In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'. In de ontwikkelingspsychologie spreekt men niet meer van 'pubers' en 'puberteit' maar van 'adolescenten' en 'adolescentie'.
Een tiener is een persoon die, strikt genomen, een leeftijd heeft tussen de tien en negentien jaar. Doorgaans wordt hiermee een puber bedoeld.
Onder het begrip kind valt: baby, dreumes, peuter, kleuter, schoolkind, puber en adolescent.
In de leeftijd van 10 tot 22 jaar groeien kinderen op tot volwassenen. Deze periode heet ook wel de adolescentie.
Tot ongeveer 1 jaar noemen we kinderen een baby.Een dreumes is een kind van ongeveer 1 tot 2,5 jaar en een kind tussen de 2,5 en de 4 jaar is een peuter. In de periode van 0 – 4 jaar ontwikkelen kinderen zich snel en deze ontwikkeling is een ononderbroken proces.
Oorspronkelijk is een tiener is iemand die tussen de leeftijden van 13 en 19 jaar oud is. Het woord verwijst naar het achtervoegsel. Dertien, veertien, vijftien, enzovoorts tot negentien. Maar het woord tiener wordt sinds een aantal jaren ook gebruikt voor kinderen van 10 tot 12 jaar oud.
Pubers horen tot de jongvolwassenen leeftijdsgroep wanneer ze tussen de 18 – 23 jaar oud zijn. De term 'jongeren' wordt ook nog regelmatig gebruikt en kan zelfs gebruikt worden tot op het moment dat jongeren de 27-jarige leeftijd bereikt hebben.
Het Verdrag inzake de rechten van het kind omschrijft kinderen als 'iedereen onder de 18 jaar' (vaak overeenkomend met het begrip minderjarige en/of persoon die geen volwassene is). In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'.
Geen wet die leeftijd kind bepaalt
In Nederland is er geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen zijn.
Kinderen vanaf 11 jaar ontwikkelen een andere manier van denken.Ze kunnen meer verbanden leggen en hoeven niet alles meer te zien om het te begrijpen.Ze zijn in staat tot meer inzicht en overzicht.
tiener (zn) : adolescent, halfwas, jongeling, puber.
Aantal tienermoeders
Op 1 januari 2022 waren er in totaal 1.350 tienermoeders. De dalende trend zet door. In 2021 ging het om 1.494 jonge moeders. Ook het aantal geboren kinderen van meisjes onder de 20 jaar is gedaald.
7-8 jaar: 19.30 - 20.00 uur. 9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur.
Kinderen mogen dan helpen bij licht, niet-industrieel werk. Niet-industrieel werk betekent dat de kinderen niet mogen werken in een fabriek of met (of bij) machines. Ze mogen wel bijvoorbeeld parkeergarages vegen of afwassen in de keuken van een verzorgingshuis. Ook kan het gaan om een leerproject.
Kind alleen thuis slapen
Overdag je kind voor een korte tijd alleen laten kan meestal vanaf een jaar of 9-10 en zo bouw je dat met de jaren op. Laat je je kind een hele dag en dus ook 's nachts alleen thuis blijven, dan kan dit gewoonlijk vanaf een jaar of 16.
De ideale bedtijd voor pubers zijn de volgende: 12-15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur. 15-17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur. 17-18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur.
Zodra een kind geen kleuter meer is, vanaf 6 jaar, noemen we het ook wel een schoolkind. Of basisschoolleerling. In Nederland zijn kinderen vanaf 5 jaar verplicht om onderwijs te volgen. Tot 11- of 12-jarige leeftijd krijgen ze les op de basisschool, waarna ze uitvliegen naar het voortgezet onderwijs.
Je mag meewerken aan een uitvoering. Bijvoorbeeld een modeshow lopen, toneel spelen of in een reclamespotje spelen. Jongeren vanaf 14 jaar mogen onder voorwaarden stage lopen.
Veel jongeren bevinden zich om diverse redenen in kwetsbare situaties. Zij dreigen de aansluiting met het onderwijs of de arbeidsmarkt te verliezen, komen in aanraking met het gerecht, dreigen te ontsporen.