Meringues kun je minimaal 1 week bewaren als je ze in een luchtdichte trommel bewaart. Zorg ervoor dat er geen vocht in de trommel aanwezig is, want dit zal de meringue zacht maken. Meringues zijn erg breekbaar, dus plaats ze voorzichtig in een afgesloten trommel (met bakpapier).
Bewaar ze tot 5 dagen in een afgesloten plastic potje op een droge plaats. Zet ze zeker niet in de koelkast, want hier worden ze zacht en kleverig. Je kan de meringue ook invriezen en enkele uren voor het serveren uit de vriezer halen.
Stijfgeklopt eiwit kun je het beste snel verwerken. Bewaar stijfgeklopt eiwit tot gebruik in de koelkast en klop eiwit altijd kort vóór het gebruik. Bij langer bewaren zakt het eiwit weer in. Je kunt het dan weliswaar weer opkloppen, maar daarmee boek je uiteindelijk geen tijdswinst.
Veel recepten zeggen 100°C, maar er zijn patissiers die zweren bij een temperatuur van 60-70°C. De meringue droogt dan langzaam en blijft wit. Ottolenghi droogt meringue minstens 6 uur. Bij een hogere temperatuur wordt de meringue lichtbruin, omdat de suiker dan karamelliseert.
Gebakken schuimpjes kun je zeker 3 weken goed bewaren, zolang ze luchtdicht en vochtvrij bewaard zijn. Schuimpjes van Franse meringue dus nog zelfs wat langer.
Taarten met slagroom kun je niet invriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op. Ook gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze ook goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast.
Het eiwit hoef je niet weg te gooien. Je kunt eiwit namelijk 3 dagen in de koelkast bewaren, goed afgesloten in een bakje. Dat geldt trouwens ook voor de eidooier. Van eiwit kun je bijvoorbeeld sorbetijs maken.
Wanneer is hij goed? Hoe weet je of de meringue voldoende is opgeklopt? Als er glanzende witte, stijve pieken te zien zijn. Een bekend trucje is de kom op z'n kop houden: als de massa er niet uitvalt is de meringue klaar.
De meringues voelen dan droog aan en als je hem oppakt laat hij gemakkelijk los van het vel bakpapier. Dat is het belangrijkst om op te letten. Je weet pas echt zeker of ze naar wens zijn als je ze proeft en de binnenkant ziet.
Als je wilt dat je pavlova echt spierwit wordt (en blijft) dan kan je het schuim beter heel lang drogen in plaats van bakken. Droog in dat geval de krans zo'n 5 uur op 80 ⁰C. Zet daarna de oven uit en laat de krans afkoelen in de oven.
Meringues kun je minimaal 1 week bewaren als je ze in een luchtdichte trommel bewaart. Zorg ervoor dat er geen vocht in de trommel aanwezig is, want dit zal de meringue zacht maken. Meringues zijn erg breekbaar, dus plaats ze voorzichtig in een afgesloten trommel (met bakpapier).
Schuimpjes kun je niet invriezen. Door het vocht zullen ze bij het ontdooien smelten. Je kunt ze daarom ook niet in de koelkast bewaren.
Je kunt ook een test gebruiken. Leg het ei in een bak met water. Als het ei blijft drijven is het niet meer goed.
Een Duits schuim of zwaar schuim, is een schuim waarbij het eiwit en de suiker au-bain marie worden verwarmd. Het is een schuim dat vrij zwaar is, een taaie tot harde kern heeft en minder vochtgevoelig is dan andere schuimsoorten zoals kookschuim en rauw schuim.
De Soda (natriumbicarbonaat) reageert met de azijn (zuur). Hierbij komt CO2, koolstofdioxide vrij, hetzelfde gas als de bubbeltjes in frisdrank. Het gas wordt als het ware gevangen in het eiwit, hierdoor ontstaat schuim.
De handgemaakte Meringue uit onze bakkerij kunnen altijd en overal. Sweetmeringue is onderdeel van bakkerij CakeWish, leuk om daar ook eens een kijkje te nemen. In de webwinkel vind je diverse meringue schuim in verschillende smaakjes en vormen, extra leuk zijn de special's van Sweet Meringue.
Als dat element mislukt krijg je een taart die een stuk minder luchtig is. Het geheel is steviger, plakkeriger, en zoeter. Maar dat werkt stiekem verbazingwekkend goed met de lekkere kersenbloesemslagroom en gedroogde kersenbloesemblaadjes.
Pavlova zakt in (in de oven of erna)
– De oventemperatuur is niet gelijkmatig. – Te kort in de oven geweest. – De oventemperatuur was te hoog: de buitenkant is al gaar en krokant, en wordt niet tegengehouden door de (nog niet gare) binnenkant. Ergo: instoringsgevaar.
De hoeveelheid suiker die je toevoegt bij schuim moet minimaal 3 keer zo veel in gewicht zijn dan eiwit. Dit is ook nodig om je schuim krokant te houden na het bakken. Neem fijne kristalsuiker om te kloppen.
De eiwitten worden niet stijf
Als er maar een beetje vet bij de eiwitten zit, is het niet mogelijk om ze goed stijf op te kloppen. Eigeel is ook vet. Let dus goed op dat er totaal geen eigeel bij het eiwit zit, maar ook dat je kom en garde(s) goed schoon en vetvrij zijn.
Eenmaal aangesneden kun je de lemon meringue taart 3-4 dagen in de koelkast bewaren (goed afgesloten). Ikzelf breng zet de taart het liefst zo laat mogelijk in elkaar zodat de koelkast geen effect kan hebben op de meringue en je zeker weet dat de bodem niet slof wordt.
Reacties. Als je schuim maakt, bijvoorbeeld van eiwitten, moet je stoppen als er stijve pieken ontstaan als de garde omhoog komt. Als je doorgaat nadat de pieken stijf zijn, verandert het schuim in vocht met vlokken eiwit.
Wil je eiwit langer bewaren? Dan kun je het invriezen! Heel handig om dat de doen in een ijsblokjesvorm, dat is ideaal omdat je dan per ijsblokje het er weer uit kunt halen. In de vriezer blijft het zo'n 3 maanden goed.
Het kloppen van de eiwitten
Doe dit met een garde of een staafmixer en zorg dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn. Klop de eiwitten totdat ze niet meer doorzichtig zijn en stijve pieken geven. Een goede graadmeter is altijd om te testen of je de kom kunt omkeren zonder dat de inhoud eruit valt.
Deze meringues zijn 2 weken houdbaar, afgedekt met plasticfolie of in een luchtdichte trommel en opgeborgen op een koele, droge plaats.