Waarschijnlijk is het gerecht ontstaan in Rome in de jaren 40 van de vorige eeuw. De naam carbonara verwijst mogelijk naar het woord carbonari wat houtskoolbranders betekent. Deze arbeiders in de heuvels bij Rome zouden pasta met ei en kaas gegeten hebben omdat de ingrediënten goedkoop en makkelijk verkrijgbaar waren.
Carbonara betekent letterlijk 'vrouw van een kolenmijnwerker' in het Italiaans. Carbone betekent steenkool. Sommigen zeggen dat het gerecht oorspronkelijk werd gemaakt als maaltijd voor Italiaanse kolenmijnwerkers. Anderen zeggen dat het oorspronkelijk op houtskoolgrills werd bereid. En weer anderen zeggen dat het carbonara heet vanwege de zwarte, versgemalen peper.
Het zou volgens de gastronoom Marco Guarnaschelli Gotti bedacht zijn bij de bevrijding van Rome door de Bolognese chef Renato Gualandi op basis van de eipoeder en baconrantsoenen van de Amerikaanse bevrijders. Combinaties van spek, ei en pasta bestonden echter al veel langer in de Italiaanse keuken.
De ingrediënten van spaghetti carbonara zijn: guanciale, ei, zwarte peper, pecorino romano kaas en spaghetti. Met deze paar simpele ingrediënten maak je gemakkelijk de klassieke Italiaanse spaghetti carbonara.
Carbonara is in Italië van oudsher een gerecht dat voornamelijk door de arme bevolking werd gegeten. Veel ingrediënten zijn er namelijk niet voor nodig: spek, eieren, kaas en peper. Het spek in de carbonara komt van de varkenswang. Dat de Italianen guanciale noemen.
Hier komt dan ook de naam alla Carbonara vandaan. Letterlijk vertaald heet het gerecht dan ook: Pasta op wijze van de kolenbrand(st)er. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de Italiaanse regio Lazio, maar staat inmiddels in heel Italië op de kaart.
Vlees in de Pasta Carbonara
Gebruik dan pancetta. Dit is spek afkomstig van de varkensbuik. Het vlees wordt tot wel drie maanden aan de lucht gedroogd, en vervolgens gekruid. Welk type spek je ook kiest, het geeft de spaghetti carbonara die heerlijke zoutige smaak.
Om zonder room toch een romige saus te krijgen heb je eigeel nodig. Eiwit kan de saus namelijk wat 'waterig' maken.
Pancetta is Italiaans voor spek. Het wordt gemaakt van buikspek in combinatie met kruiden. Deze Italiaanse specialiteit is een echte smaakmaker op de borrelplank, door de pasta carbonara, in de salade of op brood.
Wat is lekker bij pasta carbonara? Een eenvoudige salade met rucola, cherrytomaatjes en balsamico dressing past goed bij pasta carbonara. Serveer met knapperig brood om de romige saus op te dippen. Een glas droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio, is een perfecte aanvulling op dit klassieke Italiaanse gerecht.
Harde kazen: bij pasta met harde kazen, zoals de populaire pasta carbonara, ga je voor een rode, stevige wijn. Kies voor een shiraz, merlot, barolo of cabernet sauvignon. Zachte of romige kazen: voor pasta met zachte of romige kazen kies je voor een soepele of frisse witte wijn.
Guanciale (van het Italiaanse woord Guancia, wang) is een Italiaans vleeswaar, gemaakt van de kinnebak van het varken. Dit mooie sierlijke Italiaans wangspek is verwant aan Pancetta wat gemaakt wordt van de buik van het varken. Guanciale echter delicater van smaak omdat Pancetta vaak ook nog wordt gerookt.
Pasta carbonara is de volgende dag nog steeds smakelijk, maar houd er rekening mee dat de textuur van de saus kan veranderen. De romige consistentie kan afnemen en de pasta kan droger aanvoelen. Om het gerecht weer op te frissen, verwarm je het langzaam en kun je een beetje water of extra kaas toevoegen.
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: er zit geen room in een klassieke pasta carbonara. Voor Italianen is dit echt een doodzonde. De saus wordt namelijk ook romig zonder room, omdat de emulsie van vet (van het gebakken spek) en zetmeelrijke pastawater zorgt voor een perfecte saus.
Volgens één hypothese creëerde een jonge Italiaanse legerkok genaamd Renato Gualandi het gerecht in 1944, samen met andere Italiaanse koks, als onderdeel van een diner voor het Amerikaanse leger, omdat de Amerikanen "fantastische bacon, erg goede room, wat kaas en gepoederde eidooiers hadden".
Pancetta. Pancetta is een Italiaans gezouten en gedroogde buikspek. Dit stuk spek wordt net zoals het ontbijtspek gepekeld en gedroogd. Toch is de Pancetta heel anders van smaak, omdat het wordt gekruid met onder andere peper, kruidnagel en nootmuskaat.
Het belangrijkste verschil tussen bacon en pancetta is dat bacon meestal wordt gepekeld en gerookt. Terwijl pancetta droog wordt gepekeld en vaak wordt gerijpt, wordt het niet gerookt. Toch zien ze er hetzelfde uit als je ze bekijkt,' zei Eckhouse. Beide worden als 'rauw' beschouwd en moeten worden gekookt voordat ze worden gegeten .
Pancetta is gepekeld gedroogd buikspek van het varken, te koop als plat stuk (tesa) of opgerold (arrotolata). De smaak is sterker en doordringender dan guanciale en prosciutto omdat het vaak gerookt wordt. Daarom wordt pancetta vooral gebruikt in combinatie met tomatensauzen die sterker mogen smaken.
Carbonara is veilig om te eten dus over die rauwe eieren hoef je je geen zorgen te maken! Een bordje spaghetti carbonara kun je daarom met een gerust hart opeten.
Een originele Carbonara bevat doorgaans 574 calorieën en 27 gram vet per portie.
In 1944, toen de Amerikanen Rome bevrijdden, werd 'Carbonara' voor het eerst genoemd. De voedselvoorraden waren schaars en de enige beschikbare rantsoenen waren eieren in poedervorm en spek. Dit gerecht werd meestal gegeten door de Romeinse Carbonari (houtskoolbranders) die in de Apennijnen werkten.
Spaghetti carbonara bevat kaas. De juiste kaas voor dit gerecht is Pecorino romano. Dit is een zoute Italiaanse schapenkaas. Naast deze kaas zijn guanciale, verse eieren en zwarte peper de overige ingrediënten van carbonara saus.
1. Carbonara met kip. Deze heerlijk simpele carbonara bevat kip voor extra proteïne , gecombineerd met een rijke romige saus waar het hele gezin van zal houden. Serveer vers uit de pan voor een stevig, gezellig diner.
We raden niet aan om spaghetti carbonara op te warmen, omdat de eieren te gaar kunnen worden, waardoor het op roerei lijkt.