Internetbankieren is door de Nederlandse banken zeer goed beveiligd en de schade is, afgezet tegen de tegenover de totale omzet bij internetbankieren, klein. Banken en consumenten hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om het veilig te houden.
De apps van verschillende Nederlandse banken zijn het doelwit van Android-malware die volautomatisch geld van bankrekeningen kan stelen. Dat laat securitybedrijf ThreatFabric in een analyse van de Xenomorph-malware weten.
Elke bank app, van iedere Nederlandse bank, is onder andere beveiligd met een unieke verificatiecode. Alleen met die persoonlijke code is de betaalrekening toegankelijk. Er is dan ook geen enkel geval bekend van fraude als gevolg van het gebruik van een bankapp.
Doe aangifte bij de politie
Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
Mobiel bankieren en je bankrekening bekijken via een app op je smartphone of tablet is veilig, zeker ten opzichte van internetbankieren via een browser op een openbaar wifi-netwerk .
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken.
Je account kan zijn gehackt als je het volgende opmerkt: Je e-mailadres of wachtwoord is gewijzigd.Je naam of geboortedatum is gewijzigd.Er zijn vriendschapsverzoeken verzonden naar mensen die je niet kent.
Uw geld op rekeningen bij Nederlandse banken wordt wettelijk beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. Mocht een bank failliet gaan, dan zorgt De Nederlandsche Bank (DNB) dat u uw geld terugkrijgt. Van 1 cent tot maximaal € 100.000 per persoon, per bank. Gegarandeerd.
Heb je je spaarbuffer op orde en nog geld over?Dan kun je een deel van je spaargeld vastzetten met een vaste rente. Dit noemen we vast sparen. De rente is hierbij vaak hoger dan op een gewone spaarrekening.
Geld overmaken van uw spaarrekening naar uw betaalrekening, of die van iemand anders, kan worden gedaan via online of mobiel bankieren, telefonisch, of in de bankvestiging. Bij de meeste banken worden overboekingen direct verwerkt, maar soms kan het tot een werkdag duren.
Hoeveel bankrekeningen mag je hebben? Je mag een in principe een onbeperkt aantal betaalrekeningen openen, maar dit is niet verstandig. In tegenstelling tot een spaarrekening kost een betaalrekening namelijk wel geld. Je betaalt maandelijks of per jaar een bepaald bedrag voor de betaalrekening.
PayPal wordt beschouwd als een van de veiligste manieren om online geld te ontvangen. Alle PayPal-transacties worden beschermd door geavanceerde gegevensversleuteling. PayPal biedt ook beschermingsprotocollen voor verkopers om frauduleuze activiteiten te voorkomen en het platform veilig te maken voor verkopers.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Hackers kunnen je telefoonnummer gebruiken om spam- of sms-berichten te verzenden, bijvoorbeeld om je te vragen om geld over te maken naar een bepaalde rekening. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met wie je je telefoonnummer deelt en om geen persoonlijke informatie te verstrekken aan onbekende personen.
Controleer datalekken.
Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn.
Ben je benieuwd of jouw gegevens ooit gelekt werden en terecht zijn gekomen op het 'darkweb'? Je kan dat zelf nakijken via websites zoals Haveibeenpwned of Firefox Monitor. Je kan je e-mailadres ingeven en dan vertelt de tool of je gegevens voorkomen in een gegevenslek.
Bankafschriften opvragen door de gemeente
Onderdeel van dat onderzoek kan zijn dat de gemeente financiële gegevens opvraagt. Vaak zijn dat dan bankafschriften. Dat is een inbreuk in de persoonlijke levenssfeer, omdat je uit iemands bankafschriften kan zien waar iemand geld aan uitgeeft.
Hoe kan ik inloggen zonder e.dentifier? Pak uw telefoon of tablet en open de ABN AMRO app.Tik op het icoon linksboven in de app: zo opent u de scanner.Scan de QR-code op het inlogscherm van Internet Bankieren.
Veilig internetbankieren. Aan internet- of mobiel bankieren zitten , zoals aan elke vorm van bankieren, serieuze veiligheidsrisico's, waar je jezelf goed tegen moet beschermen. De grootste risico's van dit moment zijn: Oplichting: criminelen doen zich voor als de bank om betaalgegevens en je pincode los te peuteren.