Uw kind krijgt vlekjes en blaasjes over het hele lichaam, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden. De huiduitslag jeukt. De blaasjes verdrogen tot korstjes. De korstjes zijn na 10 dagen verdwenen.
Waterpokken start meestal met lichte koorts en hangerigheid bij kinderen. Na 1 of 2 dagen komen er kleine rode bultjes op de huid. De bultjes beginnen op het hoofd of de romp. Op die bultjes ontstaan blaasjes die veel jeuk veroorzaken.
De klachten die waterpokken veroorzaken zijn het ergst tijdens de blaasjes-fase. Het zijn immers de vochtblaasjes die de vervelende jeuk veroorzaken. Hoe lang een kind jeuk houdt, hangt dus samen met de lengte van die fase en het aantal golven. Het ergste is voorbij zodra de meeste blaasjes ingedroogd zijn.
Meestal zijn de bultjes, blaasjes en korstjes van waterpokken 1 tot 2 weken zichtbaar.
Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.
Voor het beschermen en verzachten van de kwetsbare babyhuid wordt soms Sudocrem gebruikt. Sudocreme bevat een zinkoxide, dat ook prettig kan zijn bij waterpokken.
Kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.
Ja, douchen of in bad met waterpokken kan geen kwaad. Let er alleen wel op dat het water niet te warm is, dat maakt de jeuk erger. Dep je kind na het bad voorzichtig droog zodat je de blaasjes niet open wrijft.
Kinderen met waterpokken of mazelen zijn besmettelijk voordat de ziekte uitbreekt. Het heeft daarom geen zin hen te schorsen. De basisschool moet de andere ouders informeren als een leerling een besmettelijke ziekte heeft. Als ouder bent u verantwoordelijk voor de controle en de behandeling van uw kind.
Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.
Waterpokken of windpokken, ook wijnpokken of varicella genoemd, is een zeer besmettelijke kinderziekte, die zich vooral kenmerkt door hevig jeukende blaasjes.
Blijven die waterpokken blaasjes lang zitten? De vreselijk jeukende blaasjes die door de waterpokken ontstaan drogen op tot korstjes krijgen en die verdwijnen in de meeste gevallen na 10 dagen.
Het start met een lichte koorts en daarna volgen de kenmerkende 'waterpokken', de jeukende rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam. Wanneer je kindje veel krabt, kan dat voor littekens zorgen. Dit is meestal het gevolg van infecties die ontstaan doordat bacteriën de opengekrabde wondjes binnendringen.
Binnen drie weken ontstaan de eerste klachten. Een kind met de waterpokken kan anderen besmetten vanaf twee dagen voordat de vlekjes zichtbaar zijn tot nadat de blaasjes zijn ingedroogd tot korstjes. Dit proces duurt zo'n tien dagen; je kind is dus ongeveer tien dagen besmettelijk.
Ook het vocht uit de blaasjes is besmettelijk. Het virus kan worden over gedragen vanaf twee dagen voor het ontstaan van de blaasjes totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. De kans dat er al andere kinderen zijn besmet voordat je ziet dat een kind waterpokken heeft, is daarom zeer groot.
Risico voor het ongeboren kind
Een vroeggeboorte komt voor bij ongeveer 5% van de zwangeren met waterpokken.
Smeren met zinkzalf, mentholgel of carbomeerwatergel vermindert de jeuk én zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Zinkzalf en mentholgel kun je gewoon bij de drogist kopen. Carbomeerwatergel is zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.
Dokter Peter Nijhof van KLM Cares legt uit waarom dat nodig is: “Volgens the American Association of Paediatrics is er een reële kans op besmetting indien je gedurende meer dan 1 uur in dezelfde ruimte verblijft als een patiënt met waterpokken. En waterpokken komen in Nederland veel voor.
Als je waterpokken hebt, kun je beter niet gaan zwemmen. Het warme water verergert niet alleen de jeuk, ook kan het zwemwater er voor zorgen dat de wondjes gaan ontsteken.
Met waterpokken naar school of het zwembad? Kinderen met waterpokken mogen naar school. De besmetting heeft namelijk al plaatsgevonden vóór het ontstaan van de blaasjes. Zwemmen kun je dus beter uitstellen totdat alle blaasjes zijn ingedroogd en je kind niet meer besmettelijk is.
Deze bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes die jeuk veroorzaken en na een paar dagen tot korstjes indrogen. Soms kan waterpokken ernstige complicaties veroorzaken, bijvoorbeeld aantasting van het centrale zenuwstelsel, longontsteking, of bacteriële infecties. Mensen overlijden bijna nooit aan waterpokken.
De 'vierde ziekte' was de ziekte van Filatow-Dukes, ook wel rubella scarlatinosa genoemd. Deze ziekte, gekenmerkt door een gegeneraliseerd roodvonkachtig exantheem met lymfklier- vergroting, werd aanvankelijk geduid als een aparte enti- teit.