Meteen na de geboorte draaien baby's vaak hun hoofd steeds naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over. Sommige baby's blijven hun hoofd telkens naar één kant draaien of houden hun hoofd stil in het midden. Dit wordt een voorkeurshouding genoemd.
Soms komt een voorkeurshouding door een ander probleem aan bijvoorbeeld de heupen of de wervelkolom. Ook kan het voorkomen dat er sprake is van een verkorting van de nekspier, als gevolg van een beschadiging, die mogelijk tijdens de zwangerschap of bevalling is ontstaan.
Als je baby echter meer dan 75% van de tijd met z'n hoofdje naar één kant blijft draaien of z'n hoofdje stil in het midden houdt, dan wordt dat een voorkeurshouding genoemd. Ongeveer 80% van de baby's ontwikkelt een voorkeurshouding.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien.
Ernstig is dit niet, maar het kan er minder mooi uitzien. Door de voorkeurshouding op te heffen zodra deze begint op te vallen, kan de afplatting meestal worden voorkomen of worden verminderd. Wat u kunt doen Deze folder geeft u tips om de voorkeurshouding van uw baby sneller te verhelpen.
Een voorkeurshouding is meestal de oorzaak van een afgeplat hoofdje in de eerste paar maanden na de geboorte. De meeste baby´s zien vanzelf weer af van zo'n voorkeurshouding, waardoor de afplatting vanzelf verdwijnt.
Door een voorkeurshouding kan je baby een scheef of afgeplat hoofdje ontwikkelen. Naast het feit dat een scheef hoofdje cosmetisch niet zo mooi is, kan een vervormd hoofdje ook gevolgen hebben voor de motorische ontwikkeling.
Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij wakker is. Dat kun je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien. Als je baby nog erg klein is, kun je hem iedere keer als je de luier verschoont een paar tellen op zijn buik leggen. Je baby spant dan even de spieren aan.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Je hoeft niet heel voorzichtig te zijn met de fontanellen, maar hard op de plekjes wrijven of duwen is niet verstandig. De grote fontanel is dichtgegroeid als je kind tussen de 6 maanden en 1,5 jaar oud is; de kleine na ongeveer 8 weken.
Het is erg belangrijk om je baby in de box, onder toezicht, ook regelmatig op haar buikje te laten spelen. Het advies is om dit minstens 3 keer per dag een paar minuten te doen. Buikligging is een actievere houding dan rugligging en is daarom goed voor de motorische ontwikkeling van de baby.
Hoelang laat een scheef hoofdje zich corrigeren? Het hoofdje van de baby blijft vervormbaar tot het einde van het eerste levensjaar omdat de schedelbotten nog zacht zijn.
Risicofactoren wiegendood
Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.
Een voorkeurshouding
Een asymmetrische voorkeurshouding is te herkennen aan de volgende houdingen: Het hoofd wordt naar links gedraaid, vaak rechts zijwaarts gebogen en wat achterover gestrekt. Het lijfje wordt vaker naar rechts zijwaarts gebogen. Het bekken wordt naar links achter gedraaid.
Gedurende het eerste levensjaar van een baby raden kinderartsen aan om ze alleen op hun rug te leggen. Op deze manier wordt de luchtstroom bij je baby verhoogd. Bij buikslapen zal je baby minder lucht inademen. Dit kan lijden tot het Sudden Infant Death Syndrome, in Nederland ook wel bekend als: wiegendood.
Baby's overstrekken vaak omdat er ergens in het lijfje iets mis is waar de baby last van heeft. De baby reageert vervolgens hierdoor veel slechter op externe prikkels. Hij of zij strekt dan zijn of haar rugspieren, strekt de armen en legt het hoofdje in de nek. Overstrekken is makkelijk te herkennen.
De naden zijn ook belangrijk voor de groei van de schedel. Vanuit een open naad groeit er botweefsel naar weerszijden, waardoor de schedel in grootte toeneemt. De groei vanuit de naden is meestal voltooid rond de leeftijd van 8 jaar. Als een schedelnaad te vroeg dichtgaat, wordt de normale groei verstoord.
Meestal is een voorkeurshouding in de eerste maanden na de geboorte de oorzaak. De meeste baby's houden hier na een aantal weken vanzelf weer mee op, waardoor de afplatting vanzelf verdwijnt. Maar sommige baby's blijven hun hoofd telkens naar één kant draaien of recht naar boven kijken.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Je jonge baby is dus nog helemaal afhankelijk van jou en je kan hem dus niet verwennen. Laat het goedbedoelde advies van je kraambezoek dus maar voorbij vliegen. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Je kunt zijn hoofdje tegen je schouder leggen en hem onder zijn billen vasthouden en met je andere hand zijn hoofdje ondersteunen. Je kunt hem ook in de ronding van je arm leggen. Hij leunt dan met zijn hoofdje op je bovenarm en met de billen op je onderarm. Met je andere hand houd je zijn buikje vast.