Hier is een richtlijn die je aan kunt houden: Baby's, dreumesen en kleuters 'moeten' ongeveer één of twee keer per week in bad. Hun gevoelige huid hoeft zeker niet iedere dag volledig schoongemaakt te worden.
Er is geen wetenschappelijk antwoord op hoe vaak een kind in bad moet. Jonge kinderen hoeven echt niet elke dag in bad vanuit hygiënisch oogpunt. Een of twee keer per week is voldoende. Natuurlijk zorg je ervoor dat je kind elke avond met schone billen, handen en gezicht naar bed gaat.
Het is dus niet nodig om je dreumes of peuter iedere dag te badderen. Om de dag douchen, of zelfs drie keer per week, is al genoeg. Houd wel je kindje schoon door hem dagelijks met een washandje het gezicht, handjes, billen en geslachtsdeel schoon te maken.
Eén á twee keer in de week zijn haar wassen is voldoende. Vaker wassen met zeep of shampoo is zelfs niet goed voor zijn huidje. Zeepproducten tasten namelijk het natuurlijk aanwezige, vette laagje op de huid aan. Door vaak te wassen droogt de huid van je kindje sneller uit, waardoor het schraal kan worden.
Het is niet noodzakelijk om je kind elke dag te wassen. Water (en dan met name warm water) kan de huid namelijk uitdrogen en zelfs de huidbarrière beschadigen. De jeugdzorg, verloskundige en kraamzorg in Nederland adviseren ouders om hun kind maar 2 à 3 keer per week te wassen.
Het is beter om je kind niet te wassen met jouw milde zeep of shampoo. Gebruik liever een product speciaal voor kinderen. De hoornlaag van de kinderhuid is namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Kies altijd voor een pH-neutraal product dat mild is voor de huid en vettend is, bijvoorbeeld een zeepvrije wasgel.
Leg je baby op het aankleedkussen en wikkel hem lekker warm in een grote hydrofiele doek of badcape. Als je wil, kan je nu jezelf snel wassen onder de douche. Daarna droog je jezelf af of trek je even een badjas aan. Droog je baby af en kleed hem weer aan.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Ik heb één basisregel voor het haar wassen van je baby: gebruik áltijd babyshampoo. Deze shampoos zijn de meest zachte op de markt. Dat maakt dat ze eigenlijk goed zijn voor elk haartype, zelfs voor volwassenen. Babyshampoos zijn het meest pH-vriendelijk en zijn zacht voor de hoofdhuid.
Eén of twee keer per week haar wassen bij je baby is daarom meer dan genoeg. De hoofdhuid en het haar van je kleine zijn namelijk nog kwetsbaar. Vaker wassen is niet goed voor de babyhuid. Zeepproducten en water kunnen het natuurlijk aanwezige vetlaagje op de hoofdhuid beschadigen.
Een baby hoeft zeker niet dagelijks in bad, het is zelfs beter om je baby niet iedere dag in bad te doen. De babyhuid is teer en water en zeker zeep drogen de huid uit. Als je je baby wel dagelijks in bad wilt doen, gebruik dan in ieder geval niet iedere dag zeep.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Daar staat geen leeftijd voor. Er is vaak wel een 'natuurlijk' moment waarop kinderen dit niet meer willen, bijvoorbeeld omdat zij zich gaan schamen voor hun lichaam. Dat moment komt soms sneller dan jij denkt. Als jouw kind aangeeft alleen te willen douchen, dan is het tijd ermee te stoppen.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
OAT AND LINDEN BABY SHAMPOO – MADARA
Deze milde en kalmerende Oat & Linden baby shampoo voor de kwetsbare babyharen en is een echte aanrader: prikt niet in de ogen, maakt het haar zacht, soepel en makkelijk te kammen. Deze kindershampoo van bevat o.a. Baltische lindebloesem, brandnetel, klitwortel en haver.
Voor de verzorging van krullen bij kinderen heb je niet super veel producten nodig. Je kunt ervoor kiezen om het haar met een CG-proof shampoo te wassen en daarna een CG-proof conditioner te gebruiken zodat het haar weer wat extra voeding krijgt.
Je oog is bekleed met gevoelig slijmvlies. Als die prikkelende stof van shampoo in je ogen komt, doet dat dus pijn. Baby-shampoo of shampoo speciaal voor kinderen bevat vaak veel mildere reinigingsmiddelen. Hierdoor prikt het minder in je ogen.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Die talg wordt door huidbacteriën, die het lekker warm vinden onder zo'n oksel, omgezet in de bekende zweetgeur. Een beetje geur is belangrijk voor de seksuele aantrekkelijkheid. Waarom de ene oksel dan toch natter wordt dan de ander of sterker ruikt, blijft een raadsel, zegt Venema. “We hebben geen idee.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Hoe was je je kind met een washandje? Leg je baby op een zachte, vlakke ondergrond, bijvoorbeeld op het aankleedkussen. Houd warm water en een washandje of spons bij de hand.
Kinderen worden op hun 18e verjaardag meerderjarig. Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken.
Het badwater mag niet te heet zijn
Het badwater mag niet warmer zijn dan dit: een te hoge temperatuur kan het hart en de bloedsomloop belasten. Bovendien, hoe warmer het water, hoe meer vocht de huid verliest. Voor een warm bad wordt een badduur van 15 tot 20 minuten aanbevolen.