolven allemaal net iets anders worden afgebogen.
Aan de hemel zien planeten eruit als heldere sterren. Zie je een ongewoon heldere 'ster', dan is het dus waarschijnlijk een planeet, zoals Venus of Jupiter. Mars valt op door zijn oranjerode kleur. Planeten flonkeren ook minder sterk dan sterren, doordat het geen puntvormige lichtbronnen zijn maar kleine schijfjes.
Gedurende de nacht lijken alle sterren door de rotatie van de aarde in een baan om de pool heen te draaien. De Poolster beweegt vrijwel niet, zodat deze altijd op dezelfde plaats aan de hemel te vinden is.
De enige ster die altijd op dezelfde plaats staat, is de Poolster. De Poolster staat recht boven onze Noordpool. Doordat de aarde om zijn eigen as draait, zien we de Poolster altijd op dezelfde plek. Een ijsbeer op de noordpool heeft de Poolster dus altijd recht boven z'n hoofd.
Een satelliet is vrij makkelijk te herkennen. Kijk je omhoog en zie je een lichtpunt dat redelijk snel tussen de sterren beweegt? Dat is een satelliet. Hoe groter de satelliet en hoe beter de reflectieve eigenschappen, hoe helderder hij is.
Je herkent Orion al snel aan de 3 sterren die schuin op een rij staan. Dit is de gordel die de jager om heeft.
3 sterren. Er is de meeste aandacht voor dierenwelzijn. Alle dieren kunnen naar buiten. De stal is zo ingericht dat het dier zoveel mogelijk keuzevrijheid heeft.
Hotelsterren zijn een manier om hotels in verschillende klassen in te delen. In principe gaat deze indeling van 1 tot 5 sterren waarbij 5 het hoogst haalbare is. De sterren worden in de meeste Europese landen bepaald door een onafhankelijk organisatie.
Venus is helderder dan Jupiter, dus het zal er oogverblindend helder uitzien als je het ziet.Jupiter zal iets zwakker zijn, ongeveer een zesde van de helderheid van Venus." Er zijn acht planeten in ons zonnestelsel bekend: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.
De planeet Saturnus staat rond 18:00 uur boven de maan. Om 22:30 uur is Saturnus rechts van de maan te vinden. De maan en de planeet Jupiter zien we beide avonden aan de vroege avondhemel staan.
Rond 20:30 zien we de maansikkel naast de oranjerode ster Antares, de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen. Vrijdag, 22 september. De Maan is in Eerste Kwartier en is in de middag en avond zichtbaar.