Oudere hennen overlijden vaak tumoren op de eierstokken of op de eileiders. “Maar ook virussen in het legapparaat kunnen dodelijk zijn”, vertelt Henk. “Zelfs jongere hennen van twee of drie jaar zijn daar gevoelig voor. Door die ontstekingen raakt het ei niet uit de kip.
Wat de mechanische methodes betreft, wordt voor pluimvee gesproken over het gebruik van een penschiettoestel (al dan niet penetrerend), maceratie (verhakselen – tot max. 72 uur), het breken van de nek, een percuterende slag op de kop en een vuurwapen met een vrij projectiel.
Mogelijke doodsoorzaken zijn o.a.: Een bijtwonde van bijvoorbeeld een vos of marter. Lees hier hoe je je kippen kan beschermen tegen roofdieren. Hartproblemen, iets waar kippen vaker last van hebben dan men algemeen denkt.
Nu kun je de kip goed schoonspoelen met koud water. Daarna kun je het vlees het beste 1 dag laten besterven, zet de kom in de koelkast of op een koele plaats, zorg er daarbij wel voor dat er geen vliegen of ander ongedierte bij kan komen. De volgende dag kun je het vlees verder verwerken.
Dit gebeurt met een scherp mes dat in de cloaca wordt gestoken en vervolgens naar boven tot de borstpunt wordt getrokken, zodat er een snede is ontstaan waar de hand in kan. Vervolgens wordt met de hand de maag, hart en lever eruit gehaald. Met de lever moet voorzichtig worden gehandeld, zodat de galblaas niet knapt.
Pluimveehouders leggen geld bij om uitgelegde kippen te laten slachten. Dat loopt op tot zo'n 14 cent per kip. De notering voor witte slachtkippen in Barneveld zakte woensdagavond met 2 cent naar een niveau van -10 cent per kilo.
Villen Het villen van een kip betekent dat vrijwel alle vel wordt weg- genomen. Maak hiertoe een zeer ondiepe snede van ongeveer 5 cm lang in een van de dijen van het dode dier. Steek hierin drie of vier vingers schuin omhoog tussen het vel en het vlees.
Bewaar dit in een urn of strooi het uit op een mooi plekje. Breng je kip naar de veearts of laat hem ophalen als je dit te moeilijk vindt. Hij bewaart het lichaam van je dier op een gekoelde plaats. Uiteindelijk wordt je dier naar een crematorium gebracht, daar cremeren ze haar samen met andere dieren.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Een hersenbloeding bijvoorbeeld.. Een kip is dan plotseling een paar minuten "dronken" en valt dan dood neer.. Een hartaanval kan inderdaad ook.
Een volwassen kip mag tweemaal daags, 250mg paracetamol per 1L water per dag. Dit mag je maximaal 3 dagen doen. Dit is natuurlijk geen oplossing wanneer er serieuze oorzaken zijn waarom de kip niet goed in orde is.
Hiervoor moet het dier eerst verdoofd zijn. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een krachtige slag op de kop te geven. Let wel op, dit mag alleen bij pluimvee tot 5KG. De nek omdraaien, als verdoving, van het dier mag alleen bij pluimvee tot 3KG.
Re: Kan een kat een (grote) volwassen hen doden? Er zijn maar weinig katten die zich aan een kip wagen. Natuurlijk heb je altijd wel eens een uitzonderlijk exemplaar, maar die zijn redelijk zeldzaam.
Kippen zijn sociale dieren die je nooit alleen mag houden. Ze herkennen andere kippen en gedragen zich anders tegen de verschillende leden van hun groep. Voor een gemiddeld gezin zijn drie kippen ideaal. Kippen hebben onderling een welbepaalde rangorde, de zogenaamde pikorde.
Een kip zal zonder hulp zelfs 21 dagen niet eten of drinken als zij broeds is en op haar eieren zit. ... en daar kunnen ze niet tegen. Broedse kippen leggen meestal een nest van tussen de 10 en 20 eieren.
Wat is besterven? Besterven is het afbreken van het bindweefsel in het vlees. Na 24-48 uur wordt het vlees soepeler waardoor het vlees malser, smakelijker en beter verteerbaar wordt. Vlees dat een mooie vetlaag heeft, is vaak van een betere kwaliteit doordat het niet snel uitdroogt.
Een goede rijpingstijd varieert tussen de twee en vier weken. Als de luchtvochtigheid in de (gesloten) bewaarruimte te laag is, droogt het vlees te snel (uit); als die te hoog is ontstaan te makkelijk schimmels.
Als je vlees bakt, krimpen de spieren waardoor het vocht in en tussen de spieren onder druk komt te staan. Snij je vlees direct aan, dan zouden de waardevolle sappen eruit spuiten. Rusten maakt de spieren weer ontspannen waardoor ze het sap beter vasthouden, althans – in het kort - volgens 'de druk-theorie'.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Slachtleeftijd. Beter Leven kippen zijn van een trager groeiend ras (geen plofkip) en gaan op latere leeftijd naar de slacht. Voor 2 sterren kip bedraagt die leeftijd 56 dagen. De kippen in de gangbare houderij gaan tussen de 35-42 dagen naar de slacht.