Aquarelpotloden worden over het algemeen gebruikt voor het maken van tekeningen met een aquarel-achtig effect. Je kunt aquarelpotloden natuurlijk ook gewoon gebruiken voor het maken van een tekening zonder aqaurel effect. De potloden zijn uitermate geschikt voor het tekenen in detail.
Het mooie aan aquarelpotloden: je kunt ze ook als gewone kleurpotloden gebruiken en op gewoon papier (kopieer- of schetspapier) ermee tekenen en arceren. Ze hebben een iets zachtere stift, zodat de potloden met weinig druk al veel verf afgeven. Het bijzondere aan de aquarelpotloden is echter dat ze wateroplosbaar zijn.
Wanneer de punt van een aquarelpotlood in aanraking komt met water, zal het pigment van het potlood – in tegenstelling tot bij normaal potlood met een oliebasis – afkomen en zich als het ware vermengen met het water. Wanneer je de punt van een gewoon kleurpotlood nat maakt, dan is zo'n effect eigenlijk niet aanwezig.
Wij raden papier van minimaal 185gr aan. Aquarelpapier is van Cellulose of katoen gemaakt. Papier wat van katoen is gemaakt, is sterker, kan meer water aan en vloeit beter. Een egaal vlak met aquarel is makkelijker te verkrijgen op papier van katoen.
Aquarelpotloden zijn kleurpotloden waaraan een emulgator is toegevoegd, zodat de stift wateroplosbaar wordt. Bij de betere kwaliteit aquarelpotloden is er meer pigment aanwezig in de tekenstift en heeft dit pigment ook een betere kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat deze potloden lichtecht zijn.
Wat zijn de beste aquarelpotloden? De beste aquarelpotloden voor zowel beginners als professionals zijn van de merken Derwent en Eberhard Faber. De potloden hebben een hoge kleurintensiteit en zijn comfortabel te gebruiken. Daarnaast blijven kleuren lang mooi op papier.
B-potloden zijn ideaal om mee te schetsen. De B potloden zijn ook geschikt om schaduwen in je tekening aan te brengen. Doordat deze potloden zo zacht zijn kan je het ook uitvegen, met bijvoorbeeld een doezelaar. H-potloden zijn handig voor technische tekeningen, bedoelt voor de wat preciezere tekeningen.
De kleurpigmenten zijn verantwoordelijk voor de kleur van het aquarelpotlood. Het bindmiddel zorgt er voor dat de pigmenten samengehouden worden en zich aan het papier hechten wanneer je er water aan toevoegt. Door water toe te voegen kan het pigment zich verder uitspreiden en kun je leuke aquareleffecten creëren.
Eigenlijk is het enige verschil tussen allerlei verschillende soorten verf (zoals aquarel, acrylverf, olieverf, en zelf pastelkrijt) de binder. De pigmenten zijn vaak hetzelfde. De binder is dan ook hetgeen wat de eigenschappen van de verf drastisch verandert.
We spannen aquarelpapier op, omdat we met aquarellen veel water gebruiker waardoor het papier uitzet en gaat bobbelen. Dit maakt het lastig om op het papier te werken. Daarom spannen we aquarelpapier op en maken we het papier vochtig voordat we aan de slag gaan.
Pak een B of 2B voor de lijnen van een portrettekening
Dat is de reden waarom je een lijnen tekening voor een portret beter met een zacht potlood, B of 2B, maakt.
Voor hobbyisten die graag schetsen of kleuren in kleurboeken
Staedtler heeft 'soft potloden' met een zachte kern die goed blenden met andere kleuren. Ideaal voor het creëren van kleurovergangen in kleurboeken. Zachte potloden hebben een prima kleurintensiteit en sommige zijn zelfs geschikt voor gebruik op zwart papier.
Een doezelaar is een opgerold stuk viltpapier. Aan beide kanten zit een punt, daarmee kun je iets 'verdoezelen' oftewel, minder scherp maken. Je kan de doezelaar gebruiken op allerlei wisbare materialen, kleurpotlood, grafiet, pastel en houtskool.
Pastelpotlood bestaat uit krijt en kun je met je vingers makkelijk blenden op papier, voor kleurpotlood heb je hulpmiddelen nodig zoals Zest-it blendmiddel of Brush and Pencil powderblender of een blender potlood. Kleurpotloden houden langer een scherpe punt, afhankelijk van welk papier je gebruikt.
Aquarellen of waterverven is een schildertechniek waarbij pigmenten worden opgelost in water en met een penseel op (aquarel)papier worden aangebracht. Het resultaat is een schilderij met een unieke vloeiende, transparante uitstraling.
Harde potloden worden aangegeven met de letter H en afhankelijk van de hardheid staat er een getal naast. Dit gaat van een H potlood (minst hard) t/m een 9H potlood (zeer hard). De letter B staat voor zachte potloden. Dit gaat van een B potlood (minst zacht) t/m een 9B potlood (zeer zacht).
De stiften en verf zijn gewoon uitwasbaar.
Wanneer je gaat vernissen, gebruik dan de Talens 680 Protecting Spray zodat je de verf niet uitsmeert; aquarelverf is namelijk niet watervast. Als je met veel water gaat werken, is het verstandig om er een kleine hoeveelheid Talens 008 Arabische Gom bij te doen, voor het behoud van je verflaag.
Zit er verschil tussen aquarel- en waterverf? Eigenlijk kan ik hier heel kort in zijn: er zit helemaal geen verschil tussen aquarel- en waterverf. Water- en aquarelverf is precies hetzelfde. In Nederland wordt vaak de term waterverf gebruikt als aanduiding voor goedkope verf en aquarelverf voor de kwalitatieve versie.
Een aquarel, via het Franse aquarelle vanuit het Italiaanse acquarello of acquarella, "gewassen tekening", is een met waterverf gemaakt schilderij.
Tevens komt dit met andere voordelen: De potloden geven consistent kleur af, geven geen vlekken bij meerdere lagen en de pigmentafgifte is nog steeds uitstekend. De Polychromos is dus een potlood dat extreem consistent presteert en dat is precies wat nodig is om je materiaal goed te leren hanteren.
Je kunt al met zes kleuren aan de slag omdat je ze op het papier kunt mengen. Of je neemt één regenboog-kleurpotlood mee. Je kunt potloden ook gebruiken om een enkel kleuraccent te geven aan je lijntekening of je kunt de potloden combineren met andere materialen, zoals pen en waterverf.
Maar een goed gemiddelde voor mandalatekenen is een B of een 2B potlood. Daarmee laat je, als je wat harder drukt, geen krassen achter in je papier. En als je iemand bent die schetsend tekent, geven deze hardheden genoeg kleur af.
Standaard potloden: H, F, HB en B
De vier soorten standaard potloden zijn: H, F, HB en B. Hardheden H en F zijn perfect voor het nettere schrijfwerk. Hardheid HB is het standaard kantoor- en schoolpotlood. Het is dé gulden middenweg tussen hard en zacht.
Zachte potloden B
HB is een mengeling van hard en zacht en wordt vaak gebruikt op scholen. Voor kunstenaars zijn de zachte potloden uitstekend geschikt om met textuur, toon, arcering of gewoon een simpele lijn diepte aan te brengen. De hele zachte potloden kun je voor grotere vlakken gebruiken.