Veel mensen zullen bij de vertaling van dag snel denken aan 'giorno', maar de Italianen maken ook veel gebruik van 'giornata'.
Vertaling van "hoe was je dag" in Italiaans. Hoi lieverd, hoe was je dag? Ciao, tesoro. Com'è andata la giornata?
Wat een mooie dag. È una bella giornata.
lunedÌ {zn.} È lunedì. Het is maandag.
hoi (interjection): ciao.
sorry (interjection): mi scusi(en) expression of regret or sorrow., scusa(en) expression of regret or sorrow., scusi(en) expression of regret or sorrow., spiacente(en) expression of regret or sorrow., spiacenti.
Ciao! Weinig Italiaanse woorden zijn zo universeel bekend als deze vrolijke groet waarmee Italianen elkaar 'hallo' zeggen of waarmee ze van elkaar afscheid nemen.
In het Frans, Spaans en Italiaans is de naam van de dag afgeleid van Martis dies van de Romeinen: Frans: mardi. Spaans: martes. Italiaans: Martedi.
Begroeten. Buongiorno kun je eigenlijk altijd zeggen en is net iets beleefder dan salve. Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent.
In het Italiaans begroet je iemand meestal door buongiorno (BWON DZJOR-nooh) te zeggen, wat 'goedemorgen' betekent. 's Avonds zeg je in plaats daarvan meestal buona sera (BWO-nah SEH-rah), wat 'goedenavond' betekent.
Het Italiaans is geen makkelijke taal om te leren, maar ook geen super moeilijke taal. Bij veel oefening en studie zou je het Italiaans zonder al te veel moeite in een paar maanden onder de knie moeten krijgen.
Hoe voel je je? - Oké. Come va? - Bene, credo. Hoe voel je je deze fijne middag? Come va, in questo pomeriggio così soleggiato?
Knoop het dus in je oren; zoen volgens de regels! In Italië twee keer, te beginnen met rechts, en in Nederland drie keer, links aanvangen!
In Italië is het gebruikelijk om kennissen, vrienden en familie te begroeten met twee kussen. Niet zoals in Nederland met drie. Eerst links, dan rechts. Dit is niet gebonden aan geslacht, ook mannen geven elkaar onderling graag een vriendelijke begroeting door middel van twee pakkerds.
Hoi, hoe gaat het? Ciao, come stai?
NL: dinsdag, maandag, dinsdag, woensdag, dinsdag. ES: Martes. Lunes, martes, miércoles, martes.
Het woord hallo was vroeger helemaal geen populair begroetingswoord. De kreet werd tot halverwege de negentiende eeuw vooral gebruikt om 'de aandacht te trekken voor wat gezegd wordt', aldus het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands. 'Hallo, jij daar! Wat ben je aan het doen?'
Ciao is een afkorting van 'ci vediamo'. Dat betekent "We zien elkaar" in het Italiaans.
ontleend aan Venetiaans s-ciào, cognaat met Italiaans schiavo "slaaf"; als groet vergelijkbaar met het Duitse Servus! "(uw) dienaar!"
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Lunch en diner
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend.