Pinnen in Engeland Je kunt in Engeland contant betalen, maar ook met jouw pinpas of creditcard. Het is op vrijwel alle plekken mogelijk om te pinnen: in winkels, in de horeca, en bij gelegenheden als musea. Jouw Nederlandse bankpas is in Engeland gewoon bruikbaar.
Kosten pinnen in het buitenland
Betalen in vreemde valuta kost 1,2% over het betaalde bedrag. Een opname van contant geld met een betaalpas in vreemde valuta kost 1.2% over het opgenomen bedrag + € 3,50 per keer. Als je vreemde valuta opneemt, worden de kosten omgerekend naar euro's.
In Groot-Brittannië en Noord-Ierland betaalt men met de Britse pond (GBP) die overal eenvoudig te pinnen is. Op sommige plaatsen in Groot-Brittannië accepteert men geen GBP uitgegeven door een bank gevestigd in Noord-Ierland of Schotland.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Neem bij twijfel even contact op met je bank. Dat is wel zo fijn. Ook in Londen betaal je met je bankpas gewoon contactloos, maar niet alle winkels ondersteunen dat. Gebruik je de creditcard dan is het goed om te wetend dat Visa en Mastercard het meest geaccepteerd worden.
Met de betaalpas van Rabobank kun je bijna overal ter wereld betalen en contant geld opnemen in vreemde valuta.
Je kunt in Engeland contant betalen, maar ook met jouw pinpas of creditcard. Het is op vrijwel alle plekken mogelijk om te pinnen: in winkels, in de horeca, en bij gelegenheden als musea. Jouw Nederlandse bankpas is in Engeland gewoon bruikbaar.
U kunt het beste ponden kopen bij Geldwisselkantoor. Uw Engelse ponden worden altijd gewisseld tegen de actuele wisselkoers. U kunt zowel biljetten als munten wisselen bij een kantoor in uw buurt. Naast ponden kunt u ook andere buitenlandse valuta wisselen.
Transparante kosten voor betalen en opnemen in andere muntsoort. Bij betalingen en het opnemen van geld met je betaalpas, betaal je 1,4% koersopslag. Met een creditcard betaal je 2% koersopslag.
In eurolanden zijn SEPA-betalingen het meest populaire betaalmiddel. Het VK heeft geen euro als betaalmiddel, maar wel toegang tot SEPA. Via SEPA kunt u bijvoorbeeld euro's overboeken naar een rekening in Groot-Brittannië.
Betalen met de kaart
Je gewone bankkaart (met Maestro-logo) kan je wereldwijd gebruiken om te betalen in een supermarkt, restaurant, camping... Als je buiten de Eurozone je bankkaart gebruikt, moet je daar een kleine kost extra voor betalen. Enkel Argenta rekent daar geen vaste kost voor aan.
U mag tot 390 pond aan spullen vanuit Nederland of een ander EU-land meenemen naar het Verenigd Koninkrijk zonder daar btw en invoerrechten over te betalen.
Wereldwijd betalen
Gewoon via de ABN AMRO app of Internet Bankieren. Na het aanpassen kunt u direct wereldwijd pinnen en betalen met uw betaalpas.
Betalen met een creditcard is meestal duurder dan met een betaalpas. De meeste banken rekenen bij de creditcard gemiddeld zo'n 2% koersopslag, dus gemiddeld 1% meer dan bij de betaalpas. Buiten de eurolanden komt het weleens voor dat een winkelier zelf nog een bedrag rekent voor een betaling.
De officiële munteenheid van Engeland is de pond sterling (GBP – £). De waarde van de pond is niet gekoppeld aan de euro. Er zijn vooralsnog geen plannen in Engeland om mee te doen aan de euro. Op veel plekken in Londen vind je geldautomaten waar je Britse ponden uit kunt halen.
Pinnen in eurolanden
Betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis.
Buitenlands geld bestel je online bij GWK Travelex. Je haalt de bestelling af bij een GWK Travelex vestiging bij jou in de buurt. Je vindt de vestigingen op de grotere NS-stations en op luchthavens.
Pinnen buiten Europa aanzetten
Dan zet je pinnen buiten Europa zo aan: Ga naar 'Zelf regelen -> Betaalpassen'.Zet pinnen buiten Europa 'aan'.
Banken in staatseigendom zijn een degelijk alternatief – vergeet dan niet je paspoort mee te nemen. Let op: zoals overal ter wereld is geld wisselen op het vliegveld duurder. Wissel hier bijvoorbeeld alleen geld voor de taxi om in de stad te komen.
Winkelen in Londen is door de lage Engelse pond wel héél voordelig! Uit onderzoek van Deloitte blijkt namelijk dat 64% van alle luxeproducten momenteel goedkoper zijn in het Verenigd Koninkrijk dan waar ook ter wereld!
De Oyster Card is de ov-chipkaart voor vrijwel alle openbaar vervoersmiddelen in Londen. De Oyster Card koop je bij een van de 4.000 verkooppunten. Dat kan bij metrostations, boekhandels en supermarkten bijvoorbeeld voor eenmalig £ 5,-.
Over het algemeen is een Oyster Card een stuk goedkoper ð Je betaalt voor zone 1 t/m 4 namelijk maximaal £11,70 per dag (en zone 1-2 zelfs maar £8,10), terwijl een Travel Card £18 per dag kost. Daarnaast moet je bij een Travel Card van tevoren kiezen in welke zones je gaat reizen. Met de Oyster Card hoeft dat niet.
Travelcard 1 dag off-peak
De meest gekozen en goedkoopste travelcard is de off-peak kaart waarmee je 1 dag onbeperkt kunt reizen in het openbaar vervoer van Londen. De off-peak travelcard kost 15,50 euro voor volwassenen (16+).