Mensen die longkanker hebben met uitzaaiingen, hebben longkanker Stadium IV. Niet-kleincellige longkanker groeit meestal langzamer en zaait minder snel uit dan kleincellige longkanker.
Het stadium van de ziekte is bepalend voor de behandeling en prognose van deze patiënten. Een jaar na diagnose is nog maar 22% van de patiënten met stadium IV longkanker nog in leven en na vijf jaar is dat gedaald naar 3%.
Kan je door behandeling langer leven met stadium 4 niet-kleincellige longkanker? Stadia 4 bij niet-kleincellig longkanker is niet te genezen.
Jaarlijks overlijden meer dan 10.000 mensen in Nederland aan longkanker. De helft van de gevallen wordt pas ontdekt als er uitzaaiingen op afstand zijn. Door late diagnose is een operatie niet meer mogelijk en is de kans op overleving klein. De 5-jaarsoverleving van deze patiënten in stadium 4 is slechts drie procent.
Over het algemeen gaan patiënten langzaam achteruit. Ze komen steeds minder uit bed, slapen een steeds groter deel van de dag en zijn de laatste uren tot dagen nauwelijks meer aanspreekbaar. Uiteindelijk glijden ze rustig weg. Wie in de allerlaatste fase veel klachten ervaart, kan ook kiezen voor palliatieve sedatie.
Stadium IV
Dit stadium houdt in de dat kanker zich heeft verspreid door het lichaam.
Veelvoorkomende lichamelijke klachten van mensen met kanker in de terminale fase zijn pijn, misselijkheid/braken, vermoeidheid, anorexie (gebrek aan eetlust) en obstipatie. Pijn komt bij 70-90 procent van de kankerpatiënten voor, anorexie bij 40-80 procent.
Specifieke palliatieve behandelingen bij longkanker zijn palliatieve radiotherapie, palliatieve chemotherapie en immunotherapie. Naast fysieke zorg en symptoombestrijding, horen ook het psychologische-, sociale- en zingevingsdomein tot de zorg in de palliatieve fase.
Meestal zaait longkanker uit naar de lymfeklieren, botten, lever, hersenen, bijnieren en de andere long.
Behandeling van uitgezaaide longkanker
Heb je longkanker met uitzaaiingen in andere organen, dan is de kans op genezing erg klein. Je kunt wel een behandeling krijgen waardoor je langer kunt leven, zoals doelgerichte therapie of immunotherapie. Ook kun je een of meer behandelingen krijgen om klachten te verminderen.
Stadium IV - Het hoogste stadium
Stadium 4 betekent dat de kanker zich door het lichaam heeft verspreid. 'In dit stadium heb je zogenaamde afstandsuitzaaiingen (in bijvoorbeeld de wervelkolom, de lever of de longen) en dan kun je meestal niet meer genezen', legt Jager uit.
Hoe snel groeit longkanker? De tijdspanne tussen de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen en het ontstaan van kankercellen bedraagt vele jaren (soms meer dan 20 jaar). Eens de kankercellen er zijn, groeien ze aan hun eigen specifieke snelheid.
De meest voorkomende symptomen bij longkanker zijn: Een hardnekkige prikkelhoest, die langer dan 9 weken aanhoudt. Bloed in het opgehoeste slijm (zonder dat er een aanleiding voor is. Als je bijvoorbeeld steeds je keel schraapt en je keel geïrriteerd raakt, kan er een daardoor een beetje bloed in je slijm zitten).
Ja dat kan wel, maar helaas maar bij een klein deel van de patiënten. Longkanker wordt vaak pas laat ontdekt en is daardoor moeilijk te genezen. De 5-jaarsoverleving voor longkanker is 25%. Na 10 jaar is nog maar 12% van de mensen in leven.
Van die 12.000 mensen is bij het stellen van de diagnose maar 50% in opzet genezend te behandelen. Van die 50% krijgt nog eens de helft in de jaren daarna uitzaaiingen. Meestal tussen twee en vijf jaar. Dat betekent dat ongeveer 80% van de patiënten met deze diagnose uiteindelijk overlijdt.
De overleving bij longkanker is slecht. Drie van de vier mensen met longkanker overlijdt binnen vijf jaar na het stellen van de diagnose. Deze informatie is gebaseerd op relatieve overlevingscijfers voor mensen die in de periode 2016-2020 zijn gediagnosticeerd met longkanker.
Ongeveer 1 op de 5 mensen met longkanker heeft kleincellige longkanker.Deze vorm van longkanker groeit heel snel. Ook verspreiden de kankercellen zich sneller door het lichaam dan niet-kleincellige kankercellen. Daarom is kleincellige longkanker bij de diagnose vaak al uitgezaaid.
Hoe vaak komt longkanker voor? Elk jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen in Nederland te horen dat ze longkanker hebben. De meesten zijn ouder dan 60 jaar.
Zeurende pijn in de borststreek, rug of in het gebied van de schouders. Achteruitgang van de lichamelijke conditie. Dit kan zich uiten in snelle vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, gewichtsverlies en/of een gebrek aan eetlust.
Longkanker is in Nederland – na prostaatkanker – de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, met name in de leeftijd van 65 tot 80 jaar. De laatste jaren komt longkanker ook steeds vaker bij vrouwen voor. Longkanker komt het meest voor in de leeftijd van 55 tot 80 jaar. Onder de 40 jaar is longkanker zeldzaam.
Bij longkanker zijn longcellen veranderd in kankercellen. Die cellen kunnen losgaan en ergens anders in het lichaam komen. Bijvoorbeeld in de hersenen, botten of lever. Daar kunnen ze weer gaan groeien.
Het lichaam verandert: de wangen vallen in, de neus wordt spits en de ogen komen dieper in hun kassen te liggen. Vochttekort leidt normaal gesproken tot dorst, maar in de stervensfase hebben mensen vaak geen of weinig dorstgevoel. Het kan prettig zijn om de lippen en de mond licht te bevochtigen.
Omdat het bloed zich meer en meer terugtrekt naar de borst- en buikholte, kunnen handen, armen, voeten, benen en neus koud aanvoelen. Op de benen kunnen paarsblauwe vlekken ontstaan. De gelaatskleur wordt grauw en bij de laatste ademtocht trekt de kleur helemaal uit het gezicht weg ('doods - bleek').
Zo komen vermoeidheid, pijn, benauwdheid en verlies van eetlust veel voor. In de terminale fase komen ook symptomen als gewichtsverlies, sufheid en verwardheid vaak voor.
mannen en vrouwen gecombineerd. 10% van de patiënten met stadium IV (uitgezaaide borstkanker) bij diagnose, is 10 jaar na de diagnose nog in leven.