De zeep wordt wat vochtig. Dit noemt men 'zweten'. Dit zweten ontstaat doordat vocht uit de zeep naar buiten komt. Dit zweten kun je voorkomen, maar onder sommige omstandigheden gebeurt het helaas toch.
We hebben smeltbare glycerinezeep, beter bekend als gietzeep / smeltzeep zo aangepast dat het niet nat wordt (zweten, condenseren)*, zachter blijft (breekt praktisch niet) en sneller smelt. Productie is in de EU en de zeep voldoet aan de cosmeticawetgeving.
- De smelttemperatuur van zeep ligt tussen de 75 ºC en 80 ºC. 1. Smelt 50 tot 100g shampoobarbasis au-bain-marie, volgens dezelfde 4 stappen als voor zeep. 2.
Droogtijd zeep
Zeep dat via de cold process methode is gemaakt moet minimaal 4 weken uitharden. Dit moet zo lang omdat het verzepingsproces dan helemaal voltooid is en al het overtollige vocht uit de zeep getrokken is. Sommige zepen moeten zelfs langer drogen.
Harde, blokken zeep kunnen in principe niet beschimmelen of bederven. Wel kunnen de oliën die in de zeep zijn gebruikt, bijvoorbeeld amandelolie, op een gegeven moment gaan oxideren en ranzig worden. Een zeep is over de houdbaarheidsdatum heen wanneer het begint te ruiken naar oud frituurvet.
*Onder bepaalde omstandigheden kan zelfs een zweetvrije zeep gaan zweten, bijvoorbeeld in vochtige ruimtes zoals badkamers en toiletten.... zeep trekt namelijk vocht aan. *Mocht er zeep gaan zweten/condenseren rol dit dan in wat keukenpapier en leg het een dag of 2 weg in een donkere kast.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Een zeepbel is eigenlijk lucht die opgesloten zit in een laagje zeep en water. Dit dunne laagje water is zelf omgeven door zeepmoleculen. Zeepbellen ontstaan wanneer lucht in beweging wordt gebracht in de aanwezigheid van zeep en water. Zonder lucht kan de zeepbel geen lucht vasthouden.
Zeep volgens de koude methode (cold process) wordt gemaakt op basis van drie ingrediënten: water, natriumhydroxide en plantaardige olie. Deze methode zorgt ervoor dat de actieve stoffen in plantaardige olie zoveel mogelijk behouden blijven. Bij het maken van zeep komt van nature glycerine vrij.
In alle soorten zeep zitten zeepmoleculen.Sommige moleculen zijn iets vriendelijke voor de huid dan anderen, maar ze zijn allemaal even geschikt tegen bacteriën, virussen en vuil.” Het maakt dus geen verschil of de zeep bijvoorbeeld plantaardig of synthetisch is, uw handen worden van beide even schoon.
Dat allerlaatste kleine stukje zeep is soms best moeilijk om nog te gebruiken. Je kan je restjes bewaren, samensmelten en er een nieuw blokje zeep van kneden. Of je kan ze in een sisal zeepzakje steken. Deze gebruik je als scrub onder de douche!
Hoewel zeep een houdbaarheids datum heeft, kan het nog steeds effectief zijn als het schuimt en schuimt tijdens het wassen. Zeep vervalt wel, maar als het nog steeds schuimt als je je handen wast, zou het effectief moeten zijn. De meeste in de winkel gekochte zeep vervallen na twee tot drie jaar.
Deze olijfgroene blokken bestaan voor 72% uit olijfolie.Verder bevat de zeep natuurlijke vitamine E, kokosolie, natriumhydroxide, natriumchloride, glycerine en water.
Door de hoge pH-waarde van zeep wordt de huid teveel ontvet, waardoor de beschermende functie van talg verdwijnt en de huid snel kan uitdrogen. Op ten duur zorgt de nieuwe aangemaakte talg weer voor een beschermlaagje, maar tot die tijd blijft je huid vatbaar voor invloeden van buitenaf.
Draag luchtige kleding van katoen.Was u elke dag met water en zeep.Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.
De zeep met zout biedt voordelen voor de droge en gevoelige huid. Het dagelijks gebruik van deze zeep is ook goed voor de droge en gevoelige huid; Zoals je hierboven hebt kunnen lezen helpt het om vocht vast te houden in de diepere lagen van de huid.
Zeep wordt al vijfduizend jaar gebruikt. De eerste zepen stammen uit Babylon, waar een cilinder van klei uit de periode rond 2800 voor Christus een zeepachtige substantie bleek te bevatten. Uit hiëroglyfen blijkt dat de oude Egyptenaren reeds baadden en ook zeep gebruikten.
De oudste recepten voor het maken van zeep dateren van ongeveer 2200 voor Christus en zijn gevonden op kleitabletten in spijkerschrift. Zeep werd toen vooral gebruikt om wol en huiden te wassen en bestond uit een mengsel van as, water en vet. Pas in het oude Egypte werd het een product voor persoonlijke hygiëne.
'Elke dag onder de douche is prima als je alleen zeep gebruikt op de plaatsen waar bacteriën het meest voorkomen: het kruis, de anus, de voeten en onder de oksels,' zegt hij. 'Maar je hele lichaam moet je hooguit 1 tot 2 keer per week inzepen, anders ontvet je de huid te veel,' legt hij uit.
Een goede zeep bestaat uit plantaardige vetten zoals olijfolie of kokosolie. Deze natuurlijke oliën reinigen niet alleen, maar voeden en beschermen de huid ook. Omdat de mannenhuid anders is dan de vrouwenhuid, heeft zeep voor mannen een uitgebalanceerde formule.
Surfactanten gaan tussen water en lucht in zitten en verdikken daardoor de beschermlaagjes om luchtbelletjes. Zo ontstaat in de gootsteen (of badkuip) al snel een flinke laag schuim.
Washand maar één keer gebruiken
Let er wel op dat een washandje een bron van bacteriën is als u deze in warme en vochtige ruimtes bewaart. Als een washandje meer dan eens gebruikt wordt, blijven er dode huidcellen achter die een voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
Slechte bacteriën
Die bacteriën zijn dan wel 'slecht', je gaat er niet meteen doodziek van worden. Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken.