NL staat voor Nederland.De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren vandaan komen. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht. De laatste reeks getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen.
Code 2 = scharrelei
Scharreleieren zijn afkomstig van kippen die uitsluitend binnen in een stal leven en dus geen uitloop naar buiten kennen. In de stal kunnen ze wel vrij rondscharrelen, maar de ruimte is er beperkt met 9 kippen per m².
De laatste 7 cijfers geven aan bij welk bedrijf het ei is gelegd. Elke boerderij heeft zijn eigen unieke code. De eerste vijf cijfers geven het bedrijf aan en de laatste twee cijfers geven de schuur of de kooi aan waar de kip inzat die het ei gelegd heeft.
Op elke doos eieren staat een houdbaarheidsdatum (THT-datum). Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.
Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.
Eieren testen: zo doe je dat!
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Houdbaarheid. Een vers ei is tot 28 dagen na legdatum houdbaar in de koelkast. Om het de consument gemakkelijk te maken wordt de uiterste houdbaarheidsdatum op elk ei gestempeld. Na de afkorting “THT/DCR” volgen de dag en de maand.
Verpakkingen met eieren van klasse A moeten zijn voorzien van gegevens over de gebruikte houderijmethode en de datum van minimale houdbaarheid: maximaal 28 dagen na de legdatum. Eieren kunnen worden aangeduid als „eieren van hennen met vrije uitloop”, „scharreleieren” of „kooi-eieren”.
Op ieder ei staat een code afgedrukt. Eicodes beginnen met een cijfer van 0 tot en met 3. De regel is grofweg: hoe lager dit nummer hoe hoger het welzijn voor de kippen. Toch zijn er ook eieren met code 2 die diervriendelijker zijn dan een scharrelei.
Bij bio-eieren heeft alles te maken met de manier waarop de kippen leven en de diervriendelijke aanpak van de pluimveeboer: Iedere dag mogen de kippen vrij naar buiten, vanaf uiterlijk 11u tot zonsondergang. Daartoe zijn er voldoende uitgangen voorzien in de stal.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
De kleur van vogeleieren verschilt enorm. Van effen wit bij ooievaars, lichtblauw bij spreeuwen tot bruingroen met chocoladebruine vlekken bij weidevogels. Oorspronkelijk, is het idee, waren vogeleieren effen wit, net als de eieren van reptielen waar vogels van afstammen.
Het Demeter-keurmerk staat op biologisch-dynamisch geproduceerde eieren, en op andere producten uit de biologisch-dynamische landbouw. Omdat ze ook voldoen aan de regels van EU-Biologisch, staat het 'groene blaadje' ook op de verpakking van Demeter-producten.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Waarom eieren in de winkel niet in de koeling staan
Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.
Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen. Koude temperaturen remmen immers de groei van bacteriën. Door ze in hun doosje te laten, drogen de eieren bovendien minder snel uit en blijven ze langer vers.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien. Dat betekent helaas dat het niet meer goed is.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.