Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
Als er veel bloed uit je vagina komt, of als je bloedt terwijl je niet ongesteld bent (bijvoorbeeld in de menopauze of tussen twee menstruaties in), is dat niet normaal. Er kunnen allerlei oorzaken zijn, zoals een ontsteking, problemen met je hormonen of een spiraaltje.
Tussentijds bloedverlies is vaak een natuurlijke reactie op hormonale schommelingen in het lichaam, het baarmoederslijmvlies reageert daar dan op door los te laten en te bloeden. Dit noemt men ook wel een onttrekkingsbloeding.
Wanneer je tussentijds bloedverlies (ook wel spotting genoemd) hebt, ervaar je bloedverlies tussen je menstruaties door of ervaar je een bloeding die geen menstruatie is. Vaak horen we 'ik herken me helemaal niet in PCOS want ik menstrueer juist de hele tijd'.
Het bloedverlies tijdens de menstruatie duurt meestal niet korter dan een dag en niet langer dan zeven dagen. De hoeveelheid bloedverlies wisselt en is gemiddeld ongeveer vijftig milliliter. De variatie in menstruatie van vrouw tot vrouw is echter groot.
Ja.Net zoals dat stress je menstruatie kan vertragen, kan het ook spotting tussen menstruaties veroorzaken.
Vaak zijn dit kleine hoeveelheden bloed, ook wel spotting genoemd. Ook kun je een doorbraakbloeding krijgen als je lange tijd achter elkaar de pil doorslikt zonder stopweek. Tussentijds bloedverlies kan geen kwaad, je blijft beschermd tegen een ongewenste zwangerschap.
Bruine afscheiding kan veroorzaakt worden door een afwijking aan de baarmoedermond of -holte. Ook komt het vaak voor in het begin van een zwangerschap (10 tot 14 dagen) en tijdens de overgang. Last van bruingekleurde afscheiding na het vrijen? Dan is de kans groot dat dit is ontstaan door een contactbloeding.
Dit kun je bij een miskraam merken: pijn onder in de buik of rug, alsof je ongesteld bent. bloedverlies. minder gespannen borsten, niet meer misselijk: klachten van de zwangerschap worden minder.
Op welke soa kan je klacht wijzen:
Tussentijds bloedverlies kan een aanwijzing zijn van een infectie met de chlamydia- en of gonorroe bacterie.
Actieve (ernstige) bloedingen zijn grote of diepe wonden waarbij veel bloed uit de wond stroomt. Deze wonden moeten altijd door een arts gezien worden. Er wordt wel eens beweerd dat slagaderlijke bloedingen ernstiger zijn dan aderlijke.
Bloed uit de anus (poepgat) komt vaak door aambeien of scheurtjes in de anus. Zorg dat uw poep zacht blijft: eet gezond met veel vezels, drink genoeg en beweeg elke dag. Ga naar uw huisarts in deze situaties: U bent ouder dan 50 jaar.
Vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor. U kunt last hebben van bloedverlies nog voordat u de eerste echo heeft gehad. In dat geval moet u meteen contact opnemen met de verloskundige of gynaecoloog.
Ongesteld en zwanger kan dat? Je kan niet ongesteld en zwanger tegelijkertijd zijn, maar het is wel mogelijk dat je vaginaal bloed verliest tijdens je zwangerschap.
Net toen je dacht dat één menstruatie per cyclus genoeg was, blijkt dat het mogelijk is om meer dan één keer per maand ongesteld te worden. Twee of meer keer bloeden in één maand wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans.
Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
Je kunt ongeveer 10 tot 14 dagen na de bevruchting een innestelingsbloeding opmerken, wanneer een bevruchte eicel zich aan de binnenkant van je baarmoeder hecht. Houd er rekening mee dat de bevruchting mogelijk niet plaatsvindt op dezelfde dag dat je seks hebt gehad.
Dit betekent niet dat het normaal is. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van intermenstruele bloedingen zijn: het nemen van anticonceptiepillen, hormonale veranderingen rond de ovulatie, poliepen of veranderingen in de baarmoederhals. Het is belangrijk om naar een dokter te gaan.
Bloedingen in spieren en gewrichten, vooral je knieën, elleboog, en enkels. Spontane bloedingen (zonder duidelijke oorzaak). Langdurig nabloeden bij verwondingen, tandheelkundige ingrepen of operaties. Ernstige interne bloedingen in je vitale organen na een ernstig ongeval.
Ovulatie
Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.
Spotting is het Engelse woord voor 'vlekken'. Het gaat hierbij om licht bloedverlies. Je ziet een beetje bloed in je onderbroek of je hebt rozige of bruinige afscheiding. Het kan eenmalig zijn, of telkens weer gebeuren, afhankelijk van de oorzaak.
Je kunt bloed huilen
Ja, dat klinkt een beetje eng. Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn.