Een rozenstruik snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten, uitlopers, kapot vriezen bij nachtvorst.
Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen. Knip in ieder geval niet alleen de uitgebloeide bloem weg. In de herfst bescherm je de roos tegen de vorst door deze terug te knippen op kniehoogte, op steviger hout.
De hoofdtak is de belangrijkste structuur van de klimroos die je moet respecteren, de zijtakken mag je altijd kort snoeien tot op 2 ogen van de hoofdtak. Het snoeien van de klimroos kan gebeuren als de plant in rust is, van november tot maart. De zijtakken snoei je dan terug tot op 2 knoppen van de hoofdtak.
Rozen houden van zon, voldoende luchtcirculatie en voedzame grond, die goed vocht vasthoudt. Klimrozen hebben véél meer aandacht nodig; vaak staan ze bij een muur en is het veel te droog. Graaf dus een gigantisch plantgat en meng daar meteen twee zakken goede potgrond door.
Wilde scheuten herken je aan de lichtgroene kleur en de grotere aantallen doornen. Ze groeien vanuit het hout onder het oculatiepunt. Verwijder wilde scheuten altijd, omdat deze belangrijke voedingsstoffen aan de rozenplant onttrekken en de plant daardoor kan afsterven.
Tientalen jaren oud
Tuinrozen koop je in een kweekpot of met kale wortels, zonder aarde. Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Door oude takken te snoeien krijgen nieuwe scheuten een kans en gaat de struik veel langer mee. Als je niets anders zou doen dan elk jaar een oude dikke tak weghalen, kan de roos wel dertig jaar oud worden.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo'n 50 cm van de grond.
Rozen bemesten doe je het beste in twee stappen: éénmaal in het vroege voorjaar en éénmaal in de vroege zomer. Het beste moment voor de eerste bemesting valt samen met de eerste snoeibeurt, want dan maakt de bloem een vliegende start.
Hoe herken ik een wilde scheut? Deze herkent u doordat hij uit de grond komt. Daarnaast hebben deze takken ander blad en een ander tak dan de geënte roos. Wilde scheuten kunnen het beste met een bot voorwerp afgescheurd of afgestoken worden.
Er is geen probleem zonder een oplossing. Er zijn veel redenen waarom uw rozen mogelijk niet bloeien. Zoals onbalans in voedingsstoffen, ziekten, plagen, omgevingsstress, blinde scheuten en verkeerde verzorging.
Zonodig neemt u een of twee takken bij de basis weg. Om de struik op maat te houden knipt u een derde van de andere takken af. Dit geldt ook voor oude rozen met een remonterende bloei ('Sweetheart'). Wilde rozen zoals Rosa glauca en Rosa rugosa snoeit u alleen om de struik te verjongen.
Wat zijn doorbloeiende klimrozen. Dat zijn klimrozen, die vanaf begin juni tot ver in september, steeds nieuwe bloemen blijven produceren. De meeste doorbloeiende klimrozen groeien en bloeien het beste op een zonnige plek, in goed water doorlatende grond.
Bemesten doe je twee keer per jaar, ergens in maart en honderd dagen daarna (juni). De rozen die alleen wat verjongings- en fatsoeneringssnoei nodig hebben (grofweg de klimmers, de heesterrozen en de historische rozen) geef je in september ook nog wat mest.
Ben je zuinig op je bloeiende bloemen, dan knip je alleen de uitgebloeide bloemen bij de bloemsteel laag weg. Wil je sneller echte herbloei, dan knip je de hele 'tros' weg, maximaal 1 cm boven een gezond 5-blad en de groei vanuit de bladoksel komt dan snel op gang of zelfs gelijktijdig bij het bladoksel daaronder.
Let er wel op dat je nooit snoeit als het vriest. Op dit moment voeg je ook best de bemesting toe bij de rozen. De uitgebloeide bloemen worden weggeknipt. Daardoor voorkom je zaadvorming.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
Stappenplan rozen stekken
Knip de bloem van de roos schuin van de stengel af. Haal de bladeren van de stengel af. De onderkant van de stengel knip je schuin af, waarbij je de helft van het onderste oog wegsnijdt. Je houdt nu nog een stengel tussen de 15 en 25 cm over.
Het snoeien van rozen in het najaar heeft als doel de rozen winterklaar te maken. Snoei de rozen tot zo'n 50cm boven de grond (kniehoogte). Het voordeel daarvan is dat de stevigere stelen nu blijven staan en deze beter bestand zijn tegen vorst en wind.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Deze rozen, die meestal maar één keer per seizoen bloeien, zijn over het algemeen snelle groeiers die soms zelfs acht meter hoog kunnen worden. Ze maken enorme lange takken, bloeien kort, maar vormen mooie rozenbottels.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
Geef planten met een lage PH-waarde een boost
Sommige bloemen met een lage PH-waarde zullen terug bloeien met een beetje azijn. Mix 100 ml witte azijn met 1 liter water, en giet dit op de aarde rond rozen, gardenia's, lavendel, bosbessen azalea's, rododendrons en hydrangeas.