Met de toename van het aantal ouderen stijgt de zorgvraag. Van de mensen van 65 jaar en ouder heeft 70 procent een chronische ziekte. Van de mensen van 75 jaar en ouder heeft de helft meer dan één chronische ziekte.
Een derde thuiswonende ouderen heeft hulp nodig.
Door de vergrijzing zal de druk op de zorg toenemen. Veel meer mensen hebben in de toekomst een aandoening en moeten hiervoor behandeld worden. De zorgvraag zal door de toenemende multimorbiditeit ook complexer worden. Er zal niet alleen meer druk zijn op de formele zorg, maar ook op de informele zorg (mantelzorg).
We onderscheiden dan ook vier 'gebieden' waarop ouderen kwetsbaar kunnen zijn: fysieke (belemmeringen in hun fysieke functioneren door bijvoorbeeld gewichtsverlies, evenwichtsproblemen, vermoeidheid), cognitieve (belemmeringen in cognitie zoals geheugen en flexibiliteit), sociale (belemmeringen door eenzaamheid of ...
We besteden in 2017 28 miljard euro aan zorg voor ouderen (65+), gemiddeld 8.650 euro per persoon. Dat is ongeveer de helft van het totaal dat wij in Nederland uitgeven aan zorg vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz).
Hoe hoog is de eigen bijdrage? In eerste instantie betaalt iedereen die naar een verpleeg- of verzorgingshuis gaat de lage eigen bijdrage. Die verschilt van 174 euro tot 913,20 euro per maand (2022), afhankelijk van het inkomen en vermogen. Op de website van het CAK kunt u een proefberekening maken.
Voordelen van langer thuis wonen
U hoeft geen afscheid te nemen van uw vertrouwde omgeving, buren en vrienden. Sociale contacten zijn makkelijker te onderhouden in de buurt die u kent. U heeft zelf de regie over uw woning en eventuele aanpassingen daarin. U bepaalt zelf wie u inschakelt voor thuiszorg bijvoorbeeld.
Eet verstandig, wees actief. Omring jezelf met liefdevolle vrienden en familie. Tips van anderen - hoe wijs ook - helpen jou niet om je leven op een betekenisvolle manier te veranderen. Je verandert niet omdat een ander jou zegt dat je dat moet doen.
Wensen en behoeften ouderen
De wensen en behoeften van ouderen liggen op verschillende levensdomeinen en zijn heel divers. Ouderen vinden het belangrijk om mobiel te blijven zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen, onafhankelijk kunnen blijven en (sociale) activiteiten kunnen blijven ondernemen.
“De invulling van de vrije tijd verandert met het ouder worden.” Bij de 65-plussers wordt televisiekijken wel iets belangrijker. Zij besteden 54 procent van hun vrije tijd voor de televisie. Voorts wordt het lezen van boeken, tijdschriften of kranten belangrijker met het ouder worden.
Wat doet de overheid tegen vergrijzing? Eén impopulaire maatregel is de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Sinds 2013 gaat die leeftijd in stappen omhoog tot 67 jaar in 2024. Gevolg is dat mensen langer moeten doorwerken en dus langer meebetalen aan de AOW.
De oorzaken van de vergrijzing
Mensen worden steeds ouder, de levensverwachting neemt toe. Er worden minder kinderen geboren dat vroeger. Na de tweede wereld oorlog was de babyboom, er werden toen erg veel kinderen geboren. Iedereen die toen geboren is, is nu oud.
De belangrijkste verklaring voor de toenemende kosten is technologische vooruitgang: dankzij nieuwe medicijnen en technieken zijn ziektes steeds eerder op te sporen en steeds vaker te genezen. Die nieuwe medicijnen en technieken zijn vaak duur. Bovendien zijn ziektes waar je vroeger aan doodging nu te genezen.
Ouder worden brengt een groot aantal veranderingen met zich mee. Zo verandert de haarkleur, komen er meer rimpels, wordt de huid droger, trekt het tandvlees zich terug en hebben veel mensen een gebitsprothese nodig. Over het algemeen nemen lichamelijke kracht, lenigheid, reactiesnelheid, gezichtsvermogen en gehoor af.
Naarmate mensen ouder worden neemt het gevoel eenzaam te zijn nog eens toe: onder de 85plussers is dat zelfs ruim 60 procent. Scoren met gezondheid Ouderen met een lage SES Gezonde en actieve leefstijl bevorderen: gezond bewegen, gezonde voeding en een gezond zelfbeeld.
Welbevinden als focus van zorg
Dat vraagt om een andere aanpak: liefdevolle zorg en de juiste aandacht voor wie de cliënt is, zijn leefstijl en zijn sociale en fysieke omgeving. Welbevinden zou de primaire focus van zorg moeten zijn.
We vergroten het sociale netwerk van uw naaste door het aanbieden van goed gezelschap, een luisterend oor en ondersteuning bij activiteiten of een hobby. Dit verhelpt de eenzaamheid al voor een groot deel. Dat heeft veel positieve effecten, bijvoorbeeld op de gezondheid van de oudere.
Het aantal tevreden 75-plussers is hoger dan twintig jaar geleden. Sociale contacten, (vrijwilligers)werk en gezondheid dragen bij aan een zinvol leven. Een partner, geld en optimisme helpen ook. De ingrediënten voor fit oud worden zijn bekend: matig eten en alcohol drinken, actief en positief zijn.
De krimp zet in als je eind 40 bent. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces oneerlijk genoeg een stuk langzamer.
Je leert voor jezelf koken en schoonmaken. Je leert zelf een ritme aan te nemen. Je hoeft niet meer stiekem een jongen/meisje mee naar boven te sneaken om vervolgens het hele gezin ongemakkelijk wakker te houden. Zonder jou kunnen je ouders eindelijk hun stoffige sexleven weer oppakken.
Hoeveel twintigers wonen nog bij hun ouders thuis? De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis. Van de 18-jarigen woonde 89,2 procent op 1 januari 2022 nog bij één of beide ouders. Met 25 jaar was dat 30,8 procent, en van de 29-jarigen was 11,1 procent nog thuiswonend.