Gelukkig kun je havermout vervangen. Liever niet natuurlijk, maar als je echt wegrent wanneer je het ziet is het natuurlijk niet aan te raden om het met tegenzin naar binnen te werken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Brinta, teff of spelt.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
En natuurlijk werkt dit ook de andere kant op: wordt er havermout gebruikt in recepten, dan kun je dat vervangen door grove havervlokken, maar structuur en smaak zal iets anders worden.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Je kunt reguliere bloem in principe één op één vervangen door havermeel. Let er wel op dat havermeel een echte slurper is, dus wel stevig blijven roeren als je het ergens door mengt.
Je kunt havermeel gebruiken als gelijke vervanging voor amandelmeel. Het heeft echter een grotere consistentie dan tarwebloem, dus het kan zijn dat u de eieren of andere bindende ingrediënten moet aanpassen, zoals hierboven vermeld.
Haver is ook een graan, net als tarwe, maar havermout bevat heel veel gezonde bestanddelen en is dus gezonder dan tarwe. What is this? Havermout zit vol goede vezels (zit je lekker lang vol van) en antioxidanten. Dus ja, je kunt wel stellen dat havermout gezond is!
1) Havermout is rijk aan bètaglucaan
Zo nemen de oplosbare vezels veel vocht op in de darmen en binden ze daarbij cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van 3 gram bètaglucaan per dag (gelijk aan ongeveer 70 gram havermout) je LDL-cholesterol met ongeveer 7% kan verlagen.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Op een enkele uitzondering na, ligt de hoeveelheid calorieën vrij dicht bij elkaar: tussen 337 en 350 kcal per 100 gram. Amandelmeel is met 633 calorieën per 100 gram een echte uitschieter, maar ook havermeel (408 kcal) en kikkererwtenmeel (387) zijn rijker aan calorieën dan de rest.
Havermeel is eigenlijk gewoon gemalen havermout. Je kunt dit prima zelf maken thuis. Havermeel maakt een deeg vrij elastisch, let er wel op dat je niet teveel vocht in één keer toevoegt want dan wordt het slijmerig. Meng het daarom altijd met andere meelsoorten.
Een stuk gezonder dan havermout
Haverzemelen zijn supergezond: vergeleken met gewone havermout bevatten ze minder calorieën en meer eiwitten en voedingsvezels. Bovendien bevorderen ze een vlotte stoelgang en hebben ze een gunstige invloed op het onder controle houden van de cholesterol.
Havermout geeft ook een goed verzadigend gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent te overeten. Al met al past havermout daarom in een verantwoord voedingspatroon dat je kan helpen om af te vallen. Zolang je het maar niet dagelijks eet en afwisselt met andere gezonde koolhydraatarme ontbijtjes.
De meeste darmen hebben er geen moeite mee rauwe havermout te verteren. Ik hoor heel soms wel eens dat mensen het zwaar op de maag vinden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten. Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat bètaglucanen uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Als je er tenminste genoeg van binnenkrijgt. Je moet namelijk 75 gram havermout per dag eten (zo'n 2 porties) om aan de benodigde hoeveelheid bètaglucanen te komen.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Griekse yoghurt helpt je bij gezond afvallen. Daar zorgen de verzadigende eiwitten en gezonde vetten in dit zuivelproduct voor. Door de eiwitten heb je namelijk lange tijd een aangenaam 'vol' gevoel, waardoor je minder snel naar iets eetbaars grijpt (30).
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Ongeacht de soort mag er in principe maar één ingrediënt worden vermeld: volkoren havermout. Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel.
Optimaal presteren met goede voeding
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Havermout is erg goed voor je spijsvertering omdat het veel vezels bevat – en dat is altijd een feest voor je darmen.
Overnight oats passen prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze bevatten vezels en geven een verzadigend gevoel na het eten. Dit kan helpen bij het bereiken van gewichtsverlies en zorgen voor gewichtsbeheersing. Niet alleen zijn Overnight oats heerlijk als ontbijt, het is ook erg vullend.