Met de schillen van je biologische bananen zelf je plantenvoeding maken? Jazeker! Bananenschillen bevatten o.a. kalium, magnesium, fosfaat en calcium. Je kamerplanten, rozen en zelfs je tomaten doe je een groot plezier als je ze af en toe eens verwend met deze voedingsbron.
Daarvoor laat u bananenschillen 48 uur in water weken. Haal dan de schillen eruit en vul het aan met nog 4 delen water. Geef dit water 1 keer per maand als plantenvoeding aan uw planten. Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen houden hiervan.
Bladluizen hebben een hekel aan het kalium in bananen. Je kunt ze hiermee dan ook prima verjagen zonder giftige verdelgingsmiddelen te gebruiken. Graaf een paar ondiepe gaten rondom de planten die last van luis hebben, en leg er een of meerdere bananenschillen in.
Bananenschil bevat namelijk ook ijzer, magnesium, kalium, vitamine A, vitamine B, vitamine E en een heleboel anti-oxidanten. Allemaal stoffen die helpen om onze huid er langer mooi en jong uit te laten zien en rimpeltjes tegengaan.
Bananenschillen voor in de tuin
In de tuin maakt je bananenschil het verschil! Als GFT krijgt een bananenschil een tweede leven. Je kunt deze namelijk heel goed gebruiken als plantenvoeding. Ook als je plant last heeft van vervelende beestjes, heeft een bananenschil een functie.
Dat keukenresten kunnen dienen als een natuurlijke meststof voor je planten, wist je misschien al. Maar vooral bananenschillen, die rijk zijn aan kalium en fosfor, zijn hier interessant. Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen genieten van bananenwater.
Vooral planten als rododendrons en hortensia's en houden wel van wat koffiedik. Koffiedik is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!
Ook een bananenschil blijft nog aardig lang circuleren in de natuur. Doordat de schil het taaie cellulose bevat, bedraagt de afbraaktijd 1 jaar. Een ander product waarvan je niet verwacht dat het zo lang duurt, is een papieren zakdoek. Deze zal bijvoorbeeld al snel een maand rondzwerven, voordat hij is afgebroken.
In de schil van een banaan zit kalium, een stof die de heling van wondjes versnelt. Heb je een wondje, dan kan je dat het beste eerst ontsmetten en er vervolgens even een bananenschil overheen leggen.
Het klokhuis van een appel kost ongeveer 2 tot 8 weken. Bananenschillen daarentegen kunnen tot wel 2 jaar blijven liggen voordat ze goed zijn afgebroken. Sinaasappelschillen, mandarijnen, citroenen en vergelijkbare vruchten blijven ook rustig 2 jaar liggen voordat ze helemaal weg zijn.
Je kunt prima tuinieren met koffiedik. Het is namelijk een goed ingrediënt voor compost en je kunt het bij de meeste planten zelfs direct op de grond aanbrengen.
Het kan geen enkele kwaad een bananenschil in de berm te gooien.Het brengt geen enkele schade toe aan de natuur. Doe dit dan wel op een plek waar ie niet in het zicht ligt (of in de weg), want het oog wil natuurlijk ook wat. En als je ze toch niet wil weggooien, geeft Henk nog een tip.
Een bananenschil zit boordevol fosfor, calcium en kalium, stuk voor stuk voedingsstoffen die de wortelontwikkeling en stengelgroei van je planten en bloemen stimuleren. Zo maak je het krachtvoer: Vul een pot met water en voeg daar een aantal schillen aan toe. Laat het water met de schillen 48 uur trekken.
Wil je graag slakken weghouden van je (moes)tuin? Leg dan gebroken eierschalen rondom je planten en gewassen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak, waardoor ze die zullen mijden. De pH-waarde van de grond kan de kleuren van bloemen beïnvloeden.
Gouden inhoud De enzymen die in de banaan zitten helpen de talgproductie van de huid te verminderen en daardoor onzuiverheden te beperken. Vitamine A en mineralen zorgen voor het tegengaan van een droge huid. Daarnaast helpen antioxidanten voor het hydrateren van het gezicht, waardoor je de jonge huid behoudt.
Bananen. Bananen zijn niet alleen heerlijk maar bevatten ook gezonde mineralen en vitaminen zoals magnesium, kalium en mangaan. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat je tanden sterker worden. Let er wel op dat ook bananen zuren en (fruit)suikers bevatten, dus eet ze met mate.
Deze overblijfselen kunnen worden afgebroken in een periode van enkele weken tot maximaal enkele jaren. Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren.
De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Rijk aan voedingsstoffen
Dat je van bananenschil iets heel lekkers kan maken, daar blijft het niet bij. Het is ook nog eens gezond. De schil is namelijk rijker aan belangrijke voedingsstoffen dan het vruchtvlees van de banaan zelf. Zo bevat het gele omhulsel meer magnesium en kalium maar ook meer vitamine B6 en B12.
Koffiegruis in de tuin
Het zit tsjokvol stikstof, ideaal dus om je kamerplanten of moestuin mee te bemesten. Vooral planten die het goed doen in een zurige grond, zoals hortensia's, rozen en lavendel, houden van koffie.
Strooi koffiedik rondom de rozen of de hortensia's om de bloemen een extra boost te geven. Zorg ervoor dat de totale diepte van de grond waarin je de koffiedik strooit, minder dan een centimeter diep is. Op die manier voorkom je schimmel en meeldauw.
Zuurminnende planten
Belangrijk om te weten is dat koffiedik aan de zure kant is. Sommige planten houden daar erg van, zoals hortensia's, azalea's en rododendrons. Ook het gras en de moestuin weten er wel raad mee.