Het is wel bekend dat in een gemiddeld softijsje iets minder vet en calorieën zit dan in roomijs. Dit komt omdat er bij het maakproces van softijs lucht wordt toegevoegd. Winnaar: Softijs. Natuurlijk hangt dit af van je portie.
Het verschil in calorieën
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Je kunt ook deze schatting gebruiken: waterijs bestaat voor ongeveer 20% uit koolhydraten. Dus 50 gram waterijs bevat ca 10 gram koolhydraten. Roomijs bevat ook ongeveer 20% koolhydraten (hier uit gaan van de grammen en niet de milliliters!).
Standaard softijs wordt bereid van melk of melkpoeder gemengd met water. De melk heeft een lager vetpercentage dan normaal roomijs. Dit mengsel laat men bevriezen bij ongeveer -5 graden, tegen een gekoelde cilinderwand.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Meeste calorieën
Roomijs (wat bestaat uit minstens 50 procent melk) bevat 100 calorieën per bolletje. Softijs scoort het hoogste op de calorieën: 154 calorieën per toef. Hierdoor kan een softijsje het beste een weekkeuze zijn.
Een standaard softijsje heeft de smaak van vanille, maar vaak is er ook keuze uit aardbei, chocola en banaan. Tegenwoordig worden er vaak ook meer trendy smaken aangeboden zoals tropisch fruit en koffie.
Dit heb je nodig: 1000 milliliter melk. 225 gram suiker. 100 milliliter room.
Helaas mag je bij het volgen van het koolhydraatarm dieet geen traditioneel schepijs meer eten. Dus geen Ben & Jerry's, Häagen-Dazs of gewoon slagroomijs. Er zijn tegenwoordig wel veel suikervrije alternatieven te vinden in de supermarkt, zoals het ijs van de merken Breyers, Halo Top en Oppo.
Te koop bij: Alle grote supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo.
Eén bolletje is ongeveer 70 kcal. Ook 'ijs met minder suiker' bevat minder calorieën omdat suiker (gedeeltelijk) wordt vervangen door zoetstoffen. Let wel op! Light ijs bevat nog suiker en omgekeerd zitten er in 'suikervrij ijs' niet per se minder vetten.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
Ook ijs van Alpro is ideaal voor de veganisten onder ons. Minder suikers en verzadigde vetten dan 'gewoon' ijs en ontzettend lekker! De Mango en Karamel Macchiato Swirl bevatten zelfs maar 360 calorieën voor een hele bak!
Ijs (2 grote bollen) bevat 358 calorieën.
Afvallen
Ja het is echt waar! IJs bevat namelijk calcium. Dit mineraal is nodig voor een goedwerkende stofwisseling. Uit een studie is zelfs gebleken dat het dagelijks eten van vetarm ijs gewichtsverlies stimuleert.
Iedereen weet dit natuurlijk, maar je denkt er vaak niet bij na. Niet alles aan yoghurtijs is 'slecht' voor je, want er zitten ook eieren en melk in en die producten zijn goed voor je. Het blijkt dat er in een yoghurtijs gemiddeld 22 gram suiker per 100 gram zit. Dat zijn vier grote suikerklontjes.
Het koude ijs zorgt ervoor dat je gehemelte ook koud wordt. Dit merken je zenuwen en geven een signaal naar je hersenen. Automatisch worden nu in je hoofd alle bloedvaten groter om meer warm bloed te kunnen brengen. En dat doet pijn en kan een bonzend gevoel geven.