De ambachtelijke achterham is gemaakt van het vlees van het TOPvarken. Het vlees komt van de bil van het varken. Het TOPvarken komt van Nederlandse bodem en is altijd vrouwelijk, dus zuiver van smaak. Bij TOPvarken worden hoge eisen gesteld aan voeding en aan zuiver water.
Ook achterham komt van de achterpoot van het varken en lijkt daardoor veel op beenham. Het verschil is dat beenham traditioneel aan het been wordt gezouten en gegaard. Bij achterham maakt dat niet uit. Het is dus geen ander vlees dan dat van beenham, alleen de bereiding kan verschillen.
Schouderham wordt iets lager gewaardeerd door een hoger vetpercentage vergeleken met de beenham. De schouder is ook wat kleiner waardoor het vlees soms wordt samengeperst om er mooie stukken uit te snijden.
Schouderham: stiekem geen officiële ham omdat het niet van het achterpoot maar de voorpoot, de schouder, wordt gemaakt. Er zitten in dit stukje vlees iets meer pezen, zenen en vet. De schouderham is daarom vaak wat kleiner van grootte. Casselerrib: net als de schouderham niet echt ham.
Ham is afkomstig van de bil van het varken. De hamlap wordt traditioneel van de achterbout in dikke plakken gesneden. Hamlappen zijn vanwege hun vorm en stevige structuur heel gemakkelijk in reepjes of blokjes te snijden. Daardoor wordt het vlees veel gebruikt voor wokgerechten of andere eenpansmaaltijden.
Ook achterham komt van de achterpoot van het varken en lijkt daardoor veel op beenham. Het verschil is dat beenham traditioneel aan het been wordt gezouten en gegaard. Bij achterham maakt dat niet uit. Het is dus geen ander vlees dan dat van beenham, alleen de bereiding kan verschillen.
Achterham is lekker voor op je boterham, maar uiteraard kun je er ook een heerlijke tosti mee maken.
Serranoham is een gezond voedingsmiddel dat door nutritionisten en diëtisten erkend wordt voor gezonde en evenwichtige diëten. Enkele van de voordelen ervan zijn: Voorkomt hart- en vaatziekten omdat het vitamine B6 en oliezuur bevat.
Bij rauwe ham kun je denken aan serranoham, parmaham, Iberico ham, coburgerham en prosciutto. Je kunt rauwe ham wel gewoon eten als het goed is verhit, bijvoorbeeld op een pizza. Andere ham-soorten, zoals schouderham, yorkham of achterham, kun je wel eten.
Welk vlees kan mijn kind eten op zijn boterham? Al het onbewerkt vlees dat in de Schijf van Vijf staat is geschikt voor je baby, dreumes of peuter. Dat is bijvoorbeeld kipfilet of kalkoenfilet. Bewerkt vlees, zoals boterhamworst, gekookte ham, ontbijtspek en snijworst, staat niet in de Schijf van Vijf.
Hoewel sommige vleeswaren inderdaad bewerkt worden om de houdbaarheid te verlengen en de smaak te verbeteren, zijn er ook minder bewerkte opties. Zoals achterham, kipfilet en fricandeau.
Wit vlees komt van kippen en ander gevogelte zoals bijvoorbeeld kalkoen. Er zijn geen aantoonbare negatieve effecten voor je gezondheid bij het eten van wit vlees. Verder is de milieu-impact beperkter dan bij rood vlees. Daarom wordt (onbewerkt) wit vlees als voorkeurs vlees geadviseerd.
Gezond genieten
In vleeswaren zitten ook gezonde stoffen zoals vitamine B1, B2, B6 en B12 en mineralen zoals ijzer, zink, fosfor en seleen. Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong.
De ham is gepekeld en gerookt op geurig beukenhout. Verpakt à ±200 gram. Ingrediënten: Biologische varken en pekel met verfijnde kruidenmix.
Schouderham komt, zoals de naam al zegt, van de schouder van het varken. Schouderham is wat steviger en donkerder van kleur dan achterham, en tevens gekookt en gezouten.
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
Gekookte ham kan je slechts enkele dagen bewaren in de koelkast. Ook gedroogde ham die voorgesneden is, bewaar je best op de koudste plaats in je koelkast. Op die manier is hij tot zes dagen houdbaar. Als je in de supermarkt voorverpakte ham koopt, houd je dan aan de houdbaarheidsdatum op het etiket.
Onbewerkte vleeswaren zijn vleeswaren waarbij niks is gebeurd met het productieproces. De vleeswaren zijn dus niet gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd of gerookt. De bewerkte vleeswaren hebben daarentegen meer negatieve effecten voor je gezondheid en bevatten meer calorieën.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Jamón Ibérico, (ookwel Pata Negra) wordt tot de beste rauwe hamsoorten gerekend. De Iberische varkens waarvan de hammen worden gebruikt hebben zwarte hoeven, vandaar de bijnaam 'pata negra' wat zwarte poot betekent. De voorpoten worden meestal gedurende 14-18 maanden gerijpt, de achterpoten 24-26 maanden.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie.
Het eten van koe en varken in de vorm van biefstuk, speklapjes, salami, rib-eye, spare ribs, hotdogs, rosbief, slavink, hamburger, of gehakt is niet zo gezond. Eet je het vaker dan een enkele keer per week dan is je kans op darmkanker en hart- en vaatziekten groter[1].
Er zitten 29 kilocalorieën in 1 voor snee (22 gram) achterham. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'achterham'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.