De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika. Het is een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld.
Ku lo yuk (ook wel geschreven als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat populair is in de Kantonese keuken bestaande uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, traditioneel gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui.
achtergrondinfoKoe lo kai is van oorsprong een Kantonees gerecht van gefrituurde kip in een zoetzure saus. Er zijn in Nederlands-Chinese gerechten grofweg twee versies van dit gerecht: de Kantonese versie met een dunner laagje deeg, en de vernederlandste versie waarbij het eerder balletjes deeg zijn.
Hier vind je het recept voor lekkere Chinese kipballetjes. Een heerlijk hapje voor op de borrelplank. Het geheim van dit gerecht zit 'm in de Chinese saus. Drie, twee, één en aanvallen maar!
302 – King Do Kai (gepaneerde kipfilet met Chinese saus)
Dit Aziatische gerecht bestaat uit malse kip in een coating van peper en zout dat krokant wordt gebakken. Het geheel wordt op smaak gebracht met sojasaus, Chinese rijstwijn en knoflook.
Meestal in combinatie met pannenkoekjes met eend en lente-ui, maar je kan hoisinsaus dus ook gebruiken om je vlees/kip/tofu mee te marineren. Het is een saus die zowel zoet als zuur smaakt, aangevuld met heerlijke specerijen.
Vlees. Varkensvlees in Jasje en Zoetzure Saus (Ku Lu Yuk)
Sang Kwak. Tongrolletjes met garnalen in krabsaus.
Foe yong hai, Babi pangang en 2 stokjes kipsaté. Incl. nasi, bami of rijst.
Babi pangang betekent letterlijk 'geroosterd varken' maar wordt als gerecht in Nederland met name gegeten (of afgehaald) bij Chinees-Indische restaurants. Het bestaat uit gemarineerd en gegrild varkensvlees op atjar tjampoer, met een flinke lading zoetzure 'speciale' saus eroverheen.
De daging in dit gerecht, oftewel het rundvlees, is stoofvlees – een sukadelap of riblap bijvoorbeeld. Blokjes vlees worden in de boemboe op hoog vuur rondom bruin gebakken. Zo blijft het vlees sappig vanbinnen. Vervolgens worden de ingrediënten voor de saus toegevoegd.
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.
Wat zit er in Kerry Kok? Uit India is de Kerrie Madras beroemd. In de basis zit vaak komijnzaad, korianderzaad, zwarte peper, gedroogde chili, bruin mosterdzaad en fenegriekzaad, maar de variaties zijn eindeloos: kurkuma, gedroogde gember, ajowan, venkel, salamblad, piment, kruidnagel, kardemom, kaneel en meer.
Op deze kaart staan meer dan honderd gerechten, variërend van babi pangang tot de specialiteit Theim sun kai. Dit laatste gerecht is gepaneerde kip in zoetzure saus met groente.
Koolhydraatarme gerechten bij de 'Chinees'
– Kippensoep zonder vermecelli. – Haaienvinnensoep (soep met ei en kip). – Loempia (zonder korst). – Tjap Tjoy (groentengerecht) met kip, varkenshaas, runderhaas, garnalen of champignons.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Hoisin komt uit China, maar je komt 'm ook weleens tegen in de Vietnamese keuken, bijvoorbeeld bij je kommetje pho. De basis bestaat uit gefermenteerde zwarte bonen. Als alternatief wordt weleens miso, gochujang met vijfkruidenpoeder of Thaise chilisaus met vijfkruidenpoeder gebruikt.
YIM, Your Identity Management: een platform dat u ontzorgt op het gebied van bezoekersregistratie, visitor management, contractor management en identity management.
Het meest bekende stoofvleesgerecht uit de Indonesische keuken is rendang. Het verschil tussen smoor en rendang is dat je bij dit recept is dat je een stuk minder ingrediënten nodig hebt. Net zoals bij rendang (kijk hier voor recept) heeft ook iedereen zijn eigen manier van smoor maken.
In Szechuan gerechten worden vaak verse en gedroogde spaanse pepers gebruikt om diverse smaken zoals zoet, zuur te combineren met heet. Pikante sojabonensaus.
Daarom vandaag een variatie hierop: daging roedjak. Dit heerlijke Indische stoofgerecht van rundvlees lijkt een beetje op de smoor, maar de roedjak is iets kruidiger en stooft in de kokosmelk. Verder moet 'ie net als zijn broertje lekker lang opstaan, totdat het vlees super mals is en uit elkaar valt.