Verbastering van het Franse nom de Dieu, "godverdomme".
Nondeju, deksels, jesses: het zijn allemaal vloeken die ooit een duidelijke bijbelse betekenis hadden. 'Nondeju' komt van nom de Dieu, naam van God. 'Deksels' is afgeleid van duivels. En 'jesses' is een aangepaste vorm van Jezus.
Nondedju komt van het woord nondeju, maar de correcte spelling is nondedju. Een bastaardvloek afgeleid van het Franse `au nom de Dieu!` - In naam van God! In Godsnaam! Het woord Nondedju wordt voornamelijk gebruikt in Vlaanderen (zie verderop Nondedju bier).
sodeju Nederlands woordenboek - Woorden.org. 1) Bastaardvloek afgeleid van het Franse `au nom de Dieu!` (In de naam van God!) en sodomie-sodemieter.
1) Doctor in de beide rechten 2) Doctor in de beide rechten (afk.) 3) Doctor juris utriusque 4) Doctor juris utriusque, meester in beide rechten (afk.) 5) Meester in beide rechten 6) Meester in beide rechten (afk.)
Houdoe (met klemtoon op de eerste lettergreep) is een Brabants woord dat in grote delen van Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland, Limburg en in delen van noord Antwerpen gebruikt wordt als afscheidsgroet.
Op straat is het vooral hallo en hoi wat de toon slaat, en uiteraard mag daarbij de hand worden opgestoken. Nemen mensen afscheid van elkaar, dan is het bekende houdoe (eventueel gevolgd door hè of war) de standaard uitdrukking.
God Zelf staat garant voor de waarheid en werkelijkheid van wat de vloek inhoudt, die dan ook alleen in zijn Naam effectief uitgesproken mag worden. Misbruik van Gods naam, zowel in de onterechte vervloeking van andere mensen als in het achteloos noemen of blasfemisch lasteren van de Naam, is een verschrikkelijk kwaad.
Een bastaardvloek is een door klankverandering van een echte vloek afgeleide krachtterm, die daardoor beoogt minder aanstoot te geven, zoals potverdomme, jeetje of sjeezus.
De naam Prullekes Spullekes is echt Brabants, Prulleke een koosnaam voor 'meisje'.
Als je in een hockey team zit, zit je niet op hockey, maar er onder… Mijn vader, mijn moeder, mijn opa hoor je in Brabant niet veel. Ze zeggen daar: 'ons mam of ons oma'. Aangereden betekent in Brabant dat je bent vertrokken en onderweg bent naar de plaats van je bestemming.
Bienske. Voor de dames: als je zo genoemd wordt is dat een groot compliment. Dan ben je namelijk een mooie verschijning!
goedemorgen , gounmörgen , gounmör'n, gommörgen, g'nmörgen, gommör'n, gemörge , goeden morgen! goedemorgen , goeiemèrrige , goede morgen.
"Keigezellig"
“Kei is geen woord, een kei is een steen”, aldus iedereen boven de rivieren. Kei is voor Brabanders echter wat 'vet' is voor de rest van Nederland.
Oké, Brabanter klinkt niet. Maar dat komt doordat we inmiddels gewend zijn aan het woord Brabander.
bericht de onbekende: "Ze hebben Rambo geveegd (gearresteerd) en ons ook gooi alle telies (telefoons) uit" (...) "Bro G en ik zijn safe gooi rambo en nefo ze teli uit nu aub".
Eén betekenis bevat `noep`
(=Beeldig, snoezig, hartveroverend, snoeperig.)
verdorie = verdorie tussenwerpselUitspraak: [vər`dori] <term waarmee je uiting geeft aan je boosheid of teleurstelling> Voorbeeld: `verdorie, waar heb ik mijn autosleutels nu weer gelegd!`Synoniem: ...
De Bond tegen vloeken is een Nederlandse christelijke organisatie die zich inzet voor respectvol taalgebruik zonder scheld- en vloekwoorden. De organisatie stelt niet alleen het vloeken, maar ook andere grove taal, zoals schuttingtaal en verwensingen, aan de kaak.