"We weten dat ze oren hadden waarmee ze geluiden met een lage frequentie konden opvangen", stelt het INAH. "Dus ze moeten vreedzaam maar ook spraakzaam zijn geweest." Volgens de paleontologen konden de dinosauriërs 'geluiden uitstoten om vijanden weg te jagen of voor voortplantingsdoeleinden'.
De Tyrannosaurus rex ontwikkelde zijn reusachtige lichaam in de loop van de evolutie mogelijk door een bijzonder goed gehoor. De vroege voorouders van de reusachtige dinosaurus hadden een relatief klein lichaam ter grootte van een paard, maar wel een bijzonder goed gehoor.
Dus werd altijd gedacht dat het wel een soort brullen zou zijn, net als leeuwen. Maar onderzoekers van de University of Texas komen met een nieuwe theorie, dino's zouden wel eens gekoerd kunnen hebben, net als duiven.
Tijdens het Trias, 251 tot 200 miljoen jaar geleden, lag vrijwel alle continentale massa bij elkaar in het supercontinent Pangea. Uit reptielen van de groep der Archosauria — waarvan tegenwoordig alleen nog de krokodillen en de vogels over zijn — ontstonden de eerste dinosauriërs.
Ornithomimus wint de renwedstrijd van de dino's. Hij rende op twee lange, sterke poten. Met zijn verenkleed leek hij behoorlijk op een struisvogel. Als jij op je fiets met de wedstrijd mee zou doen, zou Ornithomimus je met gemak voorbij zoeven, hoe hard je ook trapt.
De domste dino? Arme stegosaurus. Hij staat breed bekend als één van de domste dino's die geleefd hebben.
De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper. Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden. In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.
Hoe zagen ze eruit? Dat weten we niet precies. Vroeger werd gedacht dat dinosaurussen erg leken op hagedissen, en dus een geschubde huid hadden. Maar tegenwoordig weten paleontologen behoorlijk zeker dat veel dinosaurussen veren hadden, ook de meeste grotere.
Mocht je denken dat het zo angstaanjagend klinkt als in de Spielberg films, dan heb je het goed. Want het geluid van een T-Rex is vergelijkbaar met die van de Chinese krokodil. Een zoemende sound waarbij de omgeving vibreert. Dit komt mede door de grootte van het beest.
De kam kon ook gebruikt worden om af te koelen. De meest populaire verklaring is dat er geluiden mee gemaakt konden worden, als met een trompet. Zo konden signalen gegeven worden aan andere leden van een kudde.
Dinosauriërs hebben zo'n 165 miljoen jaar geleefd, kunnen wij mensen het ook zo lang uithouden? - NEMO Kennislink.
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
De kip is wel vaker de pineut als proefdier. Alle vogels stammen af van de dinosaurus, maar de kip lijkt genetisch nog het meest op een dinosaurus.
Nee. Want de dinosaurus is er niet meer, maar de genen van het dier zijn niet helemaal verdwenen. De dino's leven eigenlijk voort in de directe afstammelingen van de dinosaurus: vogels. “Vogels zijn levende dinosaurussen,” concludeert Horner.
Vogels zijn de enige dieren van de stamboom van de dinosauriërs die deze ramp hebben overleefd, en de ecologische niches die door het verdwijnen van de dinosauriërs overbleven, werden optimaal benut door de vroege zoogdieren, de voorlopers van de primaten en de mens.
66 miljoen jaar geleden sloeg een gigantische meteoriet in op de plek waar zich nu het Mexicaanse schiereiland Yucatan bevindt. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de meteoriet verschillende zware aardbevingen veroorzaakte, wat op zijn beurt vloedgolven teweegbracht.
In de tijd dat de dinosauriërs heersten over de aarde, moesten de zoogdieren zich gedeisd houden. Ook in evolutionair opzicht. Pas toen een meteoriet de dino's had weggevaagd, 66 miljoen jaar geleden, bloeiden hun opvolgers op en ontstonden de vele soorten zoals knaagdieren, walvissen en primaten.
Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.
De ledematen tellen 89 botten wat het totaal aantal beenderen bij Tyrannosaurus op ongeveer 210 brengt.
Nigersaurus was een herbivoor met een zeer uitzonderlijk brede bek, waar, inclusief vervangingstanden, ook nog eens vijfhonderd tot zeshonderd tanden in stonden.
De 'echte' gaviaal heeft in beginsel altijd meer dan 100 tanden.
Waar of niet waar? Misschien geloof je het niet, maar het is echt waar. Een slak kan meer dan 25.000 tanden hebben en de haai heeft er maar 3000. De tong van een slak is bedekt met heel veel kleine tandjes.
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).