Garam masala betekent letterlijk 'heet kruidenmengsel' en is een dagelijks gebruikt kruidenmengsel in vele huishoudens in India. De samenstelling van deze bijzonder aromatische kruiden, ook 'masala curry' of 'masala kerriepoeder', geeft gerechten een kruidige, warme smaak zonder dat het pikant is.
Garam masala betekent letterlijk 'heet kruidenmengsel' echter niet als in pittig maar verwarmend. Dit komt doordat er verwarmende kruiden in zitten zoals kruidnagel, komijn, peperkorrels en kardemom. Garam masala kun je het beste aan het einde van de bereiding over je gerecht strooien.
Het van origine Arabische woord masala wordt veel gebruikt in Zuid-Oost Azië. Het is een mix van droge specerijen (gemalen of niet) of een pasta, wanneer gecombineerd met natte ingrediënten zoals ui of tomaat. Masala is dus het overkoepelende woord voor vele soorten kruidenmengsels.
Garam Masala vs.
Zowel garam masala als kerrie wordt gebruikt om smaak en kleur aan gerechten toe te voegen. Een van de grootste verschillen tussen beide kruiden is dat garam masala geen curcuma- kurkuma bevat. Dit is een van de hoofdingrediënten van kerrie die zorgt voor de gele kleur van het eten.
Bereiden. Meng het komijnpoeder (djinten) met korianderpoeder (ketoembar), kardemompoeder, de gemalen zwarte peper, kaneelpoeder, kruidnagelpoeder, nootmuskaat en naar wens 2 chilipoeder en gemberpoeder (djahé).
Althans, er is niet zomaar een simpele vervanger. Natuurlijk kun je diverse specerijen toevoegen waardoor er verschillende smaken worden toegevoegd aan je gerecht. Kies dan voor specerijen zoals kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, kaneel, zwarte peper en kardemom.
Hoewel kerriepoeder en curry in sommige gevallen door elkaar worden gebruikt, zijn ze dus niet hetzelfde. Als u een gerecht met een authentieke Indiase smaak wilt maken, kunt u het beste een masala op de Indiase manier gebruiken.
Masala (soms geschreven als massala) is een specerijenmengsel dat gebruikt wordt om Indiase en Surinaamse gerechten mee op smaak te brengen. Het bestaat onder andere uit kurkuma, koriander, komijn en peper.
Op die manier blijft de smaak namelijk beter behouden en gaat ook je keuken heerlijk ruiken! Let op: je moet de garam masala niet verwarren met de Hindoestaanse of Surinaamse masala.Dat zijn namelijk kruidenmengsels met andere ingrediënten en dus ook andere smaken!
Deze traditionele kruidenmix geeft een heerlijke aroma aan je curry, groenteschotel of een peulvruchtenschotel. Daarnaast heeft het een medicinale werking op je lichaam. Volgens Ayurveda, meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, ligt je genezingsaanpak in je spijsvertering.
Het woord “tikka” betekent “stukjes” of “beetjes” en “masala” staat voor “mengsel van kruiden”. Dit populaire gerecht maak je door stukjes kip te marineren in een mengsel van onze kruiden en yoghurt. De gemarineerde kip wordt vervolgens gebakken of gegrild.
De aromatische kip tikka masala is een combinatie van pittige, scherpe en aardse smaken.
Over het algemeen heeft garam masala een warme, aardse en zoete smaak met een lichte hitte van de zwarte peper en kaneel. De kardemom in garam masala voegt een zoete, kruidige en licht citroenachtige smaak toe, terwijl de kaneel een warme, zoete en houtachtige smaak geeft.
Kerrie is een aangepaste versie van masala of curry, aangezien het met andere kruiden en specerijen wordt bereid; bovendien zijn deze kruiden en specerijen niet geroosterd. Hierdoor heeft kerrie een andere smaak als masala of curry. Kerrie wordt in de authentieke Surinaamse keuken niet gebruikt.
Tikka is een term uit de Indiase keuken. Het verwijst naar stukjes gemarineerd vlees, zoals karbonade of kip (Chicken Tikka Masala), dat is gebakken of geroosterd. Er bestaan ook vegetarische varianten.
Het eten van kerriepoeder kan de gezondheid van het hart op verschillende manieren ten goede komen. Zo heeft onderzoek aangetoond dat de kruidenmix de doorbloeding kan stimuleren en de bloedvatfunctie kan verbeteren, wat op zijn beurt het risico op hartziekten kan verminderen.
Curry en kerrie zijn standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis 'specerijenmengsel in poedervorm, met onder meer kurkumawortel. ' In die betekenis zijn ook de samenstellingen currypoeder en kerriepoeder gangbaar. De woorden kerrie en kerriepoeder worden vooral in Nederland gebruikt.
Één van de bekendste curry's is Tikka Masala. Ook wel bekend als Tikki Masala maar de juiste naam is Tikka Masala. Tikka betekent namelijk blokjes of stukjes vlees en masala een pittige, kruidige saus.
Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten, maar in dat geval wordt, in Nederland, over het algemeen alleen de benaming 'curry' gebruikt. In België spreekt men bij curry over de specerij.
Kurkumapoeder of verse kurkuma? Kurkuma is in meerdere vormen te verkrijgen, bijvoorbeeld verse kurkuma (de wortel) of in poedervorm. Wat ons betreft is kurkumapoeder een zekere winnaar. Kurkumapoeder hoef je niet verder te bewerken, je kunt het gecontroleerd toevoegen en het is langer houdbaar dan verse kurkuma.
Kurkuma, Indiase geelwortel, koenier of turmeric is een specerij die wordt gewonnen uit de plant ' Curcuma longa' (Latijnse benaming). De kurkuma wordt uit de wortel gewonnen het grootste gedeelte van de oogst komt uit India.
100% pure en natuurlijke kruiden en specerijen, afkomstig uit alle windstreken. Er is altijd iets te ontdekken met deze smaakvolle, authentieke melanges. Samengesteld om je van de beste, oorspronkelijke smaken te laten genieten!
Een vrij pittige kerrie met veel smaak. Dit mengsel wordt veel gebruikt bij de bereiding van vlees, kip, groenten, soep, door sauzen en curry's.
Er zijn verschillende soorten masala: garam masala, tandoori masala, chaat masala en Surinaamse masala.