Niet meer willen werken kan verschillende oorzaken hebben. Voel je je diep ongelukkig door je werk? Bespreek je gevoelens met een vertrouwenspersoon op je werk, je huisarts of met iemand in je omgeving. Praten helpt om erachter te komen waar deze gedachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen.
Wat te doen? In algemene zin geldt dat je intellectuele uitdagingen nodig hebt om voldoening te vinden. De beste oplossing bij een bore-out, of een algeheel gebrek aan uitdaging, is dus om nieuwe dingen te leren. Dit doe je bijvoorbeeld door een cursus te volgen of jezelf doelen te stellen in je werk.
Hoe meer je spaart, hoe langer je kunt leven zonder te werken! Naast minder spullen kopen, kun je ook proberen om je vaste lasten te verminderen. Denk aan verhuizen, een goedkoper telefoonabonnement afsluiten, minder uitgaan of je boodschappenbudget verkleinen.
Een burn-out betekent letterlijk 'opgebrand' zijn. Er zijn verschillende definities, maar als je een burn-out hebt voel je je lichamelijk, emotioneel en psychisch totaal uitgeput. Hierdoor ben je niet meer in staat om normaal te functioneren in je dagelijkse werk of je gezin.
Als je met tegenzin naar je werk gaat, dag in dag uit, dan is het tijd om stevig aan de bel te trekken. En al zeker wanneer je een leidinggevende functie invult. Je bent verantwoordelijk voor een groep mensen en voor je het weet heeft jouw tegenzin z'n weerslag op het team.
Wat een burn-out is
Geen werk hebben en toch een burn-out krijgen, is dus absoluut mogelijk. Een burn-out kan dus ontstaan wanneer je in een situatie terechtkomt waarin je meer van jezelf vraagt (of er meer van je wordt gevraagd) dan je kunt leveren. Dit kan van alles zijn.
Anders dan je misschien zou verwachten kunnen mensen met een burnout vaak beter wel gedeeltelijk aan het werk blijven. Wanneer zij elke dag iets nuttigs, iets ontspannends en iets gezelligs doen is de kans het grootst dat zij zichzelf hervinden en in het herstel gaan geloven.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.
Werkgever betaalt laatste 3 jaar tot uw AOW
Als u in aanmerking komt voor een RVU en dus eerder kunt stoppen met werken, dan betaalt uw werkgever u de laatste 3 jaar voor uw AOW. U kunt een bruto uitkering krijgen die gelijk is aan wat u netto aan AOW gaat krijgen.
3,1 miljoen zochten niet én waren niet beschikbaar
In het tweede kwartaal van 2020 waren dit er 3,0 miljoen. Daarnaast bestaat de niet-beroepsbevolking uit personen die direct beschikbaar zijn voor werk, maar hier niet recent naar hebben gezocht. Afgelopen kwartaal waren dit er 185 duizend.
Als u werkt en beslist definitief of voor een heel lange periode niet meer te werken en bijvoorbeeld voltijds huisman of huisvrouw te worden, dan neemt u ontslag. Daardoor krijgt u geen uitkeringen en valt u voor de sociale zekerheid helemaal ten laste van uw werkende partner.
Bijna een kwart van de Nederlanders gaat dagelijks met tegenzin naar het werk!
Psychisch verzuim is een vorm van ziekteverzuim. Een medewerker is dan niet in staat om te werken vanwege psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, een burn-out, een depressie of een angststoornis. Het duurt vaak langer voor de werknemer helemaal is hersteld bij psychische klachten dan gemiddeld.
En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.
Zowel werkgever als werknemer hebben een probleem als zij bij burn-out willen komen tot een ontslag. Zolang de werknemer ziek is, geldt het wettelijk opzegverbod (art. 7:670 lid 1 BW). Als een werknemer toch meewerkt aan zijn ontslag of tijdens burn-out zelf ontslag neemt, loopt hij zijn rechten op een uitkering mis.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
Het is absoluut onverstandig om aan te geven dat je écht niet meer wilt werken en/of terugkeren of dat je weigert om mee te werken aan het re-integratieplan dat de bedrijfsarts voor je heeft opgesteld. Als je je niet kunt vinden in dat plan, kun je aangeven wat je er niet prettig aan vindt.
Vertel je bedrijfsarts hoe je hoofd momenteel werkt en dat je niet in staat bent om over je problemen na te denken. Vertel hem ook wat je wél doet op gebied van bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen om je herstel te bevorderen.
Gebrek aan motivatie: Een gebrek aan motivatie kan worden veroorzaakt door depressie. Ook andere psychische aandoeningen, zoals stress en hoge en lage lichamelijke opwinding, kunnen je motivatie verzwakken.
Psychologische oorzaken
Stress kan ervoor zorgen dat u minder aandacht en energie heeft voor seks, en daardoor minder zin krijgt. U kunt bijvoorbeeld stress hebben als u heel druk bent. Maar ook als er belangrijke of ernstige dingen gebeuren. Zoals problemen op uw werk of met geld.