Zonder uitjes heet deze variant in sommige regio's een Patatje Flip. Patat/friet met pindasaus, mayonaise, curry en gesnipperde uien. Deze variant is vooral onder de rivieren (Noord-Brabant) en Leiden populair.
War Child start op de dag dat Nederland 70 jaar bevrijding viert namelijk met een campagne: 'Maak van je patatje een frietje vrede'. Klanten krijgen bij deelnemende cafetaria's voor 20 cent een speciaal vorkje bij hun patat.
Patatje kernoorlog
Voor wie een patatje oorlog niet gewelddadig genoeg is: patat met mayo, curry, saté en ui.
Een friet waterfiets is een combinatie van een grote portie friet en twee frikandellen. De friet waterfiets wordt ook wel de friet catamaran genoemd. De friet waterfiets wordt vaak geserveerd met de welbekende speciaalsaus, een combinatie van mayonaise, curry en gesnipperde uitjes.
Op de kaart staan ook enkele speciale gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van 'patat verschrikkelijk', met mayonaise, curry én pindasaus en daarbij nog eens kruiden, ui, champignons en spekjes. Dat klinkt inderdaad verschrikkelijk (lekker).
Patat/friet met mayonaise, curry en gesnipperde uien (dit is eigenlijk een speciaal maar noemt men op sommige plekken toch oorlog, vandaar ook veel verwarring) Patat/friet met pindasaus, mayonaise, curry EN ketchup en gesnipperde uien (curry en ketchup is een vreemde combinatie en is dus niet erg gebruikelijk.
Het Bintje staat aan de top. Het is een vrij bloemige aardappel die niet donker verkleurt na het bakken. Andere rassen waarmee je lekkere frieten maakt zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Een Friet Waterfiets (ook Friet Catamaran) is de combinatie van een grote portie friet, vaak speciaal, met twee frikandellen. Met één frikandel is het een Friet Super. Zie ook: meer frietgerechten.
Een supertje of friet(je) super is de naam voor een frikandel met friet die in één bakje geserveerd worden. Deze variant van het frietje is bekend in sommige delen van Noord-Brabant en Gelderland; op sommige locaties wordt de frikandel vervangen door een gehaktbal of een andere snack.
Als je in de snackbar een 'Jos Brinkie' bestelde, wist iedereen wat dat was: een frikandel met pindasaus.
Het is een broodrecept wat in de oorlog werd gebruikt, toen ze moesten mengen om genoeg deeg te krijgen, vullen met havervlokken of maismeel die misschien makkelijker te krijgen waren als tarwemeel.
Je mag zowel patat als friet zeggen, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestel je vaker friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel.
Patatje ziekenhuis (met pindasaus, mayo, ketchup en knoflooksaus), Patatje halfom (met piccalilly en mayo) of een patatje Paramaribo (met ketchup en sambal).
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes.
Vanwege de oorlog in Oekraïne is de snackbar per direct gestopt met het gebruik van de term 'frietje oorlog'. Wie toch zin heeft in een zak patat met een klodder mayonaise en pindasaus, moet er voortaan een 'frietje flip' bestellen.
Mayonaise en fritessaus zijn verreweg de meest gebruikte sauzen in de cafetaria. Er zijn veel merken verkrijgbaar met grote en kleine verschillen.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Langste friet: Stephan Tyvaert uit Gent bakte in 4 uur tijd een friet, gemaakt van aardappelpuree, van 9 m, 79 cm en 4 mm lengte en een dikte van 2 x 2 cm.
Britse en Amerikaanse soldaten zouden tijdens de Eerste Wereldoorlog frieten hebben leren kennen aan het Belgische front. Omdat ze overal om zich heen Frans hoorden praten, lanceerden ze de benaming French fries.
Joppiesaus is echt uitgevonden in Glanerbrug (gemeente Enschede), bij Annie's Snackbar. En inderdaad: dat is de eerste cafetaria aan de rechterkant van de Gronausestraat. De goudgele saus kun je zonder spot zelfs het belangrijkste exportproduct van Glanerbrug noemen.
Boerenfriet is een gerecht bestaande uit een flinke portie friet met daarop gebakken champignons, gebakken uien en spekjes. Uiteraard zijn hier nog variaties op met o.a. lever, wortel, prei, paprika en andere soorten groenten en vlees.
Patat oorlog: mayonaise met pindasaus(satésaus) en uitjes. Patat speciaal: mayonaise met ketchup en uitjes.
De frikandel heeft vele bijnamen (afhankelijk van de gekozen saus) zoals: curryworst speciaal, berelul, open been, open ruggetje, leuning, lange met zalf of doelpaal.
De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Ook een klap wordt soms een patat genoemd.
Het is regionaal bepaald wat men zegt. Boven de grote rivieren is het meestal patat, en onder de rivieren zeggen ze vaak friet.