Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Nielsen blijkt dat er vorig jaar gemiddeld 77 liter bier per Duitser is gedronken, 3 liter meer dan het jaar daarvoor. Daarnaast is de omzet gestegen tot 8 miljard euro, een stijging van 7 procent.
Bier wordt verreweg het meeste gedronken. In 2020 dronk een Duitser gemiddeld 95 liter bier, blijkt uit cijfers van de Deutscher Brauer-Bund. Een Nederlander dronk gemiddeld 61 liter bier dat jaar.
Ze hebben misschien wel een slechte reputatie, die Duitsers, maar in werkelijkheid valt het dus reuze mee! Met een alcohol consumptie van 6.22 liter per jaar (ongeveer 124 liter bier) zijn onze Oosterburen genieters met mate.
Bier is veruit de populairste drank in Duitsland en onlosmakend verbonden met de Duitse cultuur. Duitsland is de grootste bierproducent en -consument van Europa en staat op de derde plaats in de wereld met een consumptie van 107 liter per inwoner per jaar.
Bierland bij uitstek is Tsjechië. Hier wordt jaarlijks 157 liter per inwoner gedronken. Wereldwijd staat de Nederlander op een veertiende plaats. In landen als Ierland, Duitsland, Luxemburg en België ligt de gemiddelde bierconsumptie per inwoner nog fors hoger dan in Nederland.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld.
De hoogste bierconsumptie in Europa
Dat is namelijk Tsjechië. In dit land dronken ze in 2017 maar liefst 151 liter bier per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dit minder dan de helft, namelijk 73 liter. In navolging van Tsjechië, drinken ze in Oostenrijk 106 liter bier, per inwoner, per jaar.
105,5 liter bier.
Nederlander drinkt 83 liter bier
In totaal consumeerde de Nederlandse bevolking vorig jaar 1,1 miljard liter bier. Per persoon boven de 18 jaar is dit bijna 83 liter, oftewel 11,5 kratten (met 24 flesjes van 30 cl).
Het land dat ver bovenaan de lijst staat, is Tsjechië, waar de inwoners namelijk zo'n 143,3 liter bier per inwoner per jaar naar achteren gooien.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Van de twaalf Nederlandse provincies is Noord-Holland de koploper.
Cola. Dit is veruit wel de nummer één meest gedronken frisdrank ter wereld, Cola. Iedereen kent het.
Gemiddeld drinken drinkers 1,2 glazen per dag; waarbij mannen 1,5 glas per dag drinken en vrouwen 0,8.
Duitsland heeft bijna 1.500 brouwerijen in het land die samen goed zijn voor ruim 5.000 verschillende soorten bier. Wat ook niet vergeten mag worden, Duitsland heeft het grootste bierfeest ter wereld, het Oktoberfest. 1.
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Uit de huidige onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van alcoholisten ongeveer 60 jaar is, oftewel zo'n 10–20 jaar korter dan bij de algemene bevolking. Veel wetenschappelijk onderzoek naar de levensverwachting van een alcoholist is echter uitgevoerd bij mensen boven de 50 jaar.
Nederlanders dronken vorig jaar 1,1 miljard liter bier. Dat komt neer op bijna 83 liter per persoon boven de achttien jaar, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.
De brouwerij is in 1824 opgericht door Franz Kramer. Al bijna twee eeuwen lang brouwt Veltins nog steeds bier volgens het 'Reinheitsgebot', wat garant staat voor kwaliteit, goede smaak en frisheid. De Premium Pilsener van Veltins behoort al jaren tot de 5 populairste biermerken in Duitsland.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij.
Hoeveel alcohol drinken de Belgen? Belgen dronken in 2019 gemiddeld 9,2 liter pure alcohol per hoofd van de totale bevolking. Dat kwam neer op 4,4 liter bier, 3,4 liter wijn, 1,1 liter sterkedrank en 0,3 liter andere alcoholische dranken. Tegenover 2009 daalde de totale gemiddelde alcoholconsumptie met 9%.