Nee, alcohol is niet gezond, ook rode wijn niet. Er wordt weleens gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten, maar dat is nooit goed en voldoende aangetoond.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Belangrijker is dat rode wijn een grote hoeveelheid polyfenolen bevat die goed zijn voor ons lichaam. Polyfenolen voorzien het hart beter van zuurstof, helpen de vorming van trombose tegengaan en het cholesterolgehalte te verlagen. Vanwege hun krampstillende effect verbeteren ze ook de doorbloeding.
Helaas zijn er ook negatieve effecten van wijn bekend, of beter: van stoffen die eraan toegevoegd worden. Sulfiet is de bekendste: je kan er hoofdpijn van krijgen, het kan een tekort aan vitamine B veroorzaken, en sommige mensen zijn er allergisch aan.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Ruim een kwart van de overmatige en zware drinkers denkt dat het gezond is om dagelijks twee glazen rode wijn te drinken. 39 procent meent dat de Gezondheidsraad adviseert om dagelijks maximaal twee glazen te drinken. In werkelijkheid is het advies om niet te drinken, en als dat niet lukt hooguit één glas per dag.
Een rode wijn met veel tannines kun je vaak wel 3 dagen laten staan.Een wat meer soepele rode wijn kun je beter binnen 2 dagen drinken. Hoe lang kun je rode wijn bewaren wanneer de fles nog ongeopend is? De wijn komt dan niet in aanraking met zuurstof en dus is het bewaarpotentieel nog veel groter.
In een fles wijn zitten zes standaardglazen alcohol. Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Overmatige alcoholconsumptie kan leiden tot een vervette lever, maar te veel dranken met veel suiker kunnen leiden tot diabetes. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat een cola of fruitsap gezonder is dan een glas alcohol.
Rode wijn is hierdoor rijk aan plantaardige stoffen. Deze plantaardige stoffen bevatten zowel antioxidanten als ontstekingsremmende eigenschappen. Antioxidanten beschermen onze weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen.
Rode wijn verlaagt de bloeddruk
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
Alcohol verlaagt licht het cholesterol in je bloed. Hierdoor wordt het dichtslibben van de bloedvaten door cholesterol een beetje tegengegaan. Dat geldt echter alleen in kleine hoeveelheden (ongeveer een glas per dag) voor gezonde mannen boven de 40 en gezonde vrouwen na de overgang.
Gevolgen van dagelijks alcohol drinken
Alcohol is slecht voor je gezondheid en verhoogt je risico op kanker, beroerte, impotentie en onvruchtbaarheid. Overmatig alcoholgebruik kan negatieve gevolgen hebben voor je relaties en je dagelijkse bezigheden, zoals school, studie of werk.
Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen. De eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Maar welke rode wijn is nou de beste keuze? Volgens experts kun je als wijndrinker het beste een pinot noir opentrekken. Deze wijn zou de hoogste resveratrol-concentratie hebben van alle rode wijnen. Resveratrol is een antioxidant die de gezondheid van het hart zou verbeteren en cholesterol- en bloeddrukverlagend is.
Aantal flessen wijn voor een diner
Tijdens een diner drinken gasten vaak 1 glas wijn per gang. Bij het hoofdgerecht zal dit waarschijnlijk uitkomen op 1,5 glas. Dit houdt in dat je gasten zo'n 4,5 glas per persoon zullen drinken bij een viergangendiner.
Als je stopt met drinken heb je geen katers meer.Je staat niet op met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid na een avond drinken.Je bent vrolijker en voelt je fitter. En dan werk, studeer en sport je ook een stuk makkelijker en met meer plezier!
Je kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals trillen, onrust of zelfs een delirium. Als je dagelijks veel drinkt en wilt stoppen, ga dan eerst naar de huisarts. Die kan je gezondheid in de gaten houden, samen met jou een afbouwschema maken en medicijnen voorschrijven.
Het nuttigen van de druiven in wijn of sap verbetert niet zozeer je lichaamsgewicht, maar wel boost de verbranding van vet, vooral in de lever. De stoffen kunnen dan ook de leverfunctie bij te dikke mensen verbeteren.
In de afgelopen 50 jaar is de Franse wijnconsumptie met wel 60% afgenomen. Gemiddeld drinken de Fransen nu iets meer dan 51 liter wijn per volwassene per jaar. Vergeleken met de Italianen (44 liter p.p.), de Duitsers (28 liter p.p.) en de Spanjaarden (24 liter p.p.) is dat nog steeds best veel.
Doordat de wijn na opening in contact komt met zuurstof oxideert hij. Het gevolg hiervan is een azijnachtige geur en smaak. Hoe leger de fles, des te sneller dit proces gaat. Zet daarom – ongeacht de wijnsoort – een geopende fles altijd in de koelkast.
BEWAAR ZOWEL WITTE ALS RODE WIJN NIET IN DE KOELKAST!
Ook rode wijn wordt er niet beter op als je 'm in de koelkast bewaart. Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.
Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken.Wijnen met veel tannines kunt u rustig zo'n 3 dagen laten staan. Zorg er wel voor dat u de fles op een donker plekje bewaart en natuurlijk met de kurk of een vacuümpompje erop.