De partner mag altijd bij de bevalling aanwezig zijn, ongeacht of hij/zij klachten heeft die wijzen op het coronavirus, of positief getest is.
Moet ik een mondmasker dragen tijdens de bevalling? Als u positief getest hebt op COVID-19 moet u tijdens de bevalling een mondmasker dragen. Ook als uw test negatief was, verkiezen we dat u een mondmasker draagt. Voor uw partner is een mondmasker dragen verplicht.
De kans dat een baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt is klein. Toch kan dit gebeuren. Er zijn verschillende gevallen bekend van een baby die het coronavirus in de buik van de moeder heeft opgelopen. Ook na de bevalling kan je baby besmet worden door jezelf of door anderen.
We willen voorop stellen dat wij er voor je zijn, de verloskundige zorg gaat door zoals altijd. Dus op een veilige manier! Dus of je nu een medische indicatie hebt of komt bevallen met je eigen verloskundige, jullie zijn van harte welkom.
Bij de bevalling mogen 2 personen aanwezig zijn.
De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen. Ook de pijn tijdens het persen verschilt per persoon. De meesten vinden het een opluchting en prettig om actief aan het werk te gaan.
Bel je verloskundige wanneer:
Jij denkt dat de bevalling begonnen is. Je vliezen zijn gebroken (lees verder voor meer informatie). Je nog geen 37 weken zwanger bent en denkt dat de bevalling begonnen is. Je erg veel pijn ervaart en twijfelt; de verloskundige kan je dan advies geven.
Ik ben zwanger
De kans om door corona erg ziek te worden tijdens je zwangerschap is nog steeds klein. Maar zwangere vrouwen hebben wel een grotere kans op een ernstiger verloopt van een corona-infectie dan vrouwen die niet zwanger zijn, vooral bij een infectie in het derde trimester (na 28 weken).
Voor de rust en ook voor de voortgang van de bevalling is het beter het aantal mensen bij de bevalling te beperken tot maximaal twee; in de meeste gevallen uw partner en soms nog een extra persoon.
Op basis van de beschikbare gegevens zijn er geen aanwijzingen om aan te nemen dat COVID-19 de kans verhoogt op een miskraam of aangeboren afwijking.
De meeste kinderen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus, hebben geen symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn hoesten en koorts (> 38,0 graden). Andere symptomen die bij kinderen worden gezien zijn: neusverkoudheid, vermoeidheid en buikklachten, zoals diarree.
Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte
Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft. Daarnaast geeft een besmetting tijdens de zwangerschap waarschijnlijk een grotere kans op een doodgeboorte, vooral bij de Delta variant.
Koorts > 38° C bij baby jonger dan 1 maand of > 38,5°C bij baby jonger dan 3 maand. Diarree en braken Zieke indruk, sufheid of algemene zwakte Hoesten al dan niet met kortademigheid: trekkende, snelle ademhaling, … Slecht drinken eventueel met verminderde urineproductie.
Kinderen die besmet zijn met SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)- CoV coronavirus (coronavirus)-2, het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, worden veel minder vaak ernstig ziek. Zij hoeven bijna nooit opgenomen te worden in het ziekenhuis.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Na corona kunt u lang last blijven houden van slecht ruiken of proeven en moeheid. Heeft u deze klachten, maar heeft u verder geen klachten meer? Dan kunt u anderen niet meer besmetten.
Help je vrouw herinneren welke manieren van ademhalen ze kan toepassen als je merkt dat ze dit nodig heeft. Blijf bij je vrouw in de buurt als zij je nodig heeft bij het opvangen van de weeën. Houd haar goed in de gaten of spreek een woord of teken af, zodat je weet wanneer je op 'grijpafstand' moet zijn.
Een vaste verblijfsduur of ontslagdatum is er niet. Wanneer u het ziekenhuis kunt verlaten, hangt af van een aantal criteria. Na een gewone bevalling blijft de moeder doorgaans twee tot drie dagen in het ziekenhuis. Na een keizersnede moet u rekenen op vier tot vijf dagen.
Wetenschappers hebben in een groot internationaal onderzoek 190 verbanden ontdekt tussen onze genetische code en het geboortegewicht. Hieruit blijkt dat de genen van zowel de moeder als van de baby het geboortegewicht beïnvloeden.
Vermijd voor 10 dagen na het contact met de positieve persoon zoveel mogelijk contact met personen die een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden van corona (RIVM.nl). U gaat altijd naar de GGD voor een test wanneer een zelftest niet vanzelfsprekend de beste optie is voor u.
Prenatale en congenitale infecties
Deze zijn het gevolg van een infectie van de moeder tijdens de zwangerschap, waarbij via de placenta overdracht plaatsvindt naar de foetus. De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus.
Corona tijdens de zwangerschap kan, met wat we nu weten, geen kwaad voor jouw baby. Voor zover nu bekend, heb je met corona niet meer kans op een miskraam. Je kan net als zwangere vrouwen zonder corona, thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek bevallen.
De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.
Als het zeker is dat de vliezen gebroken zijn, dan wordt het wachten tot de weeën komen. Over het algemeen mag je 24 uur thuis afwachten of je spontaan weeën krijgt. Daarna moet je naar het ziekenhuis omdat het risico van het ontstaan van een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn.
Sommige vrouwen hebben wat langer nodig om te herstellen van hun bevalling. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden.