Hoe toon je giardia aan? Om vast te stellen of het dier besmet is met Giardia kan in de ontlasting worden aangetoond.
Voor het vaststellen van de parasiet Giardia bij honden of katten wordt er een ontlastingsonderzoek gedaan. Hiervoor heeft de dierenarts de ontlasting van uw hond of kat van drie dagen nodig.
De meest voorkomende klacht is diarree. De diarree kan waterdun zijn maar er kan ook sprake zijn van brijige, stinkende diarree. De diarree bevat geen bloed of slijm en gaat vaak gepaard gaat met misselijkheid, gasvorming, buikkrampen en vettige, stinkende ontlasting. Soms zijn er ook klachten zoals koorts en braken.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
De Giardia parasiet kan behoorlijk lang in een omgeving leven om dat de cyste goede bescherming biedt. Met name vochtig en koude omgeving zijn voor deze parasiet prima omstandigheden. De kans is dus groot dat een behandelde dieren zich her-besmetten. Water kouder dan 10 graden laat de parasiet tot 3 maanden overleven.
Als je hond goed en tijdig wordt behandeld, kan Giardia normaal gesproken binnen drie tot tien dagen succesvol behandeld worden. Bij sommige honden duurt het echter langer, zeker als ze zichzelf telkens weer besmetten doordat ze bijvoorbeeld ontlasting van zichzelf of andere honden eten.
Giardia is met medicijnen gelukkig goed te behandelen. Omdat de cystes lange tijd kunnen overleven en de hond dus opnieuw kunnen besmetten is alleen behandelen met medicijnen vaak niet voldoende. Giardia-cystes (de parasiet met een schilletje er om heen) kunnen in de omgeving lang overleven.
Je arts zal vooral aan giardiasis denken als je diarree of buikkrampen hebt die langer dan een week duren en/of als je terugkomt uit een gebied waar deze infecties vaker voorkomen.
Giardiasis is een ziekte veroorzaak door de parasiet Giardia intestinalis (ook wel genoemd lamblia). De parasiet hecht zich met een zuignap vast aan de wand van de dunne darm. De cysten van Giardia worden met de ontlasting uitgescheiden.
Deze diarree kan lang aanhouden. Daarnaast hebben patiënten veel last van gasvorming, misselijkheid, buikkrampen en een vettige, stinkende ontlasting. Vooral bij jonge kinderen kunnen gewichtsverlies en een groeiachterstand ontstaan. Giardiasis kan worden behandeld met medicijnen.
Giardia geeft een hardnekkige of steeds terugkerende diarree, meestal met behoud van eetlust. Met name jonge dieren kunnen er zeer ziek van zijn. Ze vermageren en gaan braken. De infecties bij pups en kittens kunnen een dodelijke afloop hebben.
Mandjes en dergelijke kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (giardia sterft pas bij minstens 70 graden heet water). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen. Ook ballen, speeltjes en dergelijke met zo heet mogelijk water schoonmaken.
Langdurige en terugkerende diarree (dit betekent dat de diarree meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig is) is het hoofdsymptoom van Giardia. Diarree als gevolg van Giardia is kenmerkend doordat deze vaak brijachtige en stinkend is. Er kan slijm en bloed bij zitten.
Je geeft probiotica
Omdat honden met Giardia vaak diarree hebben, is een logische gedachte om probiotica te geven om de darmen weer op orde te krijgen. Ook wordt er vaak gedacht dat als je maar genoeg probiotica geeft, dit de Giardia gaat 'overrulen' en je hem zo kunt elimineren.
De voer- en drinkbakken kunt u schoonmaken met kokend water en erna goed droogmaken (Giardia overleeft het beste in een vochtig milieu). U kunt bijvoorbeeld uw huisdier met honden/katten shampoo wassen, en vloeren en tapijten reinigen met een stoomreiniger.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
In eerste instantie gaan we de Giardia behandelen met Panacur (Fenbendazol) gedurende 3 dagen. Na 2 weken moet de kuur herhaald worden. Omdat Giardia zeer besmettelijk is adviseren wij om alle dieren in het huishouden te behandelen met Panacur, ook als ze geen symptomen hebben.
Na de diagnose door je de dierenarts of bij een verdenking van Giardia, zal de dierenarts je huisdier behandelen met een wormmiddel op basis van fenbendazole (Panacur) of met metronidazol (UDA middel). Hierdoor worden de parasieten in je huisdier gedood.
Doseren van de Panacur Hond/Kat tabletten
Panacur KH 250 mg: 1 tablet per 5 kg lichaamsgewicht gedurende 3 dagen. Panacur KH 500 mg: 1 tablet per 10 kg lichaamsgewicht gedurende 3 dagen.
Infectie met parasieten is te herkennen doordat de ontlasting wisselend van structuur is. Wanneer om de vier tot tien dagen normaal gevormde ontlasting wordt afgewisseld met een brij, is de kans groot dat er parasieten in de darm aanwezig zijn.
De behandeling van darmparasieten wordt gedaan met reguliere medicijnen. De behandeling moet altijd door een arts worden voorgeschreven. In combinatie met medicijnen kan een zetmeelarm dieet worden gevolgd en kunnen ontstekingsremmende producten worden gebruikt. 7 dagen na de kuur moet er een naconrole plaatsvinden.