Het energielabel voor lampen loopt vanaf 1 september 2021 van A tot G. De zuinigste lampen hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.
Op veel elektrische apparaten zie je een energielabel staan, van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Hiermee heeft de Europese Unie 20 jaar geleden consumenten willen helpen bij het maken van een bewuste keuze voor energiezuinige apparaten.
Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu vervangen. Het nieuwe label loopt daarom van A tot en met G. Hierdoor is er weer ruimte voor groei, maar hebben lampen die eerder energielabel A hadden nu misschien wel G, of F. De lampen zijn dus niet onzuiniger geworden, alleen het label is veranderd.
Een huis waar energielabel G aan toegekend is behoort tot de minst energiezuinige woningen van Nederland. Dit betekent dat er weinig tot geen energiebesparende aanpassingen aan het huis zijn gedaan, waardoor er veel warmte verloren gaat. Het huis is waarschijnlijk slecht geïsoleerd, wat voor veel tocht kan zorgen.
Kies een ledlamp die voldoende licht geeft (voldoende lumen) in vergelijking met de TL die je vervangt. Moderne TL-lampen hebben een T5-fitting (dunnere buis) en werken op hogere frequentie. Deze TL-lampen zijn zelfs zuiniger dan ledlampen, maar ook wat duurder in aanschaf.
Hoe lager uw product is ingedeeld qua klasse, hoe minder energiezuinig dit product is. Energielabel E, F en G vallen over het algemeen in de rode categorie: het apparaat verbruikt veel energie. Energielabel B, C en D geven aan dat het apparaat een gemiddeld energieverbruik hebben.
Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Het is beter voor het milieu om ook een onzuinige lamp die het nog doet te vervangen door een ledlamp.
Energielabel G is het ongunstigste energielabel dat een huis kan hebben. Een huis met energielabel G is energieverspillend, wat leidt tot hoge kosten. Bij verkoop levert een woning met energielabel G veel minder op dan een vergelijkbaar huis met bijvoorbeeld energielabel D.
Label A is het meest zuinige label, G het minst zuinige. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten. Het energielabel laat zien hoe zuinig de televisie omgaat met energie. Behalve op de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per 1.000 uur.
Nieuw energielabel
Energieklasse A is hierbij het zuinigst en G het minst zuinig. De energieklasse op het 'nieuwe' label is een stuk lager dan op het 'oude' label. Koelkasten die bijvoorbeeld eerst een A+++ kregen, hebben nu een B of C. Die koelkasten zijn natuurlijk niet minder zuinig geworden.
Slechts 5-10% van hun energieverbruik wordt omgezet in licht. Slimme Philips Hue lampen gebruiken LED, wat betekent dat ze ook profiteren van deze voordelen. Toch zijn Philips Hue lampen nog energiezuiniger dan normale LED-lampen. Elke Philips Hue lamp gebruikt 80% minder energie dan een traditionele gloeilamp.
Bovendien schijnt de Hue-lamp door een slimme optische constructie net zoals het klassieke peertje in alle richtingen. Ze verbruiken op hun hoogste intensiteit minder dan 9 watt terwijl de lichtopbrengst equivalent is aan een gloeilamp van 50 watt.
Dan is het zeker de moeite waard om in Philips Hue lampen te investeren. Deze kun je namelijk samen laten werken met de verlichting van je Ambilight apparaat. Hierdoor wordt je game- en filmervaring nog intenser. Zo kleurt je kamer groen als je FIFA speelt en worden explosies in shooters nog intenser.
TL buizen, spaarlampen en LED lampen hebben altijd minstens energie-efficiëntieklasse A. Wanneer je LED verlichting in deze energieklasse koopt, bespaar je tot 90% aan energiekosten in vergelijking met verlichting dat energieklasse D heeft.
Philips hue energielabel
Veel hue lampen zitten nu in categorie G of F. Dit betekent niet dat de lampen van hue meer energie verbruiken. Wanneer je dezelfde lamp in de winkel ziet met zowel een oud als nieuw energielabel kun je de verschillen in labels goed zien, maar beide lampen verbruiken evenveel energie.
Hierna komt energielabel F, wat dus betekent dat je huis het op-een-na minst energiezuinige label heeft. Dit betekent dat er weinig energiebesparende aanpassingen aan het huis zijn gedaan en dat je huis veel energie verbruikt. De isolatie rondom je huis is niet optimaal, waardoor er veel warmte verloren gaat.
Energielabel op 1 maart 2021 vernieuwd
Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D.
Vanaf 1 maart 2021 krijgen televisies, wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers, koelkasten en vriezers een nieuw energielabel. De nieuwe labels krijgen energie-efficiëntieklasse G t/m A, waarbij A het meest energiezuinig is.
Bij een energieverbruik tussen 190,01 en 250 kWh/m2 per jaar krijgt je huis energielabel C.
Stroomverbruik tv per uur berekenen
Uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Om het aantal kWh per uur te berekenen, deelt u 66 door 1.000 uur. Dus: 66 kWh / 1.000 uur = 0,066 kWh per uur. Als u weet hoeveel kWh uw tv per uur verbruikt, kunt u de energiekosten per uur makkelijk berekenen.
Het energielabel voor woningen geeft met klassen en kleuren aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.
Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd (zogenoemde isolatieniveau). En hoe dak, vloeren en ramen van een woning optimaal geïsoleerd kunnen worden (zogenoemde streefwaarden). Bij een oude woning liggen de streefwaarden lager dan bij een nieuwe woning.
De Pharox LED Eco van Lemnis Lighting komt als beste uit de test. Deze lamp heeft de hoogste lichtopbrengst (249 lumen) en is met €9,99 ook één van de goedkoopste lampen uit de test. De slechtste lamp is van Gamma. Hij kost €22,95 en heeft een lichtopbrengst van 138 lumen.
Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent. Brandt de lamp alleen in de avond als het donker is, laten we zeggen zo'n uur of vijf, kom je uit op 5 cent per dag.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!