De huisarts geeft alleen een verwijzing als dit medisch nodig is. De huisarts weigert een verwijzing als hij ervan overtuigd is dat deze voor u niet zinvol is. Uw huisarts moet dan duidelijk aan u uitleggen waarom hij geen verwijsbrief wil geven.
Is het mogelijk om zonder verwijzing van een (huis)arts naar een specialist te gaan? Je kunt zonder verwijzing naar een specialist gaan. De kosten van dit bezoek moet je dan zelf betalen. Voor vergoeding van de kosten is altijd een verwijzing van een arts of huisarts nodig.
Je hebt recht op een verwijzing wanneer deze medisch noodzakelijk is. De huisarts beoordeelt dit. Hij zal een verwijzing weigeren, wanneer hij vindt dat deze niet zinvol is.
Kan ik mijn toestemming ook weer intrekken? U kunt uw gegeven toestemming altijd weer intrekken. Dit doet u bij het ziekenhuis waaraan u toestemming heeft gegeven.
Als patiënt heeft u rechten in de zorg. Uw huisarts moet u helpen bij uw gezondheid en u informatie geven over uw gezondheid. U heeft bijvoorbeeld recht op informatie, recht om uw medisch dossier in te zien, recht op privacy en recht om zelf een hulpverlener te kiezen.
Een huisarts mag in bepaalde gevallen weigeren om een nieuwe patiënt aan te nemen. Huisartsen moeten deze keuze zelf maken. Ze mogen dus niet onderling afspreken om geen patiënten van elkaar over te nemen. Ook mogen huisartsen geen patiënten of gebieden onderling verdelen.
Een arts moet iemand die ziek is in principe behandelen. Toch kan een arts besluiten om te stoppen met een behandeling. Of om een behandeling niet (meer) te geven, als hij/zij dit medisch zinloos vindt. Dit wordt ook wel 'medisch zinloos handelen' genoemd.
Als uw patiënt om een verwijzing vraagt voor een second opinion, dan moet u daaraan meewerken. U kunt dit alleen weigeren als u daar zwaarwegende redenen voor hebt.
Je hebt recht op een verwijzing naar een specialist als dat medisch noodzakelijk is. Jouw huisarts beoordeelt of die noodzaak er is. De huisarts zal een verwijzing weigeren als hij ervan overtuigd is dat deze voor jou niet zinvol is. Jouw huisarts moet dan duidelijk aan je uitleggen waarom hij geen verwijzing geeft.
Van huisarts veranderen
Dat doet u zo: informeer of de nieuwe huisarts u als nieuwe patiënt kan aannemen; licht uw oude huisarts mondeling, telefonisch of schriftelijk in dat u van huisarts verandert; vraag uw oude huisarts om uw dossier naar uw nieuwe huisarts te sturen.
Verwijsbrief - Huisarts.nl. Voor specialistische zorg heeft u altijd een verwijsbrief nodig van de huisarts. Zonder verwijsbrief kunt u bijvoorbeeld geen afspraak maken bij een specialist in een ziekenhuis. Want zonder verwijzing worden de zorgkosten niet vergoed.
Verwijzing nodig voor second opinion
Voor een second opinion heeft u een verwijzing van uw behandelend arts nodig. Hij moet aan uw verzoek voldoen. Behalve als hij daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Die moet hij dan onderbouwd aan u laten weten.
Een verwijzing is beperkt geldig: tussen de datum op de verwijsbrief en het 1e consult van de patiënt bij de medisch specialist mag maximaal 1 jaar zitten, tenzij de verwijzing een einddatum heeft die eerder verloopt. De verwijzing blijft geldig zolang de patiënt onder behandeling of controle is.
De verwijsbrief naar een zorgverlener krijgt u dan niet meer fysiek in handen, maar haalt u zelf digitaal op. Geeft uw arts aan dat hij een digitale verwijsbrief stuurt, ga dan na of het juiste e-mailadres en mobiele telefoonnummer bekend is bij de praktijk.
Moet ik altijd door een huisarts, bedrijfsarts of andere specialist naar de neuroloog verwezen worden? Ja, sinds 1 januari 2012 heeft u voor een afspraak met een medisch specialist altijd een verwijzing nodig, anders krijgt u de kosten niet vergoed van de zorgverzekeraar.
Verwijzing van arts is nodig
Dat kan de huisarts zijn. Ook andere artsen dan de huisarts kunnen verwijzen naar een medisch specialist. De zorgpolis maakt duidelijk wie als verwijzer mag optreden. Als een verzekerde spoedeisende zorg van een medisch-specialist nodig heeft, dan is een verwijzing niet nodig.
Wat moet op de verwijzing staan: naam, adres, AGB-code en functie verwijzer. voorzien van (elektronische) handtekening en/of een praktijkstempel.
Second opinion betekent letterlijk 'tweede mening'. Bij een second opinion raadpleeg je een andere specialist nadat jouw eigen arts een diagnose heeft gesteld. Dit doet je bijvoorbeeld wanneer je twijfelt over de diagnose of een behandeling.
Als je voor verder onderzoek naar een andere arts moet, schrijft jouw (huis)arts een verwijsbrief. In die verwijsbrief staan alleen gegevens die belangrijk zijn voor de andere arts, en die nodig zijn om goede zorg te kunnen leveren.
Een second opinion wordt alleen vergoed als je een verwijzing hebt. Het wordt vergoed uit de basisverzekering, dus het gaat wel eerst van je eigen risico af. Kies je ervoor om zonder verwijzing een second opinion aan te vragen? Dat kan, maar dan kan het zijn dat je zelf voor de kosten opdraait.
Een second opinion is de mening van een andere arts. U kunt deze aanvragen als u twijfelt over uw behandeling of diagnose. Of als u de oorzaak van uw klachten niet kunt vinden. Ook uw eigen specialist kan een second opinion aanvragen.
Alleen de werknemer kan een second opinion aanvragen. Het aanvragen van een second opinion moet altijd in overleg met de eerste bedrijfsarts plaatsvinden. De eerste bedrijfsarts moet het verzoek tot een second opinion accepteren, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om het niet te doen.
U moet wel een huisarts vinden die plaats heeft in zijn of haar praktijk en die niet te ver van u vandaan woont. De huisarts moet namelijk ook in acute situaties snel bij u kunnen zijn, dus de afstand tot uw huis mag niet te groot zijn. Als vuistregel geldt hiervoor een reistijd van hooguit 15 minuten.
Met ons toezicht beschermen wij de patiënten. Zo kunnen wij zorgverzekeraars aanspreken op hun verantwoordelijkheid om zorgnota's te controleren en fouten op te lossen. Ook kunnen we maatregelen nemen als zorgaanbieders zich niet aan de regels houden.
U kunt naar een willekeurige huisarts, apotheker of, in noodgevallen, naar een eerste hulppost bij u in de buurt. Een arts of zorgverlener moet alle medisch noodzakelijke en spoedeisende zorg bieden.