volgorde van uitserveren Tijdens het uitserveren bestaat er een volgorde waarin de kaart, gerechten of dranken worden geserveerd. De regel is: van vrouw naar man en van oud naar jong. Probeer daarnaast ook de gerechten en dranken op volgorde van koud naar warm te serveren.
Heeft u te maken met een gemengd gezelschap, dan worden de dames eerst geserveerd. Er wordt begonnen met de oudste dame in het gezelschap en daarna de jongere dames. Hetzelfde geldt voor de heren: de oudste heer wordt het eerst bediend, de jongste als laatste.
Het afruimen van de borden geschiedt aan de rechterzijde van de gast. Hoe zet men een tafel a blanc?
Het uitserveren van een deel van de gerechten aan tafel, in combinatie met het dresseren van andere op een bijzettafel.
Het uitserveren van borden en glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Bij het uitserveren van drankjes serveer je altijd het drankje met het logo naar de gast toe en de borden altijd met het gerecht netjes in het midden.
Werk met het bestek van buiten naar binnen: het bestek dat je eerst nodig hebt ligt aan de buitenkant. De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd horizontaal boven het bord.
Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die dranken en maaltijden serveert in een horecagelegenheid.
Een theetipje – een schaaltje voor het theezakje – is dan ideaal en eigenlijk onmisbaar. Op deze pagina vindt u het volledige aanbod theetipjes van Horeca Centrum Amsterdam.
Pas het keukenbrigadesysteem (of de meest relevante aspecten ervan) toe in je restaurant voor maximale efficiëntie en consistentie.
Breng de vork of de lepel naar je mond en niet je mond naar je bord. Wat eet je met je handen? Schaal- en schelpdieren, pizza en vlees met been kan je met je handen eten. Ga zeker niet je etensresten van tussen je tanden peuteren! Gebruik geen tandenstokers.
d.w.z. eten fijndrukken met de vork, de verkregen substantie omroeren en nog eens omroeren en ten slotte naar den mond brengen; ook stapele men z'n bord niet torenhoog op. Dat alles is in strijd met de goede vormen. Alvorens den mond aan glas of kopje te zetten vege men met het servet de lippen af.
Handen altijd boven de tafel
De eerste etiquetteregels dateren uit de tijd van Lodewijk XIV. Hij eiste van iedereen dat de handen boven de tafel werden gehouden, omdat hij anders geen controle over zijn gasten had. Je ellebogen mogen nooit op tafel rusten, de helft van de onderarm rust op de tafelrand.
De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand.
Onderling afspraken maken voorkomt conflicten. In de horeca is het gebruikelijk dat gasten fooi geven. Een fooi is een extra betaling als beloning voor de kwaliteit van de service.
Het betreft een wandmodel in sterke en grote uitvoering en voorzien van ingebouwde antimicrobiële bescherming die de groei van geurtjes, vlekken en bacteriën tegengaat. Deze horeca baby commode beschikt verder over een haak om een luiertas aan vast te maken, een afvalemmer en een extra ingebouwde plank.
Een Medewerker Bediening in Nederland verdient gemiddeld € 2.155 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.835 (laag) tot € 2.480 (hoog).
Voor een dinerbuffet reken je een ober per 20 gasten; bij een zittend diner wordt dat een ober per tien gasten. Uiteraard hangt het nodige aantal af van de ervaring van het bedienend personeel en het serviceniveau dat je wilt bieden.
Meestal zijn vijf medewerkers op honderd gasten voldoende. Bij een diner heb je één à twee obers/serveersters nodig die een meergangendiner uitserveren per tien tot twaalf gasten. Bij een buffet heb je één medewerker nodig op 25 gasten.
Wil je laten weten dat je uitgegeten bent? Plaats je mes en vork samen in het midden – op vier uur – van het bord.De scherpe kant van het mes wijst altijd naar binnen richting de vork.
Het klinkt alsof je je afvraagt of het eten wel lekker is. Denk je extra netjes te doen en wens je iedereen 'bon appetit', dan zit je er ook naast. Volgens de etiquette-expert zeg je dan impliciet dat je alles wat er onder je neus geschoven wordt wel zou opeten.
Glazen. De glazen staan rechtsboven de borden/bestek. Deze zijn opgesteld in een soort van driehoek. Het waterglas staat linksonder, het rode wijnglas daar iets boven(in het midden) en het witte wijnglas rechtsonder.