Dit is een behandeling van een peri-anale fistel, een abnormaal verbindingsgangetje tussen de endeldarm en de huid rond de anus. De chirurg kijkt hoe de fistelgang loopt. De behandeling is afhankelijk van het verloop van de fistel door de sluitspier.
De operatie vindt in principe plaats in dagbehandeling. De pijn na de operatie is meestal goed te onderdrukken met gewone pijnstillers. De kans dat de fistel binnen 3 maanden geneest ligt tussen de 50 en 70%.Meestal kan men na 2 weken weer werken.
De chirurg maakt een opening tussen de binnenste en buitenste sluitspier, zoekt de fistelgang op, hecht deze dicht en snijdt de gang door. Het wondje van de fistel (uitwendige opening) blijft open en groeit binnen enkele weken dicht. De kans dat de fistel met deze ingreep verdwijnt is ongeveer 60 tot 70%.
Oorzaak. Een fistel ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalplooi of -kliertje. Dit kan bij iedereen gebeuren; een aanleiding is niet bekend. Wanneer deze ontsteking zich verder uitbreidt naar de sluitspier van de anus en vervolgens door de huid breekt, blijft er een fistel over.
Op de plaats van de fistel is een gaatje te zien in de huid. Een fistel is meestal ongevaarlijk maar gaat eigenlijk nooit vanzelf over.
Klachten door een fistel
Pijn bij het plassen. Luchtbellen in je urine. Urine die niet via je plasbuis naar buiten komt, maar bijvoorbeeld via je vagina, anus of via een fistel in je huid. Je hebt dan geen controle over je urine.
Fistels kunnen je enorm belemmeren in je dagelijks leven. Ze kunnen leiden tot pijn, vocht- en pusverlies en daarmee tot ongemak en schaamte.
Een fistel ontstaat na een ontsteking, bijvoorbeeld bij een steenpuist, en is een gang of buis onder de huid. Vaak komt een fistel voor in de omgeving van de anus of vagina.
Holle organen zijn bijvoorbeeld: maag, blaas, darmen en vagina. Het kan gebeuren dat er bij een ziekte (bijvoorbeeld door een abces) een verbinding, een soort buisje, ontstaat tussen twee holle organen, of tussen een hol orgaan en de buitenwereld. Zo'n verbinding noem je een fistel.
Niet vanzelf
Maar helaas: een fistel gaat vrijwel nooit vanzelf over. Als je er niets aan laat doen, wordt het vanzelf weer pijnlijk en kan de huid geïrriteerd raken. We horen ook vaak dat patiënten langdurig een zeurende pijn hebben. Daarbij schamen ze zich ook dat er een wondje zit in dat gebied.
De behandeling zorgt ervoor dat pus wordt afgevoerd, dat er geen nieuwe ontstekingen komen en dat de fistel uiteindelijk dichtgroeit. Een fistel kan altijd terugkomen. Na een fistulotomie is die kans kleiner dan na een seton-drainage.
Een fistel in de ana- le klier ontstaat door een ontsteking waarbij er geen of onvoldoende afvoer is van het vocht. In de klier ontwikkelt zich dan een klein abces, dat door kan breken naar de huid. Als deze door- braak niet geneest, maar chronisch ontstoken blijft, dan ontstaat een fistel die vocht blijft afscheiden.
Het wondgebied moet u regelmatig onder de douche schoonspoelen, met name na de stoelgang, maar ook tussendoor.Twee à drie keer per dag is vaak voldoende. Ook kunt u een zitbadje nemen. De seton moet iets gedraaid worden om deze los te houden in de fistel.
Wanneer de fistel oppervlakkig verloopt kan de fistel worden doorgenomen en opengelegd. Dan blijft er nog voldoende sluitspierweefsel over om incontinentie te voorkomen. Door het open laten van de fistel kan deze in de weken na de procedure dichtgroeien en genezen.
Fistels zijn een pijnlijk en vervelend probleem voor veel mensen met IBD. Vooral mensen met de ziekte van Crohn. Heel soms hebben mensen met colitis ulcerosa ook last van fistels. Ook mensen zonder IBD hebben soms last van fistels.
Een abces is een holte gevuld met etter. In 30 tot 40% van de gevallen vormt er zich ook een fistel. Een fistel is een gangetje tussen de etter en de darm of de huid rond de aars. Abcessen ontstaan doorgaans vanuit een wondje in de endeldarm.
Wanneer het in het ruggenmerg zit, heet het een spinale durale arterioveneuze fistel. Durale arterioveneuze fistels zijn relatief zeldzaam. Het is onduidelijk hoeveel mensen een dAVF hebben. Bij 1 op de 10 miljoen mensen wordt jaarlijks een dAVF gediagnosticeerd.
Door tijdig de aambeien te behandelen kan dikwijls een cryptitis, en bij uitbreiding een abces, vermeden worden: dus beter voorkomen dan het risico te lopen op een mogelijk fistelvorming.
In Nederland worden er ongeveer 2850 fistel behandelingen per jaar verricht. Fistels komen meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
Abcessen zijn vrijwel altijd het gevolg van een bacteriële infectie. De bacteriën scheiden toxinen af en veroorzaken het afsterven van cellen ter plaatse en een ontstekingsreactie, die afweercellen aantrekt, die ten dele ook weer uit elkaar barsten. Hierdoor ontstaat een holte in het weefsel, gevuld met etter.
Een fistel hoeft niet per se klachten te geven. Het abces wat meestal voorafgaat aan de fistel geeft vaak hevige pijn, soms met koorts en ziek zijn. De fistel geeft vaak wat vocht, pus, bloed en soms wat ontlasting af. Dit veroorzaakt irritatie van de huid en geeft hygiënische problemen.
Verschillende soorten fistels
De fistels die het vaakst voorkomen zijn de transsfincterische fistel en de intersfincteristische fistel.
Welke medicijnen u krijgt is net als de mogelijke operatie afhankelijk van de grootte, plaats en complexiteit van de fistel. Vaak worden bij fistels en abcessen verschillende medi cijnen ingezet. Meestal worden de abcessen behandeld met antibiotica zoals, metronidazol (Flagyl®) en ciprofloxazine (Ciproxin®).
De tumor zorgt voor een verhoogde druk op het nabijgelegen weefsel en als dat een toch al zwakke plek betreft, kan daar een fistel ontstaan. Patiënten denken vaak aan kanker als ze een fistel hebben ontwikkeld, maar meestal heeft deze een andere oorzaak.