Gebruik een komma in het Engels bij opsommingenBij een opsomming volgt na elk woord een komma. De laatste twee woorden van een opsomming worden van elkaar gescheiden door een komma + een voegwoord zoals and of or. Deze komma voor het voegwoord heet de Oxford Comma. Let's have a good lunch!
komma {de}
comma {znw.}
De meest voorkomende Engelse verbindingswoorden zijn 'and', 'or' en 'but', maar er zijn er nog veel meer. Allereerst zijn er de 7 coördinerende Engelse verbindingswoorden, bedoeld om 2 onafhankelijke zinnen te verbinden. Deze woorden zijn te onthouden door het acroniem fanboys: for, and, nor, but, or, yet en so.
U kunt een komma gebruiken voor een voegwoord, zoals: and, but, for, yet, or, thus, e.d. Voorbeeld: Richard spoke persuasively, but then spoiled his argument by making a personal attack on the treasurer. U kunt een komma gebruiken om verwarring te voorkomen.
De betekenis van de Latijnse combinatie et cetera is 'enzovoort'. Voor et cetera wordt de afkorting etc. gebruikt. Het is aan te bevelen et cetera voluit te schrijven.
Als een opsomming uit woordgroepen of delen van zinnen bestaat, begint elk opsommingspunt met een kleine letter en eindigt met een puntkomma; alleen het laatste onderdeel van de opsomming krijgt een punt. Als een opsomming uit één woord of enkele woorden bestaat, kunnen de leestekens helemaal weggelaten worden.
Signaalwoorden zijn woorden die een bepaalde samenhang aanduiden, zoals want, omdat, maar, bijvoorbeeld, dus en tot slot.
Met voegwoorden (linking words) verbind je twee zinnen. Denk bijvoorbeeld aan Nederlandse voegwoorden als: omdat, zodat, maar, tenzij, want, en & of.
Vaak staan er in een zin signaalwoorden. Dat zijn woorden die het signaal afgeven in welke tijd en in welke vorm van die tijd de zin staat. Signaalwoorden voor de past simple zijn bijvoorbeeld: when, yesterday, last week, last year, three days ago, a long time ago, in 1989, etc.
Wanneer moet je een komma gebruiken? Met komma's geef je aan waar de lezer een pauze moet 'lezen'. Plaats dus een komma als er bij het voorlezen (hardop of 'in je hoofd') een duidelijke pauze hoorbaar is. Komma's moeten een lezer helpen de pauzes te leggen waar de schrijver ze ook bedoelde te leggen.
Oudheid: bibliothecaris vond de 'komma' uit
Voorstelling van de oude bibliotheek van Alexandrië Aristophanes van Byzantium (ca. 257-180 Chr.) wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de interpunctie en als uitvinder van de komma.
De basisstructuur van een Engelse zin is: wie doet wat/wie waar wanneer. De plaatsbepaling staat dus altijd voor de bepaling van de tijd, behalve wanneer je de tijd wilt benadrukken. Dan zet je het helemaal vooraan in de zin. I went to the parc yesterday.
In het Engels staan de belangrijkste delen van de zin vaak in een vaste volgorde: onderwerp - gezegde - lijdend voorwerp. I hit the ball. I am saving money.
because {voegwoord} omdat {vw.} Not because it's a job, not because it's a career, but because it's a calling. expand_more Niet omdat het een baan is, niet omdat het een carrière is, maar omdat het een roeping is.
Signaalwoorden: dus, concluderend, daardoor, hieruit volgt, vandaar dat, uit dit alles blijkt.
Een tegenstelling is een stijlfiguur. Het houdt in dat twee tegengestelde termen worden gebruikt in een zin om de tekst te verlevendigen. Een voorbeeld van een tegenstelling is: 'In de stille kamer knettert zij van woede'. In deze zin zijn 'stil' en 'knettert' de woorden die de tegenstelling vormen.
Opsomming die uit woordgroepen of delen van zinnen bestaat
De zin die de opsomming inleidt, eindigt met een dubbele punt. Elk onderdeel van de opsomming begint met een kleine letter en eindigt met een puntkomma; alleen het laatste onderdeel van de opsomming krijgt een punt.
Een opsomming kan voorkomen in één zin en in meerdere zinnen. Mijn moeder wil groenten en fruit kopen.Verder brood en daarnaast wat broodbeleg en tot slot een paar toetjes. In dit voorbeeld weet je dankzij de signaalwoorden en, verder, daarnaast en tot slot dat de producten allemaal door moeder worden gekocht.
De dubbele punt gebruik je direct voor een opsomming, citaat of uitleg. De dubbele punt betekent in het eerste deel van de zin meestal “het volgende” of “als volgt” en in het tweede deel van de zin meestal “namelijk”, “want” of “immers”.