Rauwe melk wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën. Door te roeren / karnen, scheiden door dit zuur de vetten van de vloeistoffen. Het vet is de boter, het vloeibare is karnemelk. Eigenlijk de melk uit de boter dus.
Karnemelk is gezond én lekker
Net als magere en halfvolle melk past karnemelk prima in een gezond voedingspatroon. Het zit propvol waardevolle voedingstoffen. Zo zitten er alle essentiële aminozuren in die je lichaam nodig heeft. Het is ook een bron van calcium en vitamine B12 en B6.
Tegenwoordig wordt karnemelk gemaakt door de melkzuurbacteriën Lactococcus lactis diacetylaris aan gepasteuriseerde magere melk toe te voegen. Karnemelk is dus een gefermenteerd zuivelproduct waardoor de smaak van de melk licht zurig is en de consistentie iets dikker dan bij gewone melk.
Karnemelk op de authentieke wijze bereid. Nadat de melk is aangezuurd wordt deze gekarnd zodat de boter los komt van de melk. De boter wordt van de melk geschept waarna de karnemelk over blijft. Door het karnen blijft er een zachte luchtige karnemelk over, een smaakmaker die iedereen geproefd moet hebben.
Goed voor de darmen
Bijvoorbeeld voor onze darmen. De melkzuurbacteriën die erin zitten zijn namelijk goed voor onze darmgezondheid. Ze worden langzaam opgenomen in de darmen en helpen ons voedsel te verteren. Heeft u zwaar getafeld of last van een opgeblazen gevoel, ook dan kan een glas karnemelk helpen.
Weinig gezondheidsverschil tussen melk en karnemelk
Wel is karnemelk altijd vetarm. Omdat karnemelk van magere melk wordt gemaakt, zit er minder vet in dan in (half)volle melk. Daarom staat karnemelk als gezonde keuze aangemerkt in de Schijf van Vijf.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
ook wist men toen al dat karnemelk een bloedzuiverende werking had. Karnemelk reguleert met name de bacteriënhuishouding in de mond, maag en darmen. Daarnaast werkt het zuurgehalte van de karnemelk op de goede werking van de bloedvaten en de organen. Bovendien is het goed voor de huid.
Biologisch-dynamische karnemelk
Het ontstaat doordat de geconcentreerde melk geklopt (gekarnd) wordt, vandaar de naam karnemelk. Biologisch-dynamische karnemelk is de gezondste soort, omdat er geen suiker wordt toegevoegd in het proces.
Iedereen doet er goed aan om 200 gram groenten, 200 gram fruit, een half handje vol noten en twee of drie porties zuivel (melk of melkproducten) te gebruiken per dag. Maar voor zwangere vrouwen is dat dus extra belangrijk. Calcium zit vooral in melk en melkproducten, zoals yoghurt, kwark, kaas en karnemelk.
Rauwe melk is melk die rechtstreeks uit de uier van een koe, geit, schaap, paard of een ander dier komt en niet verhit is boven 40°C. De meeste micro-organismen in verse rauwe melk zijn ongevaarlijk maar er kunnen ook pathogene bacteriën tussen zitten.
Den Eelder boerenkarnemelk is al verschillende keren uitgeroepen tot de lekkerste karnemelk van Nederland. Wat hem zo bijzonder maakt? Dit komt doordat we de karnemelk nog op traditionele wijze karnen. Hierdoor is hij mooi vol en smaakt hij nog zoals vroeger, romig met een licht zuurtje.
Het dagelijks eten en/of drinken van 400 milliliter zuivelproducten verkleint het risico op het ontstaan van darmkanker met ongeveer 15 procent. Daarnaast wordt er beweerd dat het drinken van karnemelk het risico op borstkanker verkleint.
Karnemelk bevat gezonde melkzuurbacteriën die een positief effect op de darmbacteriën hebben. Deze helpen bij de vertering van voeding, kunnen ontstekingswaarden verlagen en beschermen tegen darmziektes zoals darmkanker.
Ook Duitsers drinken het graag (als buttermilch), in België is het te koop (soms als botermelk) en ook in Amerika lusten ze er wel eh, pap van: buttermilk wordt daar veel gebruikt in pannenkoekenbeslag. In Frankrijk maken ze van karnemelk (babeurre) hangop en serveren ze dit met vruchtenjam of stroop.
Let op met de hoeveelheid suiker
De lactose in karnemelk is zeker niet ongezond, maar het zijn wel (melk)suikers. Let hier dus wel op voordat je bijvoorbeeld meerdere glazen karnemelk per dag gaat drinken.
Melk geeft weliswaar verlichting van de pijn, maar veroorzaakt ook een verhoogde aanmaak van maagzuur. Een voeding die hoofdzakelijk bestaat uit melkproducten is dus geen oplossing, maar het is ook niet verstandig alle melkproducten te vermijden.
Ayran is yoghurt op basis van gegiste geitemelk, aangelengd met water en aangevuld met wat zout. Het smaakt in de verte als karnemelk. Het wordt ook veel gedronken in alle Turkstalige landen, het Midden-Oosten en Bulgarije. De meeste ayran wordt verkocht in plastic bekertjes.
Kefir bevordert de stoelgang
Probiotica zoals die in kefir dragen bij aan een betere en gezonde balans van de bacteriën in de darmen. Als deze balans in orde is, heb je minder last van maag- en darmproblemen, zoals een problematische stoelgang of prikkelbare darm syndroom (PDS).
Karnemelk ontstaat doordat er bepaalde bacteriën aan magere melk worden toegevoegd. Deze bacteriën zetten suikers die van nature in melk zitten om in zuur, wat de typische smaak aan karnemelk geeft. Yoghurt wordt net zoals karnemelk gemaakt door het toevoegen van bacteriën die suikers omzetten in zuur.
Karnemelk, yoghurt en kaas zijn veilig om te eten: deze producten hadden in de tot nu toe uitgevoerde studies geen invloed op acne.
Anders dan gewone melk schift karnemelk gegarandeerd bij verhitting. Vrijwel alle klassieke recepten gebruiken daarom bloem of gort als bindmiddel, wat heeft geleid tot klassieke maar ook beruchte toetjes als karnemelkse bloempap en gortepap.
Sterker nog: producten als magere melk, halfvolle melk en karnemelk passen in een gezond voedingspatroon. Het eten en/of van melkproducten (zuivel) als yoghurt hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en darmkanker.