De mondsnurker. Snurken kan ten tweede optreden wanneer je alleen door de mond ademt tijdens het slapen. Dit wordt 'mondsnurken' genoemd. Dit type snurken ontstaat omdat de overgang van de keel naar de mondholte van nature vernauwd wordt door slap weefsel in de palatale boog (bijvoorbeeld de huig).
Gebruik keelstrips als u last heeft van snurken door het wegzakken van de tong en zacht mondweefsel tijdens het slapen. Keelstrips smeren het zachte weefsel achter in de keel en helpen daarmee tegen snurken.
Om de angst te verminderen raden experts aan om eerst overdag te oefenen voordat je je mond tijdens het slapen bedekt. Je kan ook eerst een deel van je mond dichttapen. Tot slot adviseren ze om speciaal ontwikkelde plakstrips te gebruiken, zo voorkom je dat er lijmresten op je lippen blijven vastzitten.
Geluid van buitenaf
De snurker schrikt wakker en de partner zegt: 'Hoor je jezelf niet? Je was keihard aan het snurken'. De snurker mompelt: 'Dat kan niet, want ik kon de televisie horen in mijn slaap en anders had ik mezelf wel gehoord'. Snurkers horen het geluid van buitenaf dus wel, maar nooit dat van zichzelf.
Snurken komt zowel voor bij kinderen (vooral kleuters) als bij volwassenen. Bij de volwassenen komt snurken frequenter voor bij mannen dan bij vrouwen (verhouding 1/10) en het neemt toe naarmate u ouder wordt.
Mannen snurken meer dan vrouwen. 45 procent van de mannen snurkt ten opzichte van 25 procent van de vrouwen. Vrouwen snurken op jongere leeftijd minder, omdat het hormoon oestrogeen het weefsel van de keelholte strak en soepel houdt.
Slaap op je zij om snurken te voorkomen
Probeer dan eens op je zij in slaap te vallen. Je snurkt namelijk eerder wanneer je op je rug slaapt. Dit komt omdat spieren zoals de huig en de tong verslappen. Wanneer je op je rug ligt wordt hierdoor je luchtweg geblokkeerd.
De hersenactiviteit die wordt waargenomen tijdens een lichte slaap verdwijnt bij de diepe slaap volledig. Het kan dus een enkele keer voorkomen dat een snurker zichzelf hoort snurken tijdens een lichte slaap. In een diepere slaap zal dit niet meer voorkomen.
Mondademhaling kan leiden tot een vieze adem en tot een minder gezond gebit, zoals gaatjes en ontstoken tandvlees. Via de mondademhaling verliezen we zo'n 40% meer vocht. Door 's nachts door de mond te ademen is de kans op snurken en slaapapneu groter.
"Je neus is bedoeld om door te ademen. Deze hoort bij je luchtwegen, terwijl je mond onderdeel is van je spijsverteringskanaal." Eigenhuis legt uit dat we, in ongezonde situaties zoals bijvoorbeeld stress of een slechte conditie of leef- en eetgewoontes, sneller geneigd zijn door onze mond te ademen.
Een lage waarde die hetzelfde effect op het gebit heeft als frisdrank drinken voor het slapen, conclu- deerde ze. Choi stelt dat met de mond open slapen vooral voorkomt bij mannen, dertig procent tegen ongeveer vijf procent van de vrouwen.
We schreven er al eerder over: een snurkende partner is slecht voor je gezondheid. Het is namelijk zo dat het geluid van gesnurk leidt tot het stijgen van je bloeddruk in je slaap, wat een belangrijke risicofactor is voor beroertes, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en dementie.
Ja, snurken kan erfelijk zijn. Maar liefst 70% van de mensen die snurken, heeft familie die ook veel snurkt.
Risico's. Ernstig apneu kan zorgen voor hoge bloeddruk, beroerte, hartaanval, impotentie en overmatige slaperigheid overdag. Mensen met slaapapneu syndroom die 15 ademstops of meer per uur hebben, mogen geen autorijden tot ze voldoende behandeld zijn en het aantal ademstops minder is dan 15 per uur.
Omdat op de rug liggen het snurken versterkt, helpt het om op de buik of op de zij te slapen. Slapen op de buik is ideaal voor snurkers, want dan belemmert de tong de keelholte niet. Toch is dit niet aan te raden, omdat de nekwervels extra onder druk komen te staan. Zijlig is een betere oplossing.
Traagschuim kussens worden vaak aangeraden om snurken tegen te gaan. Deze kussens ondersteunen je nek en hoofd perfect als je op je zij ligt. Zo blijft je ruggengraat in de juiste houding en komt je hele lichaam tot rust. En het snurken wordt ook nog eens minder!
Vaak slapen snurkers minder diep en tevens kan het op den duur leiden tot verschillende gezondheidskwaaltjes, zoals chronische vermoeidheid, mentale problemen en zelfs hart- en vaatziekten en dementie.
Het snurken bij rugligging heeft vaak als oorzaak tongbasissnurken of ook tongsnurken. Wanneer de spieren van de tong verslappen, zakt het achterste deel van de tong – de tongbasis – naar achteren in de keelholte.
Snoreeze Neusspray is ideaal als het snurken wordt veroorzaakt door een verkoudheid, een allergie of een verstopte neus. De spray zorgt ervoor dat de luchtwegen verder open gaan, zodat de luchtdoorstroming verbetert. Een unieke, time-release formule die de hele nacht werkt.
Beste prijs/kwaliteit: als beste prijs/kwaliteit product is de Anti Snurk Beugel van het merk Lazy Koala uit de test gekomen. Voor slechts €20,- heb je deze kwalitatief goed geteste anti snurk beugel al op Bol.com.
Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort. Ventileer de slaapkamer goed voor voldoende frisse lucht. Draag oordopjes als je wakker ligt door geluiden die je partner maakt.
Oorzaak van praten in je slaap
Praten in je slaap kan worden veroorzaakt door stress, depressie, te kort aan slaap, alcohol en koorts. Het komt ook voor als bijverschijnsel van andere slaapstoornissen zoals, nachtelijke paniekaanvallen (slaap terreur), slaapapneu of narcolepsie.
Het Shiepz Anti-Snurk Spraysysteem voorkomt en vermindert snurken op basis van natuurlijke extracten. Het verbetert de kwaliteit van slapen. De keelspray met pepermuntsmaak werkt direct en effectief en is eenvoudig in gebruik.