U kunt bij uitval wegens depressie wellicht aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het UWV beoordeelt uw psychische klachten door de depressie en stelt daarbij een arbeidsongeschiktheidspercentage vast. Daartoe maakt het UWV gebruik van een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige.
50% van de mensen met een depressie is hier na 6 maanden van hersteld.Bij zo'n 12% duurt de depressie langer dan 36 maanden. De kans op terugval is groot bij depressie: de helft van de mensen die ervan herstelt, krijgt er later nog eens mee te maken.
Jouw werkgever is op grond van de wet gehouden om de eerste twee jaar van jouw ziekte loon door te betalen. Daarna kom je mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering. Ook geldt er een opzegverbod tijdens ziekte. Jouw werkgever mag je dus niet ontslaan omdat je depressief bent.
Onderzoek door de bedrijfsarts
De arts vraagt welke psychische klachten je hebt. De arts stelt vragen om erachter te komen of je bijvoorbeeld een burn-out of een depressie hebt. De arts stelt vragen over hoe je de grip op je leven bent kwijtgeraakt. De arts kijkt wat je zelf al doet om je weer beter te voelen.
Psychisch verzuim is een vorm van ziekteverzuim. Een medewerker is dan niet in staat om te werken vanwege psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, een burn-out, een depressie of een angststoornis. Het duurt vaak langer voor de werknemer helemaal is hersteld bij psychische klachten dan gemiddeld.
Werken als je depressief bent is zwaar en vaak praktisch onmogelijk. Het is beter om dit met je werkgever te bespreken en een oplossing te zoeken dan door te werken als je depressief bent. Hoe eerder je een depressie behandelt, hoe beter.
Kun je na twee jaar ziekte niet (volledig) aan het werk, dan krijg je een sociaal-medische beoordeling bij het UWV. De arbeidsdeskundige van het UWV geeft aan voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Dit percentage arbeidsongeschiktheid speelt een belangrijke rol in de uitkeringen waar je recht op hebt.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Huisarts versus bedrijfsarts
Een huisarts is verantwoordelijk voor de medische behandeling van de werknemer, de bedrijfsarts beslist of de werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is.
Ook geldt er een opzegverbod tijdens ziekte. Jouw werkgever mag je dus niet ontslaan omdat je depressief bent.
Zware depressie
Zware depressies hebben een grote invloed op het dagelijks leven: je gaat op den duur nergens meer naar toe, het lukt niet meer om te werken, boodschappen te doen, voor je kinderen te zorgen en een normaal dag- en nachtritme te volgen.
De helft van alle mensen met een depressie is hersteld na een drietal maanden, al dan niet met professionele hulp. Duurt de depressieve periode erg lang of word je sterk beperkt in het aanhouden van je normale dagelijkse bezigheden, roep dan zeker hulp in. Contact opnemen met je huisarts is een goede eerste stap.
Een arbeidsbeperking is een aandoening van cognitieve, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard, waardoor u het moeilijk hebt om werk te vinden of om uw job uit te voeren. Voorbeelden zijn autisme, slechthorendheid, slechtziendheid, epilepsie, een spierziekte, chronische depressie…
Gemiddeld duurt een depressie een maand of 8, maar het overgrote deel van de mensen met een depressie voelt zich in minder dan 3 maanden weer beter. Aanhoudende depressies duren vaak 2 jaar en langer.
'Kunnen ze het niet genezen/Het ging toch goed met je medicatie? ' Depressie is een geestesziekte die levenslang kan duren. Ze kan dus ook levenslange therapie of medicatie vereisen.
Het is in Nederland zo geregeld dat enkel een bedrijfsarts mag en kan bepalen of je ziek bent voor je werk. De huisarts kan een advies geven maar deze zal nooit leidend zijn. Een bedrijfsarts is de enige persoon die kan bepalen of je wel of niet in staat bent om te werken.
Een werkgever mag er vanuit gaan dat je af en toe overwerkt. Zeker als hier een goede reden voor is, bijvoorbeeld als er collega's ziek zijn of het heel druk is in de zaak. Maar dit moet natuurlijk niet te vaak gebeuren.
Burn-out & werk
Volgens dr. Maslach heeft iemand een burn-out wanneer er sprake is van drie verschillende, min of meer samenhangende verschijnselen, te weten: uitputting, een duidelijk cynisme (een gevoel van afstand van werk en/of collega's) en een verminderd gevoel van vertrouwen in de eigen competenties.
Een bedrijfsarts mag een aantal dingen niet doen: Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies.
Een bedrijfsarts is een officiële arts en mag net zoals alle andere artsen lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij is echter wel toestemming nodig van de werknemer.
De bedrijfsarts mag ook niet met uw huisarts of specialist over uw klachten praten. Dat mag alleen als u heeft gezegd dat dat mag. De bedrijfsarts kan u een advies geven tijdens het open spreekuur. U kunt zelf dit advies met uw werkgever bespreken.
De inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA) wordt uitgekeerd aan mensen die volledig afgekeurd en blijvend arbeidsongeschikt zijn. De uitkering bedraagt minstens 75 procent van het WIA-maandloon.
Nadat u 88 weken ziek bent, en u door uw gezondheidssituatie niet meer (volledig) aan het werk kunt, kunt u een WIA-uitkering aanvragen. Na uw aanvraag krijgt u eerst een gesprek met een arts en een arbeidsdeskundige. Deze kijken wat u met uw ziekte of handicap nog wel kunt en wat u kunt verdienen.