Bijkalken van je olijfboom Dit kan met Dcm Groen-kalk.
Gedroogde koemestkorrels of vloeibare meststof voor mediterrane bomen zijn geschikt. Bemest maandelijks vanaf de lente: Begin met bemesten in het voorjaar en herhaal dit maandelijks tot en met september. Bemest rond de stam: Strooi of giet de meststof rond de stam, in een cirkel van ongeveer 30 cm.
Olijfboom bemesten met koemest
Koemestkorrels zijn, naast een natuurlijke meststof, vooral een verbeteraar van de structuur van de grond. Staat jouw olijfboom in de volle grond en is je tuingrond minder geschikt voor olijven, dan kun je met koemestkorrels de structuur van de grond verbeteren.
Olijfboom in volle grond
De olijfboom kan namelijk niet goed tegen natte grond. Voor elke olijfboom geldt dat de boom graag zoveel mogelijk in de zon staat en op een beschutte plek.
Als je een olijf door laat groeien dan worden de lange takken kaal aan de basis en dat is natuurlijk geen mooi gezicht. Door te snoeien krijg je een mooie volle bol. Bovendien hebben ook de binnenste takken lucht en licht nodig om te groeien en daarvoor zul je de takken die dit in de weg staan moeten snoeien.
Problemen met olijfbomen
Als de olijfbladeren beginnen te krullen en af te vallen, dan staat de olijfboom te vochtig. Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water.
Om je olijfboom weer mooie takken en bladeren te laten krijgen, raden we om de olijfboom terug te snoeien. Haal dan ongeveer 2/3 van de takken weg en laat 1/3 van de takken op de stam staan. De takken groeien vanzelf terug.
Olijfbomen hebben over het algemeen niet veel water nodig, maar ze hebben wel regelmatig water nodig, vooral in de eerste paar jaar van hun groei.
De meeste planten groeien het liefst op gronden met een pH tussen 6.5 – 7, een olijfboom gaat daar ver over en groeit het liefst op gronden met een pH tussen de 7 tot zelfs 8, wat al redelijk hoog is. Hierdoor zul je olijfbomen extra moeten bekalken, omdat de grond van nature elk jaar licht zuurder wordt.
De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt.
Hoe vaak dien je de olijfboom water geven? De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt.
In het algemeen hebben olijfbomen ongeveer een centimeter water per week nodig, hoewel dit kan variëren naargelang het klimaat en de tijd van het jaar. Tijdens hete, droge zomermaanden kan het nodig zijn je boom tweemaal per week of zelfs vaker water te geven!
Waarom olijfboom snoeien? Door te snoeien, gaat je olijfboom goed groeien, waardoor hij een hoge leeftijd kan bereiken. Als je een olijfboom niet snoeit, dan blijven de takken wel doorgroeien, maar ze worden kaal aan de onderkant. Dit ziet er niet mooi uit.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
De grond van de Olijfboom dient altijd lichtvochtig te zijn. De plant moet op een plek met veel licht staan, waardoor de plant ook veel water verdampt. Het is dan ook raadzaam om de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. In de zomer komt dit al gauw neer op twee of drie keer per week.
De beste tijd hiervoor is na de winter: eind maart of april. Omdat de boom vanaf april weer uitloopt, zal ook in het geval van grondige snoei dit namelijk al snel niet meer te zien zijn. Ook krijgt de olijfboom dan de kans om vanaf eind mei kleine bloemetjes te vormen, de latere olijven.
Olijfboom snoeien
Na de winter mogen de takken flink teruggesnoeid worden, snoeien in het najaar wordt afgeraden. Zo blijft de kruin van de boom compact met frisse jonge, groeikrachtige takken. Zonder snoei blijven de takken ijl doorgroeien aan de uiteinden en worden ze kaal van onder, dit is geen mooi zicht.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
De olijfboom is een groenblijvende boom, die redelijk goed tegen droogte kan en houdt van zachte winters en warme zomers. De standplaats van de boom is dan ook op een zonnige plaats (middag zon) met een goed vochtdoorlatende grond.
Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water.
Een olijf is niet zomaar van de boom te eten.Hij moet eerst verwerkt worden. De leeftijd van de twijgen van een olijfboom bepaalt of hij olijven geeft of niet. Alleen aan twijgen van 2 jaar en ouder groeien bloesems en olijven.
Hoe kun je zien hoe oud een olijfboom is? De leeftijd van een olijfboom kun je schatten aan de hand van de stamomtrek van de olijfboom. Een olijfboom met een stamomtrek van 30 centimeter is ongeveer 30 jaar oud. We gaan ervanuit dat de stamomtrek jaarlijks met 1 centimeter toeneemt.
Als de plantenbak te klein wordt, moet de olijfboom verpot worden. Dan groeit hij beter. Zet hem bij het verpotten in een bak die zo'n 15% groter is dan de oude, want dan kan de boom lekker doorgroeien. Zorg er ook voor dat er voldoende waterafvoer in de pot is zodat er geen wortelrot kan ontstaan.
Een olijfboom verdraagt gemakkelijk vriestemperaturen tot ongeveer -5°C. Wordt de vrieskou nog erger dan gaat er een deel of alle blad afvallen. Ook is het zo dat oudere en dikkere bomen beter bestand zijn tegen vorst. Zo kunnen grotere bomen, vanaf stamomtrek +20 cm, al tot -12 °C verdragen.
Festuca ook wel zwenkgras of schapengras genoemd is een makkelijk, laagblijvend, wintergroen siergras, dat om weinig onderhoud vraagt. Festuca is een goede bodembedekker maar u kunt hem ook mooi aan de voet van een olijfboom plaatsen.