Kwijtschelding studieschuldNa afloop van de aflosfase, van zowel 15 jaar als 35 jaar, wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. Dit gaat automatisch, studenten hoeven hiervoor geen actie te ondernemen. Eventuele achterstallige maandbedragen worden niet kwijtgescholden.
De maanden waarin u niet aflost, telt DUO op bij uw aflosfase.Hierdoor duurt het terugbetalen van uw studieschuld langer dan de normale 15 of 35 jaar. U vraagt een betaalpauze aan in Mijn DUO.
DUO kan uw hele studieschuld, of een deel hiervan kwijtschelden. U hoeft dan de rest van uw schuld niet terug te betalen.
Aflosfase: maximaal 15 of 35 jaar
U ontvangt bericht van DUO over de hoogte van het bedrag dat u moet betalen. De aflosfase duurt maximaal 15 jaar of maximaal 35 jaar. In hoeveel jaar u uw studieschuld moet aflossen, hangt af van uw terugbetalingsregels.
Mag iemand anders straks helpen met het aflossen van mijn studieschuld? Ja, dat mag. Andere personen (zoals je ouders of je partner) mogen helpen bij het aflossen van je studieschuld in de vorm van een schenking.
Het inkomen van je eventuele partner telt altijd mee bij de berekening van je draagkracht. Je kunt er altijd voor kiezen om sneller af te lossen. Na afloop van de aflosfase, van zowel 15 jaar als 35 jaar, wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden.
Als we uw achterstallige betaling hebben overgedragen aan het CJIB, kan de schuld verhoogd worden met rente, deurwaarderskosten en buitengerechtelijke kosten. DUO mag als schuldeiser rente vragen over het openstaande bedrag. Dit is een vast percentage over de hoofdsom.
Studieschuld neemt toe
Ook zijn er sinds de invoering van het leenstelsel meer mensen met een studieschuld van meer dan 30.000 euro: van 120.000 in 2015 tot 300.000 in 2022. Ruim 100.000 mensen hadden dit jaar een schuld van meer dan 50.000 euro. En 1400 mensen hadden een schuld van een ton of meer.
Het rentepercentage wordt tijdens uw studie elk jaar vastgesteld voor een jaar. Vanaf 2025 geldt daarom weer een ander percentage. U kunt het nieuwe percentage van 2024 voor 5 jaar vastzetten. Dat geldt alleen voor de studieschuld die u tot en met 2023 hebt opgebouwd.
Restant lening wordt kwijtgescholden
Als je elk jaar naar draagkracht hebt terugbetaald, dan kan het zijn dat je na 15 jaar nog niet je gehele studieschuld hebt afgelost. Dat restant wordt dan kwijtgescholden en hoef je dus niet terug te betalen. Let op!
Sommige schulden kunnen niet worden kwijtgescholden: penale boetes, onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden, toegestaan voor het herstel van een lichamelijke schade veroorzaakt door een misdrijf en eventuele restschulden na faillissement.
Lukt het een student vanwege bijzondere omstandigheden niet om binnen 10 jaar het diploma te behalen? Dan kan de student een verlenging van de diplomatermijn aanvragen. Bij dit verzoek kunnen zowel medische als niet-medische omstandigheden de aanleiding zijn.
Een studieschuld staat niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR).Hierdoor weet een geldverstrekker niet of je een studieschuld hebt. Veel hypotheekverstrekkers vragen toestemming om informatie bij DUO op te vragen. Werk je daar niet aan mee dan kan de hypotheekaanbieder je hypotheekaanvraag weigeren.
Een studieschuld is een financiële verplichting en een hypotheekadviseur moet deze meenemen om de hoogte van de hypotheek te kunnen bepalen. Je bent dan ook verplicht om met een uitdraai van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan te tonen hoe hoog de lening is en de maandlast van de studieschuld.
Is je schuld zo groot dat je die in 15 of 35 jaar niet af kunt lossen, dan kost extra aflossen je juist meer geld. Je kunt het terugbetalen van je studieschuld maximaal 5 jaar stopzetten. Dit worden de 'jokerjaren' of de aflosvrije periode genoemd.
Het aantal mensen met een hoge studieschuld is toegenomen. In 2022 hadden ruim 300.000 mensen minimaal 30.000 euro studieschuld. Dat zijn maar liefst 194.000 mensen meer dan in 2015. Begin 2022 was de totale studieschuld van studenten en oud-studenten 26,6 miljard euro.
De rente voor leningen van studenten wordt per 1 januari 2024 meer dan vijf keer zo hoog. De rente is nu nog 0,46 procent, maar stijgt vanaf volgend jaar naar 2,56 procent. Dit wordt ook de nieuwe rente voor mbo'ers, zij zitten nu nog op 1,78 procent.
De rente die studenten in 2024 over hun studieschuld moeten betalen, is vijf keer zo hoog als dit jaar. De rente gaat van 0,46 naar 2,56 procent. Dat meldt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Het aantal mensen met een studieschuld van meer dan 30.000 euro neemt wel toe. Dat zijn er inmiddels ruim 330.000, oftewel 26.000 meer dan het jaar ervoor en 215.000 meer dan in 2015. Ruim 120.000 mensen hadden een studieschuld van meer dan 50.000 euro en 1800 van hen hadden zelfs meer dan een ton schuld.
Als u instellingscollegegeld betaalt, kunt u per maand maximaal € 1.054,17 collegegeldkrediet krijgen. Studenten die voor het eerst beginnen met een bachelor of associate degree, krijgen de helft van het collegegeld vergoed. Voor studenten aan een lerarenopleiding geldt de vergoeding zelfs 2 jaar.
Gemiddelde studieschuld is 15.000 euro
Er zijn natuurlijk uitschieters, maar gemiddeld ligt de studieschuld tussen de 15.000 en 16.000 euro.
Vanaf 2024 wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. Dit is er aan de hand: In plaats van een rentepercentage van 0,46 procent gaat vanaf 1 januari 2024 voor het hoger onderwijs een percentage van 2,56 gelden. Dat scheelt voor iedereen met een gemiddelde studieschuld van ruim 17.000 euro zo'n 350 euro per jaar.
Het kwijtschelden van schulden is geregeld via de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) en de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Eerst wordt gekeken of de gemeente de schulden kan overnemen. Iemand met schulden heeft in dit geval nog met slechts één schuldeiser- de gemeente- te maken.
U valt onder 1 als u na uw mbo-opleiding doorstroomde naar hbo of universiteit en studiefinanciering kreeg onder het nieuwe stelsel. U valt onder 2 als u voor het eerst studiefinanciering kreeg vanaf 1 augustus 2009 (mbo) of 1 september 2009 (hbo/universiteit).